Home Gazon Schade aan of verkleuringen in je gazon

Schade aan of verkleuringen in je gazon

Schade of verkleuringen in je gazon zijn een doorn in het oog. Iedere tuinliefhebber heeft nu eenmaal het liefst een mooi strak en groen gazon. Niet alleen is gazonschade lelijk, maar het wijst ook op een onderliggend probleem, zoals plaagdieren of een voedingstekort.

Wil je je gazon behouden? Dan is het noodzakelijk om de oorzaak van de schade te achterhalen en deze te bestrijden. Wij geven hieronder een opsomming van de meest voorkomende schade of verkleuringen en wat je eraan kunt doen.

Schade gazon herkennen en oorzaak achterhalen
schade gazon door engerlingen | Dr. Botani
 • Schade en verkleuringen wijzen op een onderliggend probleem

 • Bemesten maakt het gazon weerbaar en voorkomt problemen

 • Voorkom dat schade of verkleuringen steeds weer terugkomen

 • Schade en verkleuringen wijzen op een onderliggend probleem

 • Bemesten maakt het gazon weerbaar en voorkomt problemen

 • Voorkom dat schade of verkleuringen steeds weer terugkomen

Schade gazon herkennen

Schade in je gazon kan zich op verschillende manieren uiten. Het gras kan geel, dor of kaal worden. Je gazon kan last krijgen van onkruid, zoals klaver en mos of zelfs ziektes, schimmels en plaagdieren. 

De oplossing voor deze problemen is afhankelijk van de oorzaak. We leggen het je hieronder uit.

Schade gazon voorkomen; gebruik gazonmest

Schade of verkleuringen voorkom je natuurlijk het liefst. Dit doe je door je gazon gezond te houden met een organische gazonmest. Deze mest bevordert groei en verhoogt de weerstand van het gazon, wat ook nog eens preventief werkt tegen plaagdieren!

 • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
 • Geeft een langdurige voeding aan de bodem
 • Beschermt het gazon tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden
Dr. Botani | gazon kale plekken engerlingen meikever aaltjes

Kale plekken in gazon

Kale plekken in je gazon is het laatste wat je wilt. Vooral omdat het gras op deze kale plekken nauwelijks terug lijkt te groeien. Kale plekken kunnen verschillende oorzaken hebben zoals plaagdieren, een tekort aan belangrijke voedingsstoffen of seizoensinvloeden. Ook wanneer je je gazon intensief betreedt kan dit leiden tot kale plekken.

Kale plekken herstellen

Je hebt het natuurlijk niet altijd in de hand. Een tropische zomer met hoge temperaturen en weinig regen, veroorzaakt toch vaak droge en kale plekken.  Maar belangrijk is dat je het gras zo goed mogelijk onderhoud.

Een gezond, sterk en vol gazon is namelijk weerbaarder tegen ziektes, plagen en tekorten. Mest 3x per jaar het gazon. Gebruik in de lente en zomer een organische mest met een goede droogte tolerantie en in het najaar een speciale mestdie je gazon beschermt in de winter.

Lees meer over kale plekken
Dr. Botani - Gele vlekken in je gazon.

Schade gazon: gele plekken

Kleurt jouw gras geel? Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals plaagdieren, schimmel of een tekort aan voedingsstoffen. Gele plekken zijn een teken van een ernstig verzwakt gazon of afstervend gras. Om gele plekken te voorkomen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en dit snel aan te pakken.

Heb je last van plaagdieren? Bestrijd deze dan direct.

Tekort aan voedingsstoffen

Heeft jouw gazon last van een tekort aan voedingsstoffen, stikstof of water? Dan kun je nieuwe verkleurde plekken voorkomen door je gazon tijdig en goed te onderhouden. Een onderhoudsplan helpt je hierbij.

Lees meer over gele plekken Lees meer over onderhoud per seizoen en het onderhoudsschema
Dr. Botani - gaten in je gazon / woelmuis of woelrat holen herkennen

Schade gazon door gaten

Heb je last van kleine of grote gaten in je gazon? Dan heb je waarschijnlijk last van plaagdieren. Ook vogels kunnen het gras flink overhoop pikken en gaten veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer ze op zoek zijn naar (plaag)insecten onder het gras.

Verschillende plaagdieren en -insecten veroorzaken ook verschillende soorten gaten in je gras. Belangrijk dus om eerst te ontdekken waar je gazon onder lijdt. 

Plaagdieren voorkomen

Een gezond gazon met hoge weerstand is weerbaarder tegen plaagdieren en ziektes. Zorg dus voor een sterk gazon als je plaagdieren wilt voorkomen! Gebruik hiervoor een organische meststof, die tevens je gazon weer mooi groen maakt.

Lees meer over gaten in je gazon: oorzaken, bestrijding en herstellen

Gazon herstellen

Is jouw gazon flink beschadigd door plaagdieren zoals engerlingen, emelten of een mol? Dan wil je dit graag snel herstellen. Gebruik in ieder geval een goede meststof en vul de kale plekken op met graszaad van Dr. Botani.

Lees alles over het herstellen van je gazon door te zaaien met een handig stappenplan
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95

Herstel gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon. Alles in perfect afgestemde hoeveelheden. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Herstel gazon bio, gazonmest die groei stimuleert
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering. Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Al onze tips & tricks over het gazon lezen?

Download het gratis e-boek met alles over gazononderhoud, herstel en plaagbestrijding!

Download het gazon e-boek

Naam(Vereist)

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.