Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Je zit op je bank en er vliegt zo’n klein vliegje rond je oren. Als je het beestje eens van dichtbij bekijkt zie je een klein, zwart vliegje. Zal wel een fruitvliegje zijn, toch? Nou, het zou best kunnen dat je last hebt van de varenrouwmug! Deze beestjes komen zo veel voor dat ze onder vele namen vermomd gaan: rouwvliegjes, rouwmug, potgrondvliegjes, de officiële naam varenrouwmug en de wetenschappelijke naam Sciaridae. Hoe je ze ook noemt, ze vormen helaas al snel een hardnekkige plaag.
Voorkom dat je plant dood gaat doordat de wortels opgegeten worden
Voorkom dat rouwvliegjes nieuwe eitjes leggen en een grote plaag veroorzaken
Voorkom een plaag in je huis
Op deze pagina:
Wat zijn rouwvliegjes nou eigenlijk? Zoals gezegd, het is een klein zwart vliegje en heeft veel weg van een fruitvlieg.
Wat is het verschil tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje?
Het rouwvliegje is iets kleiner dan een fruitvlieg en is zwart. Maar ze vliegen niet zoals fruitvliegjes rond je fruitschaal of bij de afvalbak. Dit vliegje zit graag in en rond je planten. Het plaatje hiernaast laat heel duidelijk het verschil zien tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje.
Larven van de rouwvlieg zitten in de potgrond
De larven brengen de schade toe en deze zitten in de grond bij je plant. Als je naar de aarde kijkt, dan kun je ze zien in de potgrond. Als je je kamerplant in een pot hebt staan en deze til je er uit, dan kun je zelfs in een restant water de larven zien bewegen. De larven leven van de wortels van je plant.
Bestrijden van de vervelende vliegjes
Rouwvlieg bestrijden is gelukkig gemakkelijk met aaltjes tegen rouwvliegjes. Heb je juist last van fruitvliegjes? Dit vraagt een andere aanpak, fruitvliegjes kun je namelijk heel goed vangen met een speciale val. Deze bevat een lokmiddel dat fruitvliegjes aantrekt en bestrijdt. Deze oplossing is ook nog eens volledig natuurlijk en niet schadelijk voor de natuur.
Als je goed kijkt in de aarde bij je plant dan kun je de kleine zwarte beestjes zien bewegen in de potgrond. Maar beweeg eens met een stokje door de bovenste laag van je potgrond. Komen er vliegjes uit? Slecht nieuws, je plant heeft last van varenrouwmug.
Je kunt ook onze gele vangplaten gebruiken. De volwassen varenrouwmug wordt van nature aangetrokken tot de gele kleur en blijven plakken. Zo kun je vroegtijdig plagen opsporen. Door het raster op de vangplaat is het makkelijk om de hoeveelheid insecten te monitoren.
De varenrouwmug leeft niet zo heel lang; zo’n 2 dagen, maar het grote probleem; ze leggen wel 100-300 eitjes per keer!
Deze eitjes leggen ze in de potgrond van je planten, die vormen vervolgens larven die allemaal vliegjes worden en ook die leggen allemaal heel graag weer eitjes. Een plaag is geboren! Gelukkig hebben wij de perfecte en biologische oplossing, aaltjes tegen rouwvliegjes.
De varenrouwmug legt haar eitjes het liefste in het bovenste deel van de aarde. Ze houden van vochtige grond, dus geef niet te vaak en veel water. Wortels hebben ook zuurstof nodig, wat ze niet krijgen als de aarde altijd nat blijft.
Je ziet waarschijnlijk nog geen directe schade aan je planten, maar de schade gebeurt in je pot. De larven van de varenrouwmug zoals de rouwvliegjes eigenlijk heten, leven graag in vochtige potgrond en eten het liefst organisch materiaal, oftewel de wortels van jouw plant. Ze worden niet voor niets ook wel potgrond vliegjes genoemd.
Binnen no time vermindert de gezondheid van je plant en is deze een stuk vatbaarder voor allerlei schimmels en ziekten. Vervolgens kan je plant vanaf de wortels langzaam doodgaan. Ook zijn de vliegjes overdragers van plantenvirussen en schimmels.
Effect op je andere planten
Doordat de varenrouwmug kan vliegen worden al snel veel planten aangetast. Dat gecombineerd met de flinke hoeveelheid eitjes die ze leggen, betekent dat je de bestrijding van varenrouwmug het beste maar snel kunt oppakken.
Het is goed mogelijk dat je een rouwvlieg per ongeluk in je kleding hebt meegenomen bij iemand die ook last heeft van deze vervelende vliegjes. Daarnaast kunnen ze zijn meegereisd vanuit het tuincentrum waar je de plant vandaan hebt, of zaten ze zelfs al in je zak potgrond.
Kom je überhaupt ooit nog van rouwvliegjes af? Jazeker, maar het is wel nodig dat je een meerledige aanpak volgt. Je hebt namelijk maar 1 vliegje nodig om vervolgens weer binnen 2 dagen 100-300 larven in de potgrond van één van je planten te krijgen.
Op deze pagina:
In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je snel en effectief rouwvliegjes kunt bestrijden. Alle producten die gebruikt zijn in dit filmpje, kun je gemakkelijk in één keer aanschaffen met ons voordelig 3 productenpakket tegen rouwvliegjes.
Je komt echt van deze vervelende plaag af met ons eenvoudige stappenplan voor biologische bestrijding, met aaltjes tegen varenrouwmug (tegen de larven) en vangplaten (tegen de vliegjes).
Heb je rouwvliegjes ontdekt in of rondom je plant? Volg de volgende stappen om ze succesvol te bestrijden:
Isoleer je kamerplant zo snel mogelijk. Zet je plant of planten in een ruimte waar nog geen andere planten staan.
De volwassen rouwvlieg kan vliegen. En om te voorkomen dat ze weer nieuwe eitjes leggen, kun je ze maar beter snel vangen! Hang of zet in iedere plant die last heeft van rouwvliegjes speciale vangplaten om de vliegjes te vangen. Dat is mooi, die kunnen geen nieuwe eitjes meer leggen!
Gebruik gele vangplaten want deze kleur is van nature aantrekkelijk voor de varenrouwmug. Laat deze minimaal 2 weken in je planten staan.
Zorg ervoor dat de rouwvliegjes larven het minder aangenaam krijgen in de potgrond. Je geeft de plant even een heel stuk minder water en laat de potgrond goed droog worden.
In ons voordelig productenpakket heb je gelijk alles om de varenrouwmuggen effectief en permanent te bestrijden.
Je kunt de aaltjes tegen rouwvliegjes uiteraard ook gewoon los bestellen. Aaltjes, oftewel nematoden zijn namelijk de enige echte oplossing in het bestrijden van de larven van rouwvliegjes.
Meng in een gieter aaltjes met water en giet de aaltjes in de potgrond van je besmette plant. Zorg er nu wél voor dat de potgrond vochtig blijft, want aaltjes bewegen alleen in vochtige potgrond.
Als je liever niet wil mengen, dan kun je ook aaltjes tegen rouwvliegjes in voorgedoseerde bolletjes bestellen. Zo kun je rouwvliegjes bestrijden op biologische en heel gemakkelijke wijze!
Hou je plant nog een aantal weken in quarantaine en houd hem goed in de gaten. Hang nog een vangplaat in je plant om zeker te weten dat je helemaal af bent van die vervelende rouwmug. Check de potgrond op larven, door even met een stokje door de bovenlaag te gaan.
Zie je nog steeds larven bewegen, doe dan een herhaalbehandeling. Op deze manier roei je alle nieuwe lareven uit de na 2 weken ontpopt zijn uit de eitjes.
Hè hè… Eindelijk ben je van die vervelende rouwvliegjes af! Maar hoe voorkom je dat je planten en de potgrond weer een broeinest worden van rouwvliegjes en larven van rouwvliegjes?
Zorg dat je plant kerngezond is en super weerbaar tegen beestjes zoals varenrouwmug. Dit doe je met de juiste voeding uit de natuur. Planten komen uit de natuur en uiteraard hebben die behoefte aan natuurlijke oplossingen. Bovendien werkt een natuurlijke oplossing bewezen beter! Dr. Botani Plant tabs werken 3 tot 6 maanden, zijn heel gemakkelijk in gebruik, zorgen voor een rustige groei, een betere weerstand, goede wortelontwikkeling én ze stimuleren het bodem eco systeem.
Wil je direct de bladeren van je plant wat extra ondersteuning geven, gebruik dan LeafClean, een organische bladmeststof. Dit voedt het blad direct, helpt bij terugkleuren van de bladeren en maakt het blad schoon.
Oude potgrond verliest essentiële voedingsstoffen. En zwakkere planten zijn veel vatbaarder voor schimmels dan gezonde planten. Staat je plant al een hele tijd in dezelfde potgrond, vervang deze dan eens met nieuwe potgrond. Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover.
Geef je planten niet te vaak water. Je denkt misschien dat je goed voor je plant zorgt door ze wekelijks (of zelfs vaker) een lekkere plens water te geven, maar de meeste planten hebben zelfs periodes van droogte nodig. De wortels hebben namelijk niet alleen behoefte aan water en voeding, maar snakken ook maar al te graag naar wat zuurstof. Wanneer je de wortels altijd onder water zet krijgen ze geen kans om te ademen, dus laat je potgrond wat vaker uitdrogen.
De beste manier om je planten water te geven is door ze van onderen te bewateren, dus je zet je pot (met gaatjes in de bodem) lekker in een schaal of pot met water en laat het water door de potgrond omhoog zuigen. Zo blijven de bovenste paar centimeters van je potgrond vaak wat droger en laat dat nu net zijn waar rouwvliegjes graag eitjes leggen.
Volwassen varenrouwmuggen leggen hun eitjes in de potgrond van een plant. Een vrouwtje kan wel 50 tot 200 eitjes leggen! Na slechts 3 dagen vormen zich rouwvliegjes larven uit de eitjes. De larven voeden zich met de plantenwortels en verpoppen zich daarna.
Na enkele weken komen de volwassen vliegjes uit, die zich vervolgens weer voortplanten en hun eitjes in de potgrond leggen. Het verhaal begint zo weer opnieuw.
Bij een beginnende plaag kun je rouwvliegen ook bestrijden met roofmijten. Roofmijten leven net als de rouwvliegjes larven en de eitjes in de bovenste laag van de bodem, waar ze eten van de larven en eitjes van rouwvliegjes. Roofmijten eten het liefst jonge rouwvlieglarven en eitjes. Deze natuurlijke vijanden zijn dus goed om preventief in te zetten, of bij een beginnende plaag.
Heb je een grote plaag? Gebruik dan aaltjes tegen rouwvliegjes.
Het grote voordeel van het uitzetten van bodemroofmijt is dat deze meer plagen in de bodem bestrijden, zoals springstaartjes, tripspoppen, wortelluis en miljoenpoten.
Rouwvlieg bestrijden kan ook met verschillende huis-tuin-en-keukenmiddelen. Dit kan een snelle oplossing zijn als je nog geen biologische bestrijding in huis hebt. Let wel op: deze middelen zijn niet allemaal even effectief, en hun werking is vaak maar van korte duur terwijl een rouwvlieg plaag erg hardnekkig kan zijn.
Wil je rouwvliegjes weghouden bij je planten? Verdeel dan koffiedik over de potgrond heen. De volwassen rouwvliegjes vinden dit niet prettig.
Maar let wel: als er rouwvliegjes aanwezig zijn dan hebben ze al eitjes ín de potgrond gelegd. De koffiedik jaagt alleen de vliegjes weg en bestrijdt de eitjes en de larven van rouwvliegjes helaas niet. De vliegjes zijn ook het probleem niet, want die veroorzaken geen schade aan de plant. Het is dus alleen een middel waarmee je rouwvliegjes tijdelijk kan proberen te voorkomen.
Een bekende trucje is kaneel. In kaneel zit een stof waar de larven van de mug niet goed tegen kan. Je kunt een paar lepels kaneel oplossen in water en dit bij de plant gooien.
Het nadeel is dat dit mengsel snel is uitgewerkt is en minder effectief dan aaltjes of roofmijten. Bij een plaag, als je regelmatig een vliegje ziet, zal dit trucje waarschijnlijk niet alle larven aanpakken.
Een ander nadeel is dat je de volwassen varenrouwmug niet aanpakt waardoor deze zich nog steeds kan voortplanten.
Vaak wordt aangeraden om rouwvliegjes (en andere plaagdieren) te bestrijden met azijn. Door azijn zullen de larven van de rouwvliegjes doodgaan, maar azijn is ook erg schadelijk voor de bodem en je plant. Wij raden het dus af om dit middel te gebruiken. Uiteindelijk zul je hier je plant alleen maar mee beschadigen.
Je zou ook een bakje met azijn in de buurt van iedere kamerplant kunnen zetten, maar dit zal lang niet alle rouwvliegen aantrekken waardoor ze zich nog steeds gemakkelijk kunnen voortplanten.
De beste methode is het uitzetten van aaltjes tegen de larven van de vliegjes en gele vangplaten om de volwassen rouwvliegen snel mee weg te vangen.
Iedere plant kan getroffen worden door deze hardnekkige plaag. De rouwvliegjes zijn niet zo kieskeurig. Waar ze wel op afkomen is een vochtige potgrond. Dit is voor rouwvliegjes een ideale plek om hun eitjes in te leggen. Geef je de plant té vaak of té veel water? En is de potgrond daarom vaak lang nat? Dan is de kans groter dat je last krijgt van de rouwvlieg.
Rouwvlieg bestrijden is gemakkelijk met behulp van vangplaten en aaltjes.
Vangplaten
Aaltjes
Een rouwvlieg leeft maar enkele dagen, maar in die tijd kan zij wel honderden eitjes leggen. Een plaag is dus snel geboren!
Rouwvliegjes kunnen per ongeluk je huis binnengevlogen zijn. Ze leggen dan hun eitjes in de potgrond van je planten. Voordat je het weet heb je last van een plaag!
De eitjes kunnen ook al in de potgrond zitten als je de plant koopt of meegelift zijn in je kleding.
Rouwvliegjes zijn kleine, zwarte vliegjes. Ze zijn kleiner en ranker dan een fruitvlieg en leggen hun eitjes het liefst in natte potgrond. Twijfel je of het vliegje dat je ziet een rouwvlieg is? Check dan of er eitjes of larven in de potgrond van je planten zitten. Roer bijvoorbeeld met een stokje door de potgrond en kijk of je iets ziet bewegen. Ze zijn wel heel klein, dus lastig te zien met het blote oog.
Een rouwvlieg wordt wel eens verward met een fruitvlieg. Een fruitvlieg is echter wat grover dan een rouwvlieg. Een fruitvlieg zit ook niet in de buurt van planten, maar in de buurt van de fruitschaal of de afvalbak. Een fruitvlieg komt namelijk af op het gist van het fruit. Een fruitvlieg kun je ook op natuurlijke wijze bestrijden, maar dit werkt net wat anders dan bij de rouwvlieg. Lees er hier meer over.
Rouwvliegjes kunnen geen mensen steken. De vliegjes zelf zijn onschuldig, maar wel irritant. De larven van de rouwvliegjes richten de grootste schade aan aan je planten! Ze eten namelijk van de wortels van je plant, waardoor je plant zwakker wordt en uiteindelijk kan afsterven.
De enige manier om van rouwvliegjes af te komen, is door de larven te bestrijden met aaltjes, hun natuurlijke vijanden! Wil je nog sneller van de plaag af zijn? Of een plaag voorkomen? Gebruik dan vangplaten om de volwassen rouwvliegjes te vangen.
Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.