Home Siertuin Hagen onderhouden Ligusterhaag onderhouden

Ligusterhaag onderhouden

Een ligusterhaag (of ligustrum ovalifolium) is een ideale afscheiding voor in de tuin. De juiste verzorging is belangrijk, want je wilt natuurlijk voorkomen dat er gaten in de afscheiding komen of dat je de haag uiteindelijk zelfs moet vervangen. 

Gelukkig is het onderhoud van de ligusterhaag niet ingewikkeld. Door op tijd de liguster te snoeien en de juiste meststoffen te gebruiken, houd je de liguster gezond en voorkom je plagen, ziektes en een kale haag. 

Stappenplan onderhoud ligusterhaag
ligusterhaag en hagen onderhoud | Dr. Botani
  • Voorkom een kale ligusterhaag met gaten.
  • Voorkom dat je haag dood gaat
  • Geen onderhoud = meer kans op ziektes en plagen
  • Voorkom een kale ligusterhaag, met gaten

  • Voorkom dat je haag dood gaat

  • Geen onderhoud = meer kans op ziektes en plagen

De liguster

Je ziet de liguster vaak als erfafscheiding en dat is niet voor niets. De liguster is een makkelijke haag, die snel groeit en die ook nog eens goed is voor de biodiversiteit in je tuin. De liguster bloeit in juni / juli  en dit trekt ontzettend veel bijen en vlinders aan. De bloemen ruiken ook nog eens heerlijk zoet. In het najaar komen er besjes aan je haag, waar de vogels dan weer dol op zijn. Een veelzijdige haag dus!

vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 32.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Een volle en groene haag begint bij de bodem

BioBodem, organische bodemverbeteraar

Biobodem bevat schimmels en bacteriën + voeding voor de schimmels en bacteriën zodat ze lang doorwerken. Biobodem is een bodemverbeteraar en dus geen meststof of voeding.

  • Je voegt bodemleven toe wat in de bodem gaat groeien
  • Zorgt voor optimale beworteling en sterke, gezonde planten
  • Verbeter bodemstructuur, lucht/water huishouding

BioHaag, organische meststof

Dit is een organische mest speciaal ontwikkeld voor hagen. De mest bevat organische voedingsstoffen, gezonde schimmels en micro-organismen. 

  • Zorgt voor een goede beworteling en groei en verbetert de opname van voedingsstoffen.
  • Houd hagen gezond en beschermt tegen ziektes
Ligusterhaag onderhouden alle tips op een rij voor een mooie, volle erfafscheiding | Dr.Botani

Ligusterhaag planten

De ligusterhaag kan wel tegen een stootje en kan het hele jaar door geplant worden. Vermijd natuurlijk de koudste winterdagen of heetste zomerdagen. Graaf genoeg ruimte voor de haag en plaats de planten op voldoende afstand van elkaar. Hou ongeveer 5 planten aan per meter. Heb je een liguster in een pot gekocht? Zorg dan dat je voor het planten de wortels goed los maakt.

Geef bij de aanleg de bodem meteen een goede start met BioBodem, een organische bodemverbeteraar. De toegevoegde micro-organismen en organische stoffen stimuleren het bodemleven en verbeteren de structuur. Hierdoor kan de haag optimaal groeien en wortelen. 

Voor- en nadelen van een ligusterhaag

Voordelen

  • De ligusterhaag is niet kieskeurig en kan vrijwel overal geplant worden
  • De liguster is geschikt als haagplant en afscheiding
  • Eenvoudig te verzorgen door 1 -2 x per jaar te bemesten en de liguster te snoeien voor een dichte haag.

Nadeel

  • De ligusterplant is ‘half wintergroen’. Dat betekent dat hij in de winter wat blad kan verliezen en gele blaadjes kan krijgen, vooral bij een zeer strenge winter. Hij zal nooit helemaal kaal worden en loopt al vroeg weer uit.
Liguster snoeien om kale plekken in haag te voorkomen | Dr. Botani

Ligusterhaag snoeien

De liguster groeit hard. Als je een strakke en nette haag wilt behouden, is het belangrijk om de haag meerdere keren per jaar te snoeien. Snoei dan het liefst twee keer per jaar; een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. 

Mag de haag er iets wilder uitzien? Dan is één keer snoeien voldoende. Doe dit net voor de zomer of begin van de herfst. Je kunt het hele voorjaar tot aan september de haag nog bijsnoeien, bijvoorbeeld als je dode bladeren of takken ziet. 

Snoei niet op een hete dag met veel direct zonlicht. Bij het snoeien zullen veel bladeren naar het oppervlak komen. Als deze te veel zonlicht krijgen, kunnen ze makkelijker verbranden. Snoei daarom het liefst op een bewolkte dag. 

De ligusterplant is mooi compact en is daarom ook geschikt om in een vorm te snoeien.

Hou bij snoeiperiode rekening met vogelnestjes en bloei

De liguster is een favoriete plek voor vogels. Ze verstoppen zich er graag in en maken daar ook hun nestje vanaf maart. Hou hier rekening mee als je gaat snoeien van maart – juni. 

Wil  je graag een bloeiende haag? Dan kun je in het voorjaar het beste de uitstekende takken voorzichtig terugsnoeien en de grotere snoei bewaren voor het begin van de herfst.

Liguster haag in bloei | Dr. Botani

Ligusterhaag onderhouden en bemesten

Om goed te kunnen groeien en mooi groen te blijven, heeft de ligusterhaag de juiste voedingsstoffen nodig. BioHaag bevordert beworteling, groei en opname van voedingsstoffen. Door de organische voedingsstoffen in deze mest blijft je haag gezond en vitaal en daarmee heb je minder kans op ziektes. 

Mest je ligusterhaag niet vaker dan 2 keer per jaar. Het beste voordat het groeiseizoen aanbreekt, in maart. Je kunt midden in de zomer een tweede keer mesten zodat je haag weer goed voorbereid de koudere maanden in gaat. 

Ziektes en schimmels in de liguster

Hoewel de liguster een sterke haag is, kan ze net als andere hagen ook getroffen worden door ziektes. Ziektes voorkomen kan nooit helemaal maar het is belangrijk om te weten dat een gezonde plant weerbaarder is tegen ziektes. Zorg er daarom voor dat je de liguster sterk en gezond houdt door 1 tot 2 keer per jaar te bemesten met een organische mest zoals BioHaag. Heeft je haag al een schimmel of vorig jaar schimmel gehad, lees dan hieronder verder wat je het beste kunt doen.

Lees hieronder meer in het stappenplan om je liguster gezond te houden
gele / bruine bladeren in liguster, bladvlekkenziekte | Dr. Botani

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte is de meest voorkomende ziekte bij de liguster. Er ontstaan vlekken op de bladeren en de randen van de bladeren verkleuren. De vlekken veranderen langzamerhand in gaten. Het is belangrijk om de aangetaste bladeren en takken zo snel mogelijk te verwijderen, voordat de schimmel zich verder verspreidt. Ruim het snoeiafval gelijk op in de groene afvalcontainer en niet op de mesthoop. Zo voorkom je dat de schimmel zich blijft verspreiden.

Bladvlekkenziekte behandelen:

  1. Gebruik een mest met extra kalium en magnesium, zoals AgriMix. Hiermee maak je de cellen sterker en dus weerbaarder tegen schimmels. Je voedt de haag vanuit de wortels en verhoogt hiermee de weerstand van je ligusterhaag.
  2. Voorkom de schimmel met Korect bladmeststof voordat ze je hele haag aantasten. Dit is een organische meststof voor de bladeren en werkt op 5 verschillende plantonderdelen.
kale plekken, liguster ziek? verwelkingsziekte in liguster | Dr. Botani

Verwelkingsziekte

De verwelkingsziekte ontstaat door een hardnekkige schimmel bij de wortels. Deze schimmel tast de wortels aan zodat ze niet genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen. Dit zorgt ervoor dat de haag gaat verwelken. Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent, anders is de haag niet meer te redden!

Verwelkingsziekte behandelen:

  1. Gebruik een mest met extra kalium en magnesium, zoals AgriMix. Hiermee maak je de cellen sterker en dus weerbaarder tegen schimmels. Je voedt de haag vanuit de wortels en verhoogt hiermee de weerstand van je ligusterhaag.
  2. Strooi ook Basaltmeel bij je haag, dit is een bodemverbeteraar voor alle soorten grond. Basaltmeel zorgt er o.a. voor dat stikstof wordt vastgelegd en dit bevordert de weerstand van de liguster. Daarnaast stimuleert het de groei van de wortels en verstevigt ook de celwanden. 
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Voorkom ziektes en schimmels

Om schimmels te voorkomen, raden wij de combinatie van AgriMix mest aan met Korect bladmeststof. 

Korect, organische meststof voor de bladeren,

  • Activeert het natuurlijke afweermechanisme van de plant en verhoogt de weerstand
  • Boordevol voedingsstoffen

AgriMix, organische meststof om schimmels te voorkomen

  • Met extra kalium en magnesium
  • Bevordert groei, beworteling en kleur

Ligusterhaag onderhouden: schimmel voorkomen

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je schimmels op je plant buiten voorkomt met Korect,  een organische bladmeststof.

Korect bladmeststof bestaat uit 5 verschillende werkzame componenten:

  • Yucca extract: beschermt de waslaag van je plant en zorgt voor een betere verdeling van het blad
  • Kalizouten van vetzuren: maakt het kiem klimaat voor schimmels ongunstig
  • Calcium, silicium en magnesium: verstevigen de celwanden van je plant
  • IJzer, koper, mangaan kali: zorgt voor opbouw van cellen, celmembranen en celademhaling
  • Algen en plantextracten: dit is de voeding van het blad; tegen stress en bevordert groei en activatie.

Plagen in je liguster – rupsen

Ook plaagdieren zijn grote boosdoeners voor je ligusterhagen. Ze kunnen de hagen zo erg aantasten dat er niks meer over blijft. Let op als je de bladeren van je liguster rafelig, mat of aangevreten zijn. Bekijk eerst goed wat er aan de hand is en start daarna snel met behandelen zodat de schade beperkt blijft.

Rupsen – liguster pijlstaart 

Zijn naam heeft deze rups te danken aan zijn staartje / pijl aan de achterzijde van zijn lijf. En omdat de liguster een belangrijke waardplant is voor de pijlstaart. Je ziet ze vanaf juli tot november. De nachtvlinder is zwart met donkerbruin en heeft zwarte banden op het roze achterlijf.

rups in liguster, bestrijden op biologische wijze | Dr. Botani

Rupsen van de liguster pijlstaart bestrijden

Rupsen bestrijd je het beste met aaltjes, hun natuurlijke vijanden. Aaltjes zoeken de rupsen op, dringen ze binnen en zorgen ervoor dat ze afsterven. De aaltjes planten zichzelf daarnaast ook snel voort. Hierdoor blijven de nakomelingen van de aaltjes jouw planten langdurig beschermen tegen rupsen.

Nachtvlinder bestrijden

In een feromoonval zitten feromonen, waar de mannelijke nachtvlinder op af komt. De mot komt dan vast te zitten in de val, gaat dood en heeft geen kans meer om zich voort te planten. Zo voorkom je een nieuwe generatie nachvlinders op volledig natuurlijke wijze, zonder schadelijke stoffen voor het milieu te gebruiken.

De rups van de wintervlinder heeft veel waardplanten, waaronder de liguster | Dr. Botani

Kleine wintervlinder

De rupsen van de kleine winter vlinder kun je zien vanaf het begin van het voorjaar. Ze zitten graag in de liguster want dit is één van zijn waardplanten. Ze zijn super klein, groen en eten het liefst van jonge blaadjes en knoppen. Zie je hele kleine gaatjes in het blad van je liguster? Ga dan goed kijken of je de rups ergens ziet en bestrijd hem snel en biologisch: 

  1. Ook deze rupsen kun je goed bestrijden met aaltjes. Dit zijn hun natuurlijke vijanden en je kunt ze uitwateren over de bladeren om de rupsen te bestrijden. 
  2. De bruine vlinder kun je vangen met een feromoonval zodat ze zich niet meer voort kunnen planten. 

Stappenplan: ligusterhaag onderhouden

Wil jij jouw planten en bomen in de tuin optimaal gezond houden, waardoor ziektes, bacteriën en schimmels minder kans krijgen? Verhoog de vitaliteit van je planten met deze 4 elementen.

vanaf 32.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Het verschil tussen basaltmeel en lavameel

Basaltmeel is eigenlijk de sterke variant van lavameel. Het is dé bodemverbeteraar voor alle soorten gronden, waaronder kleigrond! Basalt is jong vulkanisch gesteente. Het verschil met lavameel is onder andere dat basaltmeel stikstof vastlegt, en dat bevordert de weerstand weer. Doordat basaltmeel de verbinding van je (klei)grond verbreekt, wordt zware grond beter bewerkbaar. 

Meststof

vanaf 32.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Bodemverbeteraar

vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Mineralen voor bodem

vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Veelgestelde vragen over de ligusterhaag

De liguster snoei je idealiter twee keer per jaar, eens in het voorjaar en eens in het najaar. 

Wil  je graag een bloeiende haag? Dan kun je in het voorjaar het beste de uitstekende takken voorzichtig terugsnoeien en de grotere snoei bewaren voor het begin van de herfst.

De liguster mag het hele jaar door geplant worden! We raden aan om het op een bewolkte dag te doen, niet in de hete zon of als het vriest. 

De ligusterhaag groeit snel! Maximaal zo’n 50 centimeter per jaar. Het is daarom belangrijk om de haag regelmatig te snoeien. 

Bemesten is essentieel voor een gezonde ligusterhaag. We raden aan om de haag twee keer per jaar te bemesten, een keer in het voorjaar en nog een keer in de zomer.