Home Siertuin Onderhoud van je siertuin Heermoes bestrijden

Heermoes bestrijden

Heermoes bestrijden door de bodem te verbeteren!

Heermoes, kattenstaart of paardenstaart. Één van de meest hardnekkige soorten onkruid die je in de (moes)tuin of in je gazon tegen kunt komen. Heermoes lijkt soms uit het niets overal op te duiken. Zijn lange en diepe wortels trek je ook niet zomaar uit de grond. 

Hoe kun je heermoes bestrijden? De enige manier is door de grond te verbeteren. Wij leggen je uit hoe je dit doet!

Stappenplan heermoes bestrijden
Heermoes / kattenstaart door heg gegroeid | Dr. Botani
 • Heermoes onkruid = een ongezonde bodem
 • Voorkom heermoes door de bodem gezond te houden
 • Voorkom dat heermoes je hele tuin overwoekert
 • Heermoes onkruid = een ongezonde bodem

 • Voorkom heermoes door de bodem gezond te houden

 • Voorkom dat heermoes je hele tuin overwoekert

Wat is heermoes / kattenstaart?

Heermoes is een herkenbaar soort onkruid. Het is heel sterk en helaas kom je er lastig van af. Heermoes, ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd, heeft metersdiepe wortels die zowel in de lengte als in de breedte groeien. Aan de wortels zitten knolletjes waarin een reserve voorraadje zit met voedingsstoffen.

Heermoes bestrijden? Verbeter de bodem!

Heb je last van heermoes? Dat is een teken dat je een arme bodem hebt. De enige manier om ervan af te komen, is door de bodem te verbeteren! Lees hier meer over in het stappenplan onder aan de pagina.

Basaltmeel

 • Bevat silicium, waardoor heermoes zijn functie verliest
 • Zo creeër je een bodem waar heermoes niet op kan groeien. 

Organische aanplantgrond

 • Vol organische voedingsstoffen en mineralen
 • Verbetert de bodem en de PH-waarde
De sporen van heermoes, eerste fase kattenstaart | Dr. Botani

Heermoes vroeg herkennen

Je herkent de eerste fase van heermoes (april-mei) aan de lichtbruine stengels die uit de grond poppen. Boven op de stengel zit een bruine knop, vol met sporen. Daarna groeien er groene stengels met groene takken die recht omhoog groeien. Hier komt ook de naam kattenstaart of paardenstaart vandaan: de stengels lijken hierop.

Heermoes komt meestal in het voorjaar tevoorschijn en zijn overlast is het grootst in de zomer, als de planten volgroeid zijn en zich verspreiden over je hele tuin.

Kattenstaart in je gras | Dr. Botani

Oorzaken van heermoes

De aanwezigheid van heermoes in je tuin is geen goed teken. Heermoes groeit namelijk goed op arme, zure bodems met een tekort aan mineralen (zoals silicium). Dit betekent dus dat je bodem de nodige voedingsstoffen tekortkomt!

De plant moet hierdoor zijn voedingsstoffen uit diepere grondlagen halen. Het gevolg is dat de wortels van deze plant ontzettend lang worden en zich door de hele bodem vertakken. En dit is wat kattenstaart zo’n vervelend onkruid maakt: de wortels groeien snel en je trekt het niet zomaar even uit de grond.

Het nut van heermoes

Heermoes heeft ook z’n voordelen. Doordat heermoes mineralen diep uit de bodem trekt, zit de plant hier vol mee. Zo is heermoes een bron van silicium en kun je er een goede meststof van maken. Silicium versterkt de cellen van planten, en maakt planten weerbaarder tegen schimmels en ziektes.

Ook is silicium voor mensen gezond! Heermoes wordt verwerkt in supplementen die goed zijn voor je huid, haar en nagels.

Heermoes in je tuin wegkrijgen | Dr. Botani

Waarom heermoes bestrijden?

Ondanks dat heermoes nuttig kan zijn, willen de meeste mensen er toch vanaf omdat:

 • Heermoes je hele tuin snel kan overwoekeren
 • Er zijn verschillende soorten heermoes, waarvan er soorten zijn die giftig zijn. Pas dus op met dieren zoals, honden, katten en paarden.
 • Het giftig is voor sommige andere planten, zoals grassen, waardoor deze niet in de buurt van heermoes zullen groeien.
 • Heermoes water en voedingsstoffen van andere planten wegneemt, waardoor deze minder goed kunnen groeien.
 • De aanwezigheid van heermoes is een teken dat de bodem in je tuin de nodige voedingsstoffen mist, wat ook nadelig is voor al je andere planten.

Genoeg redenen dus om heermoes te bestrijden in je tuin! Kattenstaart staat er echter om bekend dat het een van de meest hardnekkige soorten onkruid is. Door de lange en diepe wortels kun je het niet zomaar uit de bodem verwijderen. Bij heermoes is het belangrijk dat je verschillende stappen onderneemt. Lees hier meer over in onderstaand stappenplan.

Heermoes bestrijden met chemische middelen of zout?

Een huis-tuin-en-keuken tip die vaak voorbijkomt is het bestrijden van heermoes met zout. Heermoes houdt inderdaad niet van een zoute grond, maar toch is het niet slim om heermoes te bestrijden met zout. Zout is namelijk heel slecht voor de bodem en de andere planten die hier groeien.

Hetzelfde geldt voor chemische bestrijding, je pakt het probleem niet aan waardoor de heermoes terug zal blijven komen. Daarnaast bereiken de bestrijdingsmiddelen ook nooit de hele diepte van de wortels. Dus blijft de kattenstaart groeien vanuit de wortel.

Uiteindelijk doe je met zout en chemie meer kwaad dan goed. Je kunt beter gebruik maken van basaltmeel of zeewierkalk om de bodem in balans te krijgen.

Stappenplan heermoes bestrijden

Heermoes voorgoed bestrijden? We moeten je waarschuwen: daar is niet één wondermiddel voor. Toch is het zeker wel mogelijk, met organische producten, onderstaand stappenplan en wat geduld. Met de juiste producten verbeter je de bodem, waardoor heermoes hier niet meer op wil groeien. Door het probleem bij de kern aan te pakken, ben je langdurig van heermoes af.

Structuur Actief

Basaltmeel

Zeewierkalk

Heermoes voorkomen in de tuin

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! De enige manier om heermoes te voorkomen, is door de bodem gezond te houden. Heermoes groeit alleen op een arme, zure bodem met een tekort aan mineralen. Door regelmatig je bodem te verbeteren met een speciale bodemverbeteraar zorg je ervoor dat de planten beter voeding op kunnen nemen. Je gebruikt vervolgens een organische mest voor de voeding. Zo houd je de bodem in balans! Niet alleen goed om heermoes te voorkomen, maar je planten worden hier ook blij van!

Heb je vaker last gehad van heermoes, en wil je voorkomen dat het terugkomt? Dan is het goed om producten met extra silicium toe te voegen aan de bodem, zoals basaltmeel. Op een bodem met een siliciumtekort zal heermoes snel overwoekeren.

Tip!

Plant je border vol en dicht met planten die de hoogte in schieten. Hiermee creëer je schaduw en dit draagt weer bij aan het ontmoedigen van de heermoes.

Veelgestelde vragen over heermoes

Heermoes is een onkruid dat niet giftig is voor mensen (het schijnt zelfs heel gezond te zijn voor de mens!), maar wel voor sommige dieren. Lopen er huisdieren rond in de tuin? Dan doe je er goed aan om heermoes snel te bestrijden. 

Heermoes is een hardnekkig onkruid met diepe en lange wortels. De enige manier om heermoes te bestrijden, is door de bodem te verbeteren. Heermoes groeit namelijk alleen op een arme bodem met een tekort aan mineralen. Volg het bovenstaande stappenplan, hou vol en de kattenstaart zal verdwijnen.

Ja! Hoewel heermoes ook zeker gunstige effecten heeft, woekert het ontzettend snel en is het lastig weg te krijgen. Daarmee durven wij wel te zeggen dat heermoes een van de meest hardnekkige soorten onkruid is. Door de diepe wortels is het lastig te verwijderen. 

Heermoes groeit op gronden met een voedings- en mineralentekort. Heb je heermoes in de tuin? Dan is dit een teken dat je extra mineralen aan de grond toe moet voegen. Dit is tevens de enige manier om van dit onkruid af te komen. 

Heermoes bestrijden? Verbeter de bodem!

Heb je last van heermoes? Dat is een teken dat je een ongezonde bodem hebt. De enige manier om ervan af te komen, is door de bodem te verbeteren!

Basaltmeel

 • Bevat silicium, waardoor heermoes zijn functie verliest
 • Zo creeër je een bodem waar heermoes niet op kan groeien. 

Organische aanplantgrond

 • Vol organische voedingsstoffen en mineralen
 • Verbetert de bodem en de PH-waarde

Zeewierkalk (maerlkalk)

 • Verhogen van PH-waarde
 • Toevoegen van extra mineralen
 • Verbetert bodem structuur 

 

Producten voor een gezonde siertuin

Je siertuin verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, meststoffen en bodemverbeteraars. Dr. Botani heeft 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.