Home Siertuin (Plaag)dieren in je siertuin

Plaagdieren in je tuin

Plaagdieren in je bomen, hagen en planten. Niet fijn, want het uiterlijk van je tuin kan er flink onder te lijden hebben. Daarnaast zijn plaagdieren verwoestend voor je planten, hagen én bomen met eventuele fruitoogst. Met welke plaagdiersoort je ook te maken hebt, bestrijding van de plaag voorkomt dat je tuin flink aangetast wordt.

Hieronder geven we een opsomming van veelvoorkomende plaagdieren in de siertuin en hoe je ze bestrijdt!

Witte bladluis, witte luis in beuk effectief bestrijden | Dr. Botani
Overzicht plagen in de tuin
Witte bladluis, witte luis in beuk effectief bestrijden | Dr. Botani
 • Voorkom schade aan je tuin door plaagdieren

 • Plaagdieren gaan niet vanzelf weg

 • Voorkom dat plaagdieren zich verspreiden over je tuin

 • Voorkom schade aan je tuin door plaagdieren

 • Plaagdieren gaan niet vanzelf weg

 • Voorkom dat plaagdieren zich verspreiden over je tuin

Houd je tuin gezond en voorkom plaagdieren

Jij voedt de bodem en de bodem voedt de planten. Een gezonde tuin begint bij een gezonde bodem waardoor planten een betere weerstand hebben en weerbaarder zijn tegen plagen en ziektes. Bemest je tuin daarom regelmatig met een organische mest die jouw planten kerngezond houdt.

Organische mest voor border in de tuin:

 • Sterke groei en beworteling
 • Stimuleert bodemleven en verhoogt droogte tolerantie
 • Maakt planten weerbaar tegen ziektes en plagen

BioHaag, organische meststof voor hagen:

 • Houd hagen gezond en beschermt tegen ziektes
 • Bevat gezonde schimmels en micro-organismen
 • Voor het aanplanten en onderhouden van hagen

Overzicht plagen in de (sier)tuin

Bij de ontdekking van veel van dezelfde beestjes in je planten, bomen of hagen in moet je alert zijn op een mogelijke plaag. In het overzicht hieronder sommen wij de meestvoorkomende plagen in de tuin op. 

Witte bladluis, witte luis in beuk effectief bestrijden | Dr. Botani

Bladluis

Bladluizen zijn piepkleine beestjes die vooral voorkomen op plekken waar nieuwe bladeren en stengels groeien. Ze voeden zich met de sappen van jouw planten, waardoor bladeren geel en misvormd raken. Ook brengen bladluizen ziektes en virussen over naar je planten. 

Bladluizenplaag bestrijden

Er zijn veel verschillende bladluizen, zoals dopluis, schildluis, beukenbladluis, groene luis en de zwarte (bonen) luis. Deze hebben dezelfde natuurlijke vijanden, zoals galmuggen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en gaasvliegen waarmee je de plaagdieren kunt bestrijden. De vliegende bladluizen van je met vangplaten. 

Gaasvlieg tegen bladluis kopen

Lees meer over bladluizen en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Naaktslakken

Slakken

Slakken zijn een gevreesde plaag voor in je tuin. Slakken eten namelijk wel de helft van hun eigen lichaamsgewicht per dag! Je kunt je voorstellen wat voor schade dat aan je tuin aanricht. Soms plant je een nieuwe plant en is hij de volgende ochtend al half opgegeten.

Slakken in de tuin bestrijden

Slakken zijn natuurlijk te bestrijden met aaltjes! Deze natuurlijke vijanden gaan op zoek naar slakken in de bodem en bestrijden ze op een natuurlijke manier. Je kunt ook een koperband rondom je gewassen plaatsen om te voorkomen dat slakken je gewassen bereiken. 

Aaltjes tegen slakken kopen

Lees meer over slakken en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Rupsen in moestuin.

Rupsen

Rupsen zijn de larven van vlinders en beginnen direct met eten als ze uit hun ei komen. Door de grote vraatzucht van rupsen, blijft er soms helemaal niks meer over van jouw planten, bomen en hagen. 

Rupsen bestrijden

Ook rupsen zijn goed te bestrijden met aaltjes. De aaltjes gaan net zo lang door totdat alle rupsen bestreden zijn. En aaltjes zijn volledig natuurlijk en niet schadelijk voor jouw tuin. Voorkom dat rupsen jouw gewassen bereiken door een lijmband in je te plaatsen. 

Aaltjes tegen rupsen kopen

Lees meer over rupsen en hoe je ze kunt bestrijden

Witte vlieg bestrijden | Dr. Botani

Witte Vlieg

Witte vliegen zijn klein en bevinden zich vaak in groepjes aan de onderkant van bladeren. Je herkent een witte vlieg plaag aan gele en misvormde bladeren. Witte vliegen zuigen namelijk de voedingsstoffen uit de bladeren waardoor jouw planten zelf een tekort hebben. 

Witte vliegen in de tuin bestrijden

Witte vliegen kun je het beste bestrijden met natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen, roofmijten of roofwants. Ook is het aan te raden om de plaag te vangen en monitoren met plakkerige vangplaten

Sluipwespen tegen witte vlieg kopen

Lees meer over witte vliegen en hoe je ze kunt bestrijden

gaatjes in appel door worm? Het is een fruitmot | Dr. Botani

Fruitmot

De larven van de fruitmot dringen je fruit binnen en graven zich een weg naar de kern. De vruchten worden hierdoor oneetbaar en kunnen zelfs gaan rotten. De larven van fruitmotten zijn vooral dol op appels, maar ook andere fruitsoorten zijn niet veilig

Fruitmot  bestrijden

De mannelijke, volwassen fruitmotten kun je vangen met een feromoonval. De motten kunnen zich zo niet meer voortplanten. De larven van de fruitmot bestrijdt je het beste met aaltjes, hun natuurlijke vijanden. 

Aaltjes tegen fruitmotten kopen

Lees meer over fruitmotten en hoe je ze kunt bestrijden

engerlingen in grond, moestuin, siertuin | Dr. Botani

Engerlingen

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers, leven in de bodem en eten wortels van gewassen. Je gewassen gaan hierdoor slap hangen, kunnen verwelken en uiteindelijk zelfs afsterven. Engerlingen komen overal in je tuin voor, onder je gazon, bij gewassen en in de moestuin

Engerlingen bestrijden

Ook tegen engerlingen kun je aaltjes inzetten. Je verspreidt deze microscopisch kleine beestjes over de bodem en ze gaan direct op zoek naar de engerlingen. Bestrijding met aaltjes is niet alleen effectief, maar ook veilig voor je tuin én de natuur.

Aaltjes tegen engerlingen kopen

Lees meer over engerlingen en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Mier

Mieren

Een paar mieren in de tuin is geen reden tot paniek. Integendeel zelfs! Mieren zijn juist hele nuttige beestjes. Als er echter een mierennest in je tuin aanwezig is, is dat een ander verhaal. Mieren graven tunnels en verspreiden hiermee luizen en onkruid. Ook komen zo wortels van planten bloot te liggen, waardoor ze uitdrogen. 

Mieren in de tuin bestrijden

Met aaltjes bestrijd je de mieren in de bodem op een natuurlijke en biologische manier. Om te voorkomen dat mieren bijvoorbeeld in een bepaalde boom terecht komen, kun je een barrière creëren met een lijmband waar de mieren aan blijven kleven. 

Aaltjes tegen mieren kopen

Lees meer over mieren en hoe je ze kunt bestrijden

Dr. Botani | Woelmuis

Muizen

(Woel)muizen leven van de wortels van gewassen en graven hele gangenstelsels onder je gazon of tuin om hierbij te komen. Planten worden hierdoor verslapt en kunnen zelfs afsterven! Door de gangenstelsels kan de bodem bovendien verzakken. 

Muizen in de tuin bestrijden

Door een woelmuizenval in de gangenstelsels te plaatsen, vang je de muizen snel en doeltreffend. Zodra een muis in de val komt, klapt de val dicht en overlijdt de muis direct. De val is daarna opnieuw te gebruiken. 

Muizenval kopen

Lees meer over muizen en hoe je ze kunt bestrijden

Producten voor een gezonde siertuin

Je siertuin verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, meststoffen en bodemverbeteraars. Dr. Botani heeft 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.