Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Paddenstoelen in gras

Paddenstoelen in gazon

Paddenstoelen kunnen het hele jaar door voorkomen op je gazon. Ze beschadigen het gras niet, dus je kunt ze rustig laten staan. Het zijn in feite schimmels en deze zijn zelfs goed voor het bodemleven. 

Paddenstoelen verdwijnen vanzelf weer. Wil je paddenstoelen toch liever bestrijden? Wij leggen je hieronder uit wat de oorzaken zijn van paddenstoelen en hoe je ze kunt voorkomen en bestrijden. 

Stappenplan paddenstoelen bestrijden
  • Voorkom teveel organisch materiaal op je gazon

  • Zorg voor goede bemesting in het najaar

  • Een diepgroene, volle grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom teveel organisch materiaal op je gazon

  • Zorg voor goede bemesting in het najaar

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

Paddenstoelen in je gazon

Onder de grond leeft een heel netwerk aan schimmels. Een paddenstoel is een vrucht van deze schimmels. Zoals een peer een vrucht is van een perenboom, zo is een paddenstoel een vrucht van een schimmel. 

Paddenstoelen zijn echte opruimers, met hun schimmels ruimen ze allerlei organisch materiaal op, zoals grasresten, dode bladeren en hout. Heb je bijvoorbeeld een boom omgehakt in je gras maar zitten er nog resten hout en wortels onder je gazon? Dikke kans dat je daar een mooi woud van paddenstoelen te zien krijgt. 

Diepgroene, dichte grasmat

Paddenstoelen in je gazon kunnen absoluut geen kwaad, want dit zijn gezonde schimmels. Er bestaan echter ook schimmels die je gazon wel degelijk aantasten. Zorg er daarom voor dat je je gazon gezond houdt, met een dichte begroeiing van het gras. Mest je gazon om de drie maanden met een organische mest. Dit zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras en geeft langdurige voeding aan de bodem.

Als je ervoor zorgt dat je grasmat lekker vol is, dan is er minder plaats voor onkruid. Gebruik een graszaad dat snel kiemt en vestigt en wat stevig is zodat het tegen een stootje kan. 

We hebben ook een combinatiepakket met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel vol en dichtbegroeid te krijgen. Zo krijgt onkruid minder kans om te settelen en ziet je grasmat er gelijk super mooi uit. 

Oorzaak paddenstoelen in gazon

Paddenstoelen zijn dus hele goede opruimers van organisch materiaal. Ze groeien uit schimmels die van nature in de bodem aanwezig zijn. Paddenstoelen in je gazon kunnen dus absoluut geen kwaad en het betekent niet dat je gazon ongezond is. 

Paddenstoelen ontstaan wanneer er sprake is van een voedzame bodem. Het laat dus eigenlijk zien dat de bodem juist gezond is. Paddenstoelen groeien ook wanneer er veel organisch ‘afval’ zoals plantenresten, bladeren of dood hout op het gazon ligt. 

In de herfst zijn er veel paddenstoelen te zien omdat dan de omstandigheden voor de paddenstoel ideaal zijn. De grond is nog warm en vaak ook vochtig door de regen. Als het lang droog blijft, zul je ook minder paddenstoelen zien.

Paddenstoelen in nieuw gazon

Kleine paddenstoelen komen vaak voor op recent aangelegde gazons. Om een nieuw gazon snel te laten groeien, wordt deze namelijk bemest met een mestsoort die veel stikstof bevat.

Aangezien schimmels (en dus ook paddenstoelen) zijn opgebouwd uit stikstof, groeien ze sneller wanneer er veel stikstof in de bodem zit. Ook de combinatie van veel sproeien en warme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat paddenstoelen massaal uit de grond schieten. Als de weersomstandigheden veranderen of de meststoffen uitgewerkt raken, verdwijnen de paddenstoelen vanzelf. Het kan dus absoluut geen kwaad

Het nut van schimmels / paddenstoelen

Schimmels in de grond ruimen wel 90% van al het afval op! Zonder de schimmels zou het dus maar een rommeltje worden in je tuin. 

De bodemschimmel ‘penicillium’ wordt gebruikt om penicilline te maken waarmee we schadelijke bacteriën in ons lichaam kunnen bestrijden. 

Stappenplan paddenstoelen in gazon voorkomen en bestrijden

Paddenstoelen veroorzaken geen gazonschade en kunnen dus geen kwaad. Wil je paddenstoelen liever voorkomen en verwijderen uit je gazon? Volg dan onderstaand stappenplan.

Lees meer over gazononderhoud

Organische mest

Najaarsbemesting

Gebruik speciale mest bij een robotmaaier

Ook een robot grasmaaier veroorzaakt veel organisch afval. Een robotmaaier ruimt het gemaaide gras namelijk niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten. 

Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.