Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Fruitmot bestrijden

Fruitmot bestrijden in de moestuin

De fruitmot is funest voor appel- en perenboomgaarden. De larven van deze mot graven zich een weg door het fruit om van de zaden in de kern te eten. Je kunt je voorstellen wat voor schade dit veroorzaakt!  Wij vertellen je hoe je deze verwoestende fruitmot kunt herkennen én bestrijden op natuurlijke wijze. 

Stappenplan fruitmot bestrijden
Dr. Botani | Fruitmot op blad.
Dr. Botani | Fruitmot op blad.
Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Fruitmot bestrijden

Fruitmot bestrijden in de tuin

De fruitmot, ook wel wormstekigheid genoemd, is funest voor appel- en perenbomen. Je herkent deze plaag al snel door een gaatje in appels aan de boom. Appels (en peren) vallen onrijp van de boom. Als je de appel opensnijdt, dan zie je een worm / rups in de appel of peer; de larve van de fruitmot.

De larven van deze mot graven zich een weg door het fruit om van de zaden in de kern te eten. Je kunt je voorstellen wat voor schade dit veroorzaakt!  Wij vertellen je hoe je deze verwoestende fruitmot kunt herkennen én bestrijden op natuurlijke wijze. 

Aaltjes tegen fruitmot kopen
  • Voorkom dat je fruitteelt aangegeten wordt

  • Gaatje in de appel? Vallen ze onrijp van de boom? Voorkom een plaag

  • Voorkom schade door de motten te vangen en de larven te bestrijden

  • Voorkom dat je fruitteelt aangegeten wordt

  • Gaatje in de appel? Vallen ze onrijp van de boom? Voorkom een plaag

  • Voorkom schade door de motten te vangen en de larven te bestrijden

Wat is een fruitmot?

Fruitmot bestrijden is belangrijk als je veel vraatschade aan je oogst wilt voorkomen. Een volwassen fruitmot is een nachtvlinder. Als je een gaatje in een appel aan je boom ziet, wees dan alert! De larven van deze nachtvlinder zijn dol op de zaden in fruit, voornamelijk de zaden van appel en peer. Ze boren zich daarvoor een weg langs de schil door het fruit heen naar het klokhuis.

vanaf 6.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Fruitmotten vangen en de larven bestrijden

De volwassen fruitmotten vang je met behulp van een feromoonval. Mannelijke fruitmotten komen af op de geur van feromonen en komen zo in de val te zitten. Deze kunnen geen vrouwtjes meer bevruchten en zo voorkom je een grote plaag.

  • Vangt fruitmotten met feromonen
  • Lange termijn oplossing, voorkomt nieuwe generatie fruitmotten
  • Natuurlijke stof; geen gif. Niet gevaarlijk voor mens, vogels of andere dieren

De larven of rupsen van de fruitmot bestrijd je met aaltjes, hun natuurlijke vijanden.

  • Snelle en biologische bestrijding met natuurlijke vijanden
  • Oplossing uit de natuur, veilig voor mens en milieu
  • Langdurige bescherming van fruitteelt tegen de fruitmot
Fruitmot bestrijden in de moestuin, larve (rups, worm) in fruit | Dr. Botani

Fruitmot herkennen

Een volwassen fruitmot (Cydia Pomonella) is een nachtvlinder van zo’n 10 mm groot en grijsachtig van kleur. Ze hebben asgrijze en koperkleurige strepen op hun vleugels.

De vrouwtjes leggen hun eitjes in een kleverige massa op vruchten en bladeren van planten. De eitje zijn wit, lensvormig en 1 mm groot. 

De larven van een fruitmot (die de meeste schade aanrichten aan vruchten) zijn als ze net uitkomen zo’n 2 mm groot en worden uiteindelijk 2 cm. Eerst zijn ze lichtgeel van kleur en worden uiteindelijk roodachtig met een zwarte kop. Ze verpoppen in een zijden cocon die bedekt is met een houtachtig materiaal.

Gaatjes in appel, peer of andere vrucht

De fruitmot is snel te herkennen aan de schade in de vruchten. Ook vallen de appels vroegtijdig van de boom. 

gaatjes in appel door worm? Het is een fruitmot | Dr. Botani

In welke bomen en fruitsoorten komt de fruitmot voor?

De fruitmot (wormstekigheid) komt voor in appels, peren, perziken en walnoten, hoewel ze een sterke voorkeur hebben voor appels.

In welke seizoenen kan ik de fruitmot tegenkomen?

De fruitmot komt voor van mei tot half augustus en bestaat uit 2 generaties per kalenderjaar. Na een zachte winter kan de fruitmot ook eerder voorkomen in je boomgaard. Bij hoge temperaturen vliegt de fruitmot tot in september.

Rups van fruitmot veroorzaakt schade in appel of peer | Dr. Botani

Schade aan fruitteelt door fruitmot

De larven (rupsen) van fruitmotten veroorzaken veel schade aan je fruitteelt. Ze maken een gaatje in de schil van de appel of andere vrucht en graven zich vervolgens een weg naar binnen om van de proteïnerijke zaden te eten. Dit doen ze vooral bij appels, maar ook peren en perziken zijn niet altijd veilig voor de fruitmot.

Gevolgen fruitmot

Het fruit raakt hierdoor ernstig aangetast en is niet meer eetbaar. In de tunnels die ze graven leggen ze bovendien korrelvormige uitwerpselen. Na ongeveer een maand – wanneer de larf volgroeid is – komt hij weer naar buiten.

De beschadigde vruchten rijpen sneller, gaan rotten of vallen vroegtijdig uit de boom. Je oogst is oneetbaar geworden. Eén fruitmotlarf kan overigens meerdere vruchten beschadigen. Wanneer ze volgroeid zijn, kruipen ze uit de vrucht op zoek naar de volgende.

Fruitmot bestrijden

Je kunt fruitmot goed en effectief op een biologische manier bestrijden. Je doet dit het beste in 2 stappen; je vangt de mannelijke mot om zo verdere voortplanting te voorkomen en je bestrijdt de larven met zijn natuurlijke vijanden: aaltjes of sluipwespen. 

Fruitmot val, feromoon val | Dr. Botani

Fruitmot vangen met feromoonval

Om te monitoren of jouw boomgaard last heeft van fruitmotten en om de fruitmotten te vangen, maak je gebruik van een val zoals de Delta Trap®. Deze val bevat feromonen; een natuurlijke geur van de vrouwelijk fruitmot. De mannelijke mot vindt dit heerlijk ruiken en komt op deze geur af. De mol komt dan vast te zitten in de val, gaat dood en heeft geen kans meer om zich voort te planten. Op deze manier voorkom je een nieuwe generatie fruitmotten. 

Monitoren om fruitmot plaag te voorkomen

Ook is een feromoonval erg nuttig om de populatie fruitmotten te monitoren. Een enkele fruitmot is geen probleem, maar bij een plaag wil je snel ingrijpen en de larven bestrijden met aaltjes. 

Dr Botani Fruitmot larve in appel

Fruitmot bestrijden met aaltjes

Om de larven van de fruitmot biologisch te bestrijden, kun je het best gebruik maken van nematoden (aaltjes).

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die de larven van de fruitmot binnendringen. In de lichaamsholten van de fruitmot komen de insectdodende bacteriën vrij die deze aaltjes bij zich dragen. Binnen 24-48 uur wordt de fruitmotlarf gedood. De aaltjes vermenigvuldigen zich in het kadaver, verlaten het kadaver en gaan op zoek naar andere plaaginsecten. Aaltjes helpen namelijk ook tegen o.a. rupsen, emelten en oevervliegen.

Biologische bestrijding met aaltjes is uitermate effectief. Het heeft geen invloed op andere biologische bestrijders en is veilig voor mens en milieu. Aaltjes vormen bovendien een langdurige bescherming in de bodem

Fruitmot voorkomen

Je kunt weinig doen om fruitmotten te voorkomen. Mezen en vleermuizen eten de motten en zijn dus een positieve preventie. Het is ook goed om gevallen fruit dat is aangetast door de fruitmot z.s.m. op te rapen en weg te gooien. Zo voorkom je dat de volgroeide larf de vrucht verlaat en via de boomschors weer terug de boom in klimt op zoek naar andere vruchten.

Om een plaag te voorkomen kun je het beste op tijd een feromoonval plaatsen om de populatie van de fruitmotten te monitoren. Zo kun je tijdig ingrijpen bij een plaag. 

Fruitmotten chemisch bestrijden

Chemische bestrijdingsmiddelen zoals gif doden de fruitmotten wel, maar beschadigen ook je fruitteelt en andere gewassen. Daarom raden wij bestrijding met gif altijd af. Chemische middelen zijn ook schadelijk voor alle andere nuttige insecten. 

Stappenplan biologische bestrijding fruitmot

Heb je last van fruitmotten die aan je fruitteelt eten? Dan is het noodzaak om snel de plaag te monitoren en bestrijden. Wij leggen stap voor stap uit hoe je dit het beste

vanaf 6.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Feromoonval

vanaf 6.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Aaltjes tegen fruitmot larven

vanaf 31.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina