Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Paddenstoelen kunnen het hele jaar door voorkomen op je gazon. Ze beschadigen het gras niet, dus je kunt ze rustig laten staan. Het zijn in feite schimmels en deze zijn zelfs goed voor het bodemleven.
Paddenstoelen verdwijnen vanzelf weer. Wil je paddenstoelen toch liever bestrijden? Wij leggen je hieronder uit wat de oorzaken zijn van paddenstoelen en hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden.
Voorkom teveel organisch materiaal op je gazon
Zorg voor goede bemesting in het najaar
Een diepgroene, volle grasmat voorkomt onkruid
Op deze pagina:
Onder de grond leeft een heel netwerk aan schimmels. Een paddenstoel is een vrucht van deze schimmels. Zoals een peer een vrucht is van een perenboom, zo is een paddenstoel een vrucht van een schimmel.
Paddenstoelen zijn echte opruimers, met hun schimmels ruimen ze allerlei organisch materiaal op, zoals grasresten, dode bladeren en hout. Heb je bijvoorbeeld een boom omgehakt in je gras maar zitten er nog resten hout en wortels onder je gazon? Dikke kans dat je daar een mooi woud van paddenstoelen te zien krijgt.
Paddenstoelen zijn dus hele goede opruimers van organisch materiaal. Ze groeien uit schimmels die van nature in de bodem aanwezig zijn. Paddenstoelen in je gazon kunnen dus absoluut geen kwaad en het betekent niet dat je gazon ongezond is.
Paddenstoelen ontstaan wanneer er sprake is van een voedzame bodem. Het laat dus eigenlijk zien dat de bodem juist gezond is. Paddenstoelen groeien ook wanneer er veel organisch ‘afval’ zoals plantenresten, bladeren of dood hout op het gazon ligt.
In de herfst zijn er veel paddenstoelen te zien omdat dan de omstandigheden voor de paddenstoel ideaal zijn. De grond is nog warm en vaak ook vochtig door de regen. Als het lang droog blijft, zul je ook minder paddenstoelen zien.
Kleine paddenstoelen komen vaak voor op recent aangelegde gazons. Om een nieuw gazon snel te laten groeien, wordt deze namelijk bemest met een mestsoort die veel stikstof bevat.
Aangezien schimmels (en dus ook paddenstoelen) zijn opgebouwd uit stikstof, groeien ze sneller wanneer er veel stikstof in de bodem zit. Ook de combinatie van veel sproeien en warme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat paddenstoelen massaal uit de grond schieten. Als de weersomstandigheden veranderen of de meststoffen uitgewerkt raken, verdwijnen de paddenstoelen vanzelf. Het kan dus absoluut geen kwaad
Schimmels in de grond ruimen wel 90% van al het afval op! Zonder de schimmels zou het dus maar een rommeltje worden in je tuin.
De bodemschimmel ‘penicillium’ wordt gebruikt om penicilline te maken waarmee we schadelijke bacteriën in ons lichaam kunnen bestrijden.
Paddenstoelen verwijderen kan eenvoudig met een grasmaaier. Door je gazon te maaien, maai je meteen de paddenstoelen weg. Vang de paddenstoelen wel op in een opvangbak of verwijder ze na het maaien.
Je kunt ze ook plukken, maar doe dit voor de zekerheid met handschoenen voor het geval er een giftige paddenstoel in je gazon staat.
Grote hoeveelheden organisch afval, zoals bladeren en hoopjes grasresten, zijn een voedingsbron voor nieuwe schimmels. Grotere hoeveelheden organisch afval op je gazon zorgtener voor dat je gazon minder goed kan ‘ademen’, waardoor gras kan verstikken. Zorg er dus voor dat je dode bladeren en andere plantenresten altijd verwijdert van je gazon.
Ook warme, vochtige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat paddenstoelen in je gazon snel groeien. Om ervoor te zorgen dat gras niet te lang vochtig blijft, is het belangrijk om regelmatig te maaien.
Daarnaast is het van belang dat vocht snel weg kan. Dit kun je doen door je gazon goed te beluchten.
Met verticuteren verwijder je onkruid en mos van je gazon, die het gras verstikken. Verticuteren zorgt er voor dat het gazon belucht wordt. Hierdoor kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door het gras. Eventuele gaten die achterblijven na het verticuteren kun je opvullen met organische mest en met nieuw graszaad.
Je gazon om de 3 maanden bemesten met een biologische meststof zorgt ervoor dat het gras voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal je gazon mooi vol groeien. Het bijkomende voordeel van organische meststof is dat het een lange werkingsduur heeft.
Gebruik een biologische mest in maart/april en in juni/juli. Deze gazonmest verbetert de beworteling, verhoogt de weerstand van het gras, geeft een hogere droogte tolerantie en bevordert het bodemleven. Het resultaat? Een gezonde, dichtbegroeide grasmat met een mooie diepgroene kleur!
Vanaf september kun je starten met een speciale najaarsbemesting, Deze mestsoort bevat minder stikstof. Het kaliumgehalte is hoger waardoor het gras sterker wordt.
Hierdoor groeit het gras wat langzamer en gaat het goed voorbereid de winter in. Ook heeft deze mest een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Zorg er in ieder geval voor dat je vanaf september niet meer bemest met teveel stikstofbemesting.
Ook een robot grasmaaier veroorzaakt veel organisch afval. Een robotmaaier ruimt het gemaaide gras namelijk niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten.
Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.