Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Ineens heb je een gazon vol kale plekken. Het gras ligt los en vogels pikken en graven heel je gazon overhoop. De kans is groot dat je last hebt van engerlingen in het gras. Engerlingen in je gazon kunnen een lastige plaag vormen die funest is voor je gras.
Voor het behoud van je gazon is het dan ook noodzakelijk om deze plaaginsecten snel én op natuurlijke wijze te bestrijden. Wij leggen je uit hoe je uit hoe je dit doet!
Stappenplan engerlingen bestrijdenVoorkom kale en gele plekken in het gazon
Bestrijd engerlingen voordat ze je gazon nóg verder aantasten
Voorkom vogels die je gazon kapot pikken op zoek naar engerlingen
Op deze pagina:
Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten bladsprietkevers (Scarabaeidae). De meest voorkomende is de rozenkever, maar ook de meikever, junikever, julikever, roestbruine bladsprietkever, sallandkever, Anomala dubia, mestkever, rozenkever, johanneskever of neushoornkever kunnen tot een engerlingenplaag leiden. De kevers zelf kunnen niet zoveel kwaad in je gazon maar de larven, engerlingen genoemd, wel! Gelukkig kun je deze goed bestrijden met zijn natuurlijke vijand, aaltjes tegen engerlingen.
Hoe kun je engerlingen in het gazon herkennen? Ze hebben een geelwit lichaam met een bruinoranje kop. Hun lichaampjes zijn rupsachtig en c-vormig, met een verdikt achterlichaam en drie paar poten.
De grootte van engerling larven kan nog wel eens verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van welke bladsprietkever de engerling afkomstig is. Engerlingen van de rozenkever zijn bijvoorbeeld ongeveer 1,5 cm, terwijl engerlingen van de meikever wel 4-5 cm groot kunnen worden.
Hoe kun je engerlingen in het gras opsporen? Heb je in het begin van de avond last van veel engerlingen kevers boven het gazon? Dan is de kans groot dat je een plaag hebt. Ook merels, spreeuwen, kraaien en andere vogels op je gazon kan wijzen op een plaag. Zij vinden deze larven namelijk heerlijk als tussendoortje!
Om het zeker te weten steek je bij de beschadigde delen van het gazon of bij de gele plekken voorzichtig een stuk gras uit. Je ziet dan meteen of er larven of eitjes in de bodem zitten.
Door de levenscycles van deze insecten te begrijpen, weet je ook wanneer je het beste bestrijding tegen engerlingen in kunt zetten.
Larve van bijvoorbeeld een meikever
Een engerling is dus de larve van een kever, bijvoorbeeld een meikever. De volwassen kevers komen vanaf april tevoorschijn. Ze gaan op zoek naar voedsel en planten zich voort. Vervolgens leggen ze hun eitjes in het gras, die na zo’n 4-6 weken uitkomen. De larven beginnen vrijwel direct te eten aan de wortels van je gazon.
Engerling larven overwinteren door diep weg te kruipen
Sommige engerlingen kunnen overwinteren omdat ze bij koude temperaturen dieper de grond inkruipen, tot wel 40cm. Zodra de bodem in het voorjaar opwarmt, komen de engerlingen opnieuw tevoorschijn. Het proces begint dan van voor af aan.
Afhankelijk van de soort engerling hebben ze een meerjarige cyclus van 1-4 jaar.
Koop aaltjes tegen engerlingenDe engerlingen lijken er misschien hetzelfde uit te zien, maar het zijn de larven van heel verschillende soorten kevers. Ze hebben wel een gemeenschappelijke deler, ze zijn dol op verse graswortels!
Gelukkig zijn de aaltjes tegen engerlingen helemaal niet selectief en bestrijden ze gewoon alle engerlingen!
Soort kever | Vliegperiode kever | Voedsel kever |
Rozenkever | Vanaf begin mei | Bloemknoppen en bladeren van loofhoutgewas |
Meikever | Laatste week april tot half juni | Blad van zomereik, beuk, haagbeuk en fruitbomen |
Junikever | Eind juni t/m juli | Bladeren van verschillen struiken en loofbomen |
Anomala Dubia kever | Eind mei, juli, augustus | Naaldbomen, bloemen en bladeren |
Roestbruine bladspriet- kever |
April t/m september | Nectar, fruit en stuifmeel |
Sallandkever |
Geen vaste periode, ook in de winter actief | Haagbeuk- en berkbladeren |
Engerlingen en emelten worden nogal eens door elkaar gehaald. Toch zitten er wel degelijk verschillen tussen deze emelt en engerling larven. Engerlingen zijn de larven van kevers, zoals de meikever en de bladsprietkever.
Emelten zijn larven van een langpootmug. Engerlingen en emelten zijn eenvoudig uit elkaar te houden. Waar een engerling geelwit van kleur is met een c-vormig lichaam, is een emelt grijs tot zwart van kleur en niet krom.
Bestrijding van engerlingen en emelten
Engerlingen en emelten kun je beiden bestrijden met aaltjes. Maar, let op: aaltjes tegen engerlingen zijn van een ander soort dan aaltjes tegen emelten.
Kijk dus eerst goed waar je mee te maken hebt, voordat je aaltjes bestelt.
Lees meer over emelten en hoe je ze kunt bestrijdenEen paar engerlingen in het gras kunnen helemaal geen kwaad. Maar pas op, zodra het een plaag wordt kunnen ze flinke schade veroorzaken aan je gazon.
Dit zijn de soorten schade waar je een engerlingenplaag aan kunt herkennen.
Engerlingen voeden zich met de wortels van het gras. Als de wortels beschadigd raken, kan het gras minder voedingsstoffen uit de bodem opnemen. Hierdoor sterft het af.
De eerste tekenen van een plaag zijn dan ook dorre en gele plekken. Als de wortels nog erger aangetast worden door de insecten, kan dit ook kale plekken tot gevolg hebben.
Engerlingen komen vaak in het gras in gazons, maar ook de wortels van bijvoorbeeld een (jonge) beukenhaag vinden zij een ware delicatesse. Als de larven nog klein zijn, beginnen ze aan de kleine wortels. Naarmate ze groeien, groeit ook de grootte van de wortels die ze op kunnen eten.
De larven zitten het gehele jaar in de bodem. Zodra de bodemtemperatuur omhoog gaat voeden zij zich met de wortels van bomen, heesters en vaste planten. Laat je de engerlingen hun gang gaan, dan blijft er niks meer over van de beukenhaag. Bestrijding met aaltjes tegen engerlingen is dan nodig.
Een bijkomend probleem is dat engerlingen een lekkernij zijn voor vogels.
Vogels pikken en graven in je gras op zoek naar deze plaagdieren en halen daarmee je hele gazon overhoop.
Als je je gazon wilt behouden, is het noodzakelijk om engerlingen te bestrijden met natuurlijke vijanden. Anders is er binnen de kortste keren niets meer over van je gazon.
De beste manier om engerlingen in je gras te bestrijden is met aaltjes, hun natuurlijke vijand. Aaltjes zijn kleine beestjes die in de engerling larve kruipen en zich met het beest voeden. Vervolgens planten ze zich voort. Het plaagdier sterft en de vermenigvuldigde aaltjes gaan op zoek naar nieuwe engerlingen om te bestrijden. De aaltjes gaan net zo lang door totdat alle plaagdieren verdwenen zijn. Dit zorgt voor een langdurige bescherming tegen de vervelende plaagdieren.
Aaltjes zelf kunnen geen plaag vormen
Kunnen de aaltjes geen prooi meer vinden? Dan hebben ze geen voedsel meer en sterven ze uit. De aaltjes kunnen zo nooit zelf een nieuwe plaag veroorzaken. Ze zijn bovendien ook niet schadelijk voor je gazon of planten. Met aaltjes bestrijd je de engerlingenplaag op een volledig natuurlijke en milieuvriendelijke manier.
Op deze pagina:
In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je aaltjes tegen engerlingen gebruikt. Bij de aaltjes zit overigens ook een duidelijke handleiding met handige tips & tricks.
Heeft je gazon veel schade?
Lees meer over het herstellen van je grasmat of bestel gelijk het gazon herstel pakket. Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt voor een snel herstel en een dichtbegroeid en diep donkergroen gazon.
Je kunt engerlingen het best bestrijden als ze net uit de eitjes komen. Dit is tussen april en oktober. Belangrijk is in ieder geval dat de bodemtemperatuur minimaal 12°C is. In het vroege voorjaar bestrijden heeft geen zin omdat de bodem dan simpelweg nog te koud is.
Heb je vorig jaar last gehad van plaag in je gazon? Dan kun je het best het jaar erop opnieuw je gazon bestrijden.
Wij raden het af om engerlingen chemisch te bestrijden met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen of gif. Chemische middelen zijn namelijk schadelijk voor mens, dier en milieu. Tijdens de bestrijding worden niet alleen de plaagdieren gedood, maar ook al het nuttige bodemleven. Zonder een gezond bodemleven heb je ook geen mooie en gezonde tuin. Daarnaast moet je een chemische behandeling blijven herhalen om deze effectief te laten zijn.
Heb je engerlingen in je gazon ontdekt en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze plaag natuurlijk bestrijdt!
Meng de aaltjes met water volgens de gebruiksaanwijzing om ze vervolgens gemakkelijk met een gieter over het gazon te verspreiden.
De aaltjes gaan nu zelf aan de slag om de engerlingen in het gras te bestrijden.
De aaltjes verspreiden zichzelf het beste in een vochtige bodem. Houd de grond daarom ongeveer 5 weken goed vochtig.
Houd het gazon een aantal weken goed in de gaten. Je zult al snel resultaat moeten zien! Wil je zeker weten dat de engerlingen het jaar erop niet terugkomen? Herhaal de bestrijding dan nog een keer.
Is je gazon erg beschadigd door de engerlingenplaag? Dan kun je deze weer binnen no time herstellen door de volgende stappen op te volgen
Ligt er overtollige aarde? Haal dit dan eerst weg. Zorg er dan wel voor dat de plekken vrij zijn van eventuele resten dood gras. Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek. Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Na het opvullen van de gaten en / of herstellen van de kale plekken zaai je nieuw gras in. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een organische mest, Graszó.
Dit is een organische mest met humuszuren en micro-organismen die het gazon beschermt tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden. Het bevordert de wortelgroei, zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur. Het voordeel van een organische mest is dat het je gazon beter beschermt tegen droogte- en warmte-stress.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien. Deze vochtige grond is ook goed voor de aaltjes, ze kunnen zich dan gemakkelijker door de grond bewegen op zoek naar nieuwe engerlingen.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Wil je engerlingen voorkomen? Begin dan met de gezondheid van je gazon. Een gezond gazon is namelijk minder vatbaar voor plaaginsecten en ziektes.
Biodiversiteit
Biodiversiteit speelt een belangrijke rol bij plagen. Een gazon is verzonnen en aangelegd door de mens, belangrijk dus om het natuurlijk evenwicht in je tuin een handje te helpen. Dat doe je door bijvoorbeeld een goede biologische meststof te gebruiken. Deze zit boordevol micro-organism en humuszuren. De meststof voedt de bodem nog lang na het gebruiken en bevordert de wortelgroei van het gras.
Verticuteren
Verder is het belangrijk om minimaal 1 keer per jaar te verticuteren om de moslaag uit je gazon te verwijderen om larven te voorkomen. Daarna weer bijzaaien voor een mooie, volle grasmat.
Engerlingen zijn de larven van bladsprietkevers, zoals de meikever, junikever en rozenkever. Ze leven in de bodem onder gazons en eten hier van graswortels. Daardoor kunnen er dorre of kale plekken in het gras ontstaan.
Engerlingen komen vanaf april uit de eitjes. Vanaf dan kun je beginnen met bestrijden met aaltjes, mits de bodemtemperatuur minstens 12 graden is. Aaltjes zijn anders namelijk niet effectief.
Engerlingen kunnen flinke schade aanrichten aan het gazon. De beste manier om ze te bestrijden is met aaltjes, hun natuurlijke vijanden. De aaltjes zoeken de larven op in de bodem en dringen ze binnen. Binnen enkele dagen sterft de engerling en vermenigvuldigen de aaltjes zich. De aaltjes gaan vervolgens opzoek naar nieuwe prooien en gaan net zolang door totdat alle engerlingen bestreden zijn.
Een engerlingenplaag verdwijnt niet zomaar vanzelf! In de winter lijkt het misschien alsof de plaag verdwenen is, maar de larven zijn waarschijnlijk dieper de bodem ingekropen om te overwinteren. In het voorjaar kruipen ze weer naar boven om van de graswortels te eten. De engerlingen veranderen daarna in kevers, die vervolgens weer eitje leggen boven het gazon. Het proces begint zo vanaf voor af aan.
Een engerlingenplaag herken je vaak eerst aan de dorre of kale plekken in je gazon. Als je dichterbij kijkt, of een stukje gras uitsteekt, zie je witte, wormachtige beestjes in de bodem zitten.
Engerlingen kunnen tot wel 4 jaar in de bodem leven voordat ze veranderen in een kever. In de winter kruipen ze dieper in de bodem, en in het voorjaar komen ze dichter naar de oppervlakte om van graswortels te kunnen eten.
Engerlingen leven het hele jaar door in de bodem, maar zijn vanaf april tot oktober actief. In deze periode kunnen ze kale en dorre plekken in je gazon veroorzaken. Wil je engerlingen bestrijden met aaltjes? Doe dat dan ook in deze periode!
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.