Home Kamerplant verzorgen Verkleurde bladeren kamerplant Plant is plakkerig

Mijn plant is plakkerig! Balen, dan heb je plaagdieren in je plant.

Geen zorgen, met biologische bestrijding heb je snel weer een schone gezonde plant!

Je plant is plakkerig? Je ziet plakkerige druppels op je plant? Of een helder, kleverig laagje op de bladeren? Dit is honingdauw. Niet alleen is een plakkerige plant vervelend en vies. De honingdauw trekt ook schimmels aan, dus zal je plant al snel een ‘vuil’ uiterlijk krijgen. Honingdauw wordt veroorzaakt door plaagdieren in je klant.

Hieronder leggen we de oorzaken van de plakkerige bladeren uit en geven we je tips hoe je een plakkerige plant tegengaat en voorkomt!

Ontdek of je plaagdieren in je plant hebt
Plakkerige bladeren in je plant wijst op plaagdieren | Dr. Botani
  • Voorkom zwarte vuile bladeren aan je plant

  • Verwijder plaagdieren uit je huis

  • Voorkom dat je plant dood gaat

  • Voorkom zwarte vuile bladeren aan je plant

  • Verwijder plaagdieren uit je huis

  • Voorkom dat je plant dood gaat

Oorzaken plakkerige bladeren aan je plant

Waar ligt het nou aan dat je plant plakkerig is? Plaagdieren zoals wolluis en bladluis laten honingdauw achter op bladeren van jouw planten. Dit is een nectar-achtige substantie die in feite de ontlasting is van de plaagdieren. Ook voeden deze plaagdieren zich met essentiële plantensappen door kleine gaatjes te prikken. Ze veroorzaken dus niet alleen plakkerige planten, maar ook verkleurde en misvormde bladeren. Check je plant daarom op plaagdieren.

100 tabletten, nu voor € 28,95

Voorkom plakkerige bladeren!

Houd je planten gezond met kamerplant voedingstabletten van Dr. Botani.  Zijn je planten niet gezond? Dan hebben ze een lagere weerstand, zijn ze vatbaarder voor ziektes en kunnen ze sneller last van plaagdieren krijgen. Dus ook plaagdieren die de plakkerige laag veroorzaken. Houd je planten altijd gezond met Dr. Botani kamerplant voedingstabletten!

Plaagdieren check

Sommige plaaginsecten zijn lastig met het blote oog te zien (bijvoorbeeld trips en spint). Gebruik daarom een speciale loep of de camera van je telefoon en zoom in op de bladeren. Zie je bewegende puntjes? Helaas, je hebt last van plaagdieren.

Dr. Botani | Bladluis en schade in moestuin.

Bladluis in je kamerplant

Bladluizen zijn piepkleine beestjes van een 0,5 mm groot. Meestal zijn ze groen van kleur, maar soms ook wit, zwart, geel, paars of rood. Bladluis kan over je hele plant verspreid zitten. Toch zijn ze vooral dol op plaatsen waar nieuwe stengels en bladeren groeien. Komt er een nieuw stukje blad door in je plant? Wees daar extra alert op bladluis. Tot slot bevinden bladluizen zich ook vaak rond de aders van je plant.

Bestrijd bladluis met lieveheersbeestjes

Bladluis bestrijd je op een natuurlijke manier met lieveheersbeestjes. Deze natuurlijke vijanden bestrijden alle stadia van bladluis en roeien een bladluishaard snel uit! Wil je de bestrijders in je kamerplant gebruiken? Zet deze dan even in een aparte niet-leefruimte.

Dr. Botani | Veel wolluizen op blad met bladschade.

Wolluis in je plant

Wolluizen zijn kleine insecten die op witte pluisjes luiken. Als je goed kijkt naar een wolluis, dan lijkt deze op een mini pissebed met een laagje wit poeder er op. Je kunt de plaag ook herkennen aan witte afscheiding die op je plant zit. Dit laagje zorgt ervoor dat het witte luisje goed beschermd is. 

Een wolluis laat dus ook honingdauw achter en ze voeden zich graag met sap uit je planten door een gaatje in het blad te prikken. Niet fijn voor je plant!

Bestrijd wolluis met gaasvlieg

Gaasvliegen zijn de natuurlijke vijanden van wolluis. Ze leggen eitjes vlag bij de plaaghaarden en de larven die hier uitkomen pakken de wolluis aan. Gaasvliegen zijn heel effectief bij een beginnende plaag. Heb je een flinke plaag met grote wolluishaarden? Gebruik dan lieveheersbeestjes tegen wolluis. De lieveheersbeestjes kunnen wel 70 wolluizen per dag eten! Dit zorgt voor een supersnelle en effectieve bestrijding.

Schade aan je plant voorkomen

Roetdauw door wolluis, witte vlieg of bladluis, bestrijden met natuurlijke vijanden van dr. botani

Schade aan je plant door honingdauw

Dat plakkerige goedje, honingdauw, is namelijk een voedingsbron voor zwarte schimmels. De schimmel die dan ontstaat is roetdouwschimmel. Deze zwarte, roetachtige laag verstikt de bladeren van je plant.

Ook belemmeren honingdauw en roetdauwschimmel de fotosynthese. Naast water en voedingsstoffen heeft je plant namelijk ook daglicht nodig om te kunnen groeien. Door het plakkerige laagje of schimmellaagje op je plant, kan dit niet meer. Hierdoor stopt je plant met groeien, verkleuren de bladeren en sterven ze af.

 

Honingdauw bij buitenplanten

Heb je last van honingdauw bij buitenplanten of in een moestuin? Hierdoor worden ook andere insecten aangetrokken zoals mieren, wespen en bijen. Zij voeden zich op hun beurt namelijk met de honingdauw.

Plakkerige planten schoonmaken

Naast het bestrijden van de plaagdieren is het belangrijk om de bladeren weer schoon te maken. Door de plakkerige laag kan je plant namelijk verstikken. Dit doe je gemakkelijk door een oplossing te maken van LeafClean.

LeafClean is een organische bladmeststof waarmee je zowel het blad schoon maakt als de bladeren direct voeding geeft. Deze meststof zit boordevol voedingsstoffen waarmee je gelijk de weerstand van je plant verhoogt. Daarnaast stimuleert het nieuwe groei, beschermt het tegen aantastingen en helpt het ook nog eens bij het terugkleuren van de bladeren. Gebruik LeafClean niet gelijk met de natuurlijke vijanden.

How to, filmpje!

Merk je dat de bladeren van je plant verkleuren en de plant misschien ook niet goed groeit? Grote kans dat je plant niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. 

Met Leaf-Clean geef je je planten direct een flinke opkikker. Deze organische messtof geeft een mooie kleur, bevordert groei, beschermt tegen aantastingen en verhoogt de weerstand.

Leaf-Clean bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporen-elementen, plantaardige hormonen en vitamines. 100% biologisch, veilig voor mens, dier, milieu en bodemleven.

Plakkerige bladeren voorkomen

Wil je een plakkerige plant voorkomen? Zorg ervoor dat je plant kerngezond is. Gezonde planten zijn namelijk minder vatbaar voor ziektes en plaagdieren. Voed je plant minimaal 4 keer per jaar met een organische voeding. Dit zorgt voor een sterke plant die goed groeit met mooie, frisgroene bladeren.

Verse potgrond
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover. 

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.