Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Beschadigde of verkleurde bladeren is een eerste teken dat er iets mis is met je kamerplant. De bladeren kleuren geel of bruin, krijgen vlekjes, gaatjes of ze voelen plakkerig aan. Wanneer je kamerplant een ongezond uiterlijk krijgt, geeft het als het ware een signaal af dat er iets mis is. Vaak worden de beschadigingen en verkleuringen in je plant veroorzaakt door plaagdiertjes, maar ook een tekort aan voedingsstoffen of water kan de oorzaak zijn.
Hieronder vind je de meest voorkomende schade aan je plant en we leggen uit hoe je er van af komt!
Een ongezonde plant wordt eerder getroffen door plagen
De bladeren van je plant laten zien dat er iets mis is
Voorkom nog meer schade aan je plant of een plaag om al je planten
Op deze pagina:
Beschadigde of verkleurde bladeren hebben altijd een onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, alleen zo kun je het probleem oplossen. Je kunt de onderliggende problemen grofweg in 2 categorieën opdelen.
Plaagdieren voeden zich met de voedingsstoffen uit de bladeren van planten. Hierdoor verkleuren de bladeren en ziet je plant er ongezond uit. Plaagdieren zijn soms zo klein dat je eerst de schade opmerkt, voordat je de beestjes zelf ziet.
Check dus altijd eerst of er plaagdiertjes op de plant zit, zodat je ze daarna snel op de juiste manier kunt bestrijden.
Lees meer over verschillende plaagdieren in je kamerplantZitten er geen plaagdieren in je kamerplant, maar heb je wel last van verkleuringen of beschadigingen? Dan heeft je plant waarschijnlijk een tekort (of teveel) aan voeding of water. Ook factoren zoals zonlicht, zuurstof en temperatuur spelen een grote rol.
Lees meer over wat je plant nodig heeftWil je snel ontdekken waarom je plant gele, bruine of slappe bladeren heeft? Of denk je dat je plant last heeft van plaagdieren?Beantwoord een paar korte vragen en ontvang een persoonlijk plantadvies!
Iedere plant heeft wel eens bruine plekjes. Als het sporadisch voorkomt, is het ook niets om je zorgen over te maken. Krijgt jouw plant echter stelselmatig bruine bladeren, bruine randen of punten? Dan is er meer aan de hand. Verkleurde bladeren kunnen wijzen op een plaagdier als spint, maar ook op een teveel aan kalk, te weinig zonlicht, warmte of ouderdom.
Lees alles over bruine bladeren in je plant en waardoor deze veroorzaakt wordenEen plant met gele bladeren ziet er soms ronduit ongezond uit. Veel mensen knippen een geel blad af en laten het daarbij. Helaas wordt de onderliggende oorzaak van de verkleurde bladeren niet aangepakt. Soms is de oplossing heel simpel.
Gele bladeren kunnen namelijk wijzen op een teveel aan water of een voedingstekort. Maar ook kan het een signaal zijn dat er plaagdieren in je plant zitten, zoals trips, spint of wolluis. Om je plant te behouden, is het dan noodzakelijk om in te grijpen!
Lees meer over gele bladeren in je plant en wat je ertegen kunt doenOp deze pagina:
Merk je dat de bladeren van je plant verkleuren en de plant misschien ook niet goed groeit? Grote kans dat je plant niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Met Leaf-Clean geef je je planten direct een flinke opkikker. Deze organische messtof geeft een mooie kleur, bevordert groei, beschermt tegen aantastingen en verhoogt de weerstand.
Leaf-Clean bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporen-elementen, plantaardige hormonen en vitamines. 100% biologisch, veilig voor mens, dier, milieu en bodemleven.
Zie jij ineens allemaal witte stipjes, witte puntjes of witte pluisjes op de bladeren of tussen de stengels van je kamerplant? Grote kans dat jouw plant last heeft van wolluis. Een vervelende plaag die jouw plant flink kan beschadigen! Om te voorkomen dat je plant ernstig geïnfecteerd en beschadigd raakt door deze plaag, is het belangrijk om de wolluis snel te bestrijden.
Lees meer over wolluis in je kamerplant en hoe je het kunt bestrijdenKamerplanten met slappe of afstervende bladeren hebben een ziek en verweerd uiterlijk. Toch zijn deze planten prima op te lappen, mits je de oorzaak achterhaalt. Soms zijn slappe bladeren een teken dat je de plant te weinig water geeft, dat je plant het te warm heeft of dat er sprake is van een voedingstekort.
Controleer je plant echter ook op aanwezige plaagdieren! Een slaphangende plant kan namelijk ook een teken zijn van trips, spint, wolluis of rouwvliegjes.
Lees alles over wat je kunt doen bij een slap hangende plantVerkleurde bladeren zijn meestal een signaal van je plant, bijvoorbeeld voor plaagdieren. Sommige beestjes in je plant zijn lastig met het blote oog te zien (bijvoorbeeld trips en spint). Gebruik daarom een speciale loep of camera van je telefoon en zoom in op de bladeren. Zie je bewegende puntjes? Helaas, je hebt last van plaagdieren.
Merk je dat je plant plakkerig aanvoelt? En zie je een helder, kleverig laagje op de bladeren liggen? Dit is honingdauw. Een nectar-achtige substantie die in feite de ontlasting is van wolluizen of bladluizen. Het is belangrijk om hier iets tegen te doen. Niet alleen is een plakkerige plant vervelend en smerig. De honingdauw trekt bovendien schimmels aan, die de fotosynthese kunnen stoppen.
De luizen prikken gaatjes in het blad om voedsel uit het blad op te zuigen. Dit betekent dat de plant zelf minder voeding krijgt. Het blad wordt ook beschadigd en krijgt bruine / gele vlekken plekken.
Lees meer over luizen in je kamerplant en hoe je ze kunt bestrijdenKrullen de bladeren van je plant om? Dat is een teken van vochtgebrek. Ze krullen namelijk zodat er minder water verdampt via de bladeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, een watertekort of lage luchtvochtigheid.
Check eerst of de grond bij je plant droog aan voelt. Het liefst enkele centimeters diep. Is hij droog? Geef je plant dan extra water, zodat de bladeren zich kunnen herstellen.
Vooral een plant met grote bladeren is gevoelig hiervoor. Doordat ze een groot bladoppervlak hebben verliezen ze ook meer vocht door verdamping. Heeft je plant genoeg water? Bevochtig dan de bladeren eens met een plantenspuit. Je kunt ook de luchtvochtigheid in je kamer aanpakken door een bakje water aan de radiator te hangen.
Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.