Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Witte vlieg bestrijden

Witte vlieg bestrijden in de moestuin

Witte vlieg in de moestuin leidt tot gewassen met gele bladeren, moestuinplanten die kleverig en vies zijn en bladeren vol schimmels. De witte vlieg, ook wel motluis genoemd, veroorzaakt veel schade in moestuinen. Ze zuigen namelijk sappen uit de bladeren en scheiden honingdauw uit, wat schimmels aantrekt. Daarnaast hebben witte vliegen giftig speeksel vol bacteriën die je planten en gewassen ziek maken.

Hoewel deze plaag eenvoudig te herkennen is, is hij behoorlijk resistent tegen de meeste insecticiden. Witte vlieg bestrijden in de moestuin doe je daarom het beste op een biologische manier!

Witte vlieg bestrijden met natuurlijke vijanden
Witte vlieg bestrijden | Dr. Botani
 • Voorkom een mislukte oogst

 • Voorkom schimmels en een ongezonde plant met geen / weinig opbrengst

 • Witte vlieg kan ziektes overbrengen naar je planten

 • Voorkom een mislukte oogst

 • Voorkom schimmels en een ongezonde plant met geen / weinig opbrengst

 • Witte vlieg kan ziektes overbrengen naar je planten

Witte vlieg herkennen

Witte vliegen (of motluizen) zijn één van de weinige plagen die makkelijk te herkennen zijn. Het zijn witte vliegjes met witte licht doorzichtige vleugels van zo’n 1-3 mm groot. Ze bevinden zich vaak in groepjes aan de onderkant van bladeren, waar ze ook hun eitjes leggen. Als je met een blad schut, vliegt er een wolkje witte vliegen omhoog. Witte vliegen hebben een voorkeur voor jonge bladeren bovenin je plant. De meest voorkomende witte vliegen zijn de tabakswittevlieg, kaswittevlieg en de koolwittevlieg.

Bestrijding is noodzakelijk als je je moestuin wilt redden van deze verwoestende plaag. Je kunt het beste zo snel mogelijk starten met het bestrijden, dus bij een beginnende plaag. We leggen dit hieronder verder uit, bij het bestrijden van witte vlieg.

Witte vlieg in de moestuin bestrijden

Voor de meest effectieve bestrijding maak je gebruik van natuurlijke vijanden én vangplaten om de vliegen te vangen en monitoren.

Natuurlijke vijanden, zoals sluipwesp

 • Natuurlijke vijanden zijn de enige effectieve manier om witte vlieg te bestrijden

 • Ze zorgen voor een langdurige bescherming van jouw planten

 • Veilig en biologisch, oplossing uit de natuur

Vangplaten

 • Voor het vangen en monitoren van witte vliegen
 • Voorkomt verspreiding naar andere planten

 

Tip!

Hang al aan het begin van het moestuin seizoen gele vangplaten op. De kleine witte vliegjes komen hier op af en blijven plakken aan de lijmlaag. Zo heb je al heel snel door wanneer je planten last hebben van witte vlieg. 

De witte vlieg nestelt zich aan de onderzijde van het blad. Zo kan het zijn dat je een beginnende plaag mist. De vangplaten zijn ook goed te gebruiken in een kas, aan het einde van het seizoen. Zo voorkom je dat er stiekem een vliegje overwintert in je kas. 

Witte vlieg bestrijden in de moestuin met natuurlijke vijanden | Dr. Botani

Moestuinschade door witte vliegen

De witte vlieg (motluis) voedt zich met sappen uit de bladeren van planten en gewassen. In dit sap zitten belangrijke eiwitten en suikers die de witte vlieg nodig heeft. Alleen heeft de plant dit zelf ook hard nodig om te groeien en vruchten te ontwikkelen.

Bij een flinke plaag heeft je plant zelf dus een tekort aan deze voedingsstoffen. Een plant die last heeft van witte vlieg groeit slecht en heeft gele, misvormde bladeren. De plant zal minder of kleine, misvormde vruchten dragen. Uiteindelijk kan het zelfs resulteren in een afstervende plant.

Op welke planten komt witte vlieg voor?

Je vindt de witte vlieg op heel veel verschillende planten. Hij is dol op aubergine, courgette, komkommer, diverse soorten sierplanten, maar komt zelfs ook voor op kamerplanten.

Bruine bladeren door witte vlieg - witte vliegjes | Dr. Botani

Ziektes en virussen

Zoals hierboven genoemd zuigt een witte vlieg de voedingsstoffen uit de bladeren van je planten en gewassen. Bij iedere beet komt er een beetje giftig speeksel in de plant terecht en komt een stukje plantenader bloot te liggen.

Witte vliegen dragen giftige stoffen en virussen over via hun speeksel. Door al die vele beten/gaatjes is je plant extra kwetsbaar voor deze virussen.

Witte vlieg in moestuin bestrijden met sluipwespen
Roetdauw, zwarte bladeren bij witte vlieg | Dr. Botani

Vieze planten

Net als bij de bladluis, scheidt de witte vlieg het teveel aan suikers af dat hij gegeten heeft. Deze suikers noemen we honingdauw en dit herken je als een kleverig, nectar-achtige laagje op je plant en de vruchten. Het zorgt ervoor dat je plant een ‘vuil’ uiterlijk krijgt en dat de bladeren van de plant plakkerig worden.

Roetdauw en zwarte schimmels

Ook is honingdauw een voedingsbron voor zwarte schimmels. Schimmel die voortkomt uit honingdauw wordt ook wel roetdauw genoemd. Deze roetdauw zorgt op zijn beurt voor vuile bladeren die de fotosynthese tegenhouden. En dat de belemmert de groei van de plant weer. 

Dr. Botani | Een mier die honingdauw eet.

Waar witte vliegen zijn,… zijn ook mieren

Witte vlieg scheiden hun teveel aan suiker af en laten deze achter op planten. Mieren zijn dol op deze honingdauw! Heb je last van een witte vlieg plaag, dan zul je hoogstwaarschijnlijk ook mieren aantreffen in je moestuin.

Lees hier meer over het bestrijden van mieren.

 

Witte vlieg, een tropisch beestje?

De witte vlieg dankt zijn naam aan de (tuin)kas. De meest voorkomende witte vlieg in Nederland is namelijk de Kaswittevlieg. Deze kleine witte vliegjes komen helemaal uit Brazilië of Mexico en is langzaam gewend aan onze temperaturen. In het begin kon hij alleen overleven in onze kassen, maar inmiddels heeft het vliegje zich goed aangepast aan onze, ook steeds hogere, temperaturen. 

Witte vlieg in de moestuin bestrijden

Witte vliegen zijn behoorlijk resistent tegen insecticiden. Je kunt witte vliegen daarom het best biologisch bestrijden door hun natuurlijke vijanden in te zetten. Dit kun je doen met sluipwespen, roofmijten en roofwantsen.

Deze bestrijders werken net zo lang door totdat de witte vlieg bestreden is. Sluipwespen zijn super kleine insectjes, maar breed inzetbaar. Daarom worden ze ook het meest ingezet tegen witte vlieg. 

Dr. Botani | Witte vlieg op het blad van een tomatenplant.

Witte vlieg bestrijden met sluipwesp

Een sluipwesp is een super klein insect dat uitstekend witte vlieg kan bestrijden. Je koopt de sluipwespen op kaartjes, dit zijn de poppen / mummies van de sluipwesp. 

De vrouwtjes prikken de jonge larven (tweede stadium) van de witte vlieg en zuigen ze vervolgens leeg. Ze kunnen in dit stadium wel 30 tot 70 larven de baas. De oudere larven (stadium 3 en 4), gebruikt de sluipwesp om eieren in te leggen. Zo parasiteren ze ongeveer 250 tot 450 larven. De geparasiteerde larven kleuren vervolgens bruin of zwart en sterven af.

Starten bij een beginnende plaag

Het is het beste om te starten bij een beginnende plaag, omdat bovenstaand traject tijd nodig heeft. Het gevolg van het uitzetten van de sluipwespen is zichtbaar vanaf 1,5 week. Dan zie je onder het blad de dode witte vlieg larven, deze zijn juist zwart van kleur.

Overzicht alle natuurlijke bestrijders van witte vlieg

Witte vlieg kan overwinteren

De zachte winters van tegenwoordig beschermen de witte vlieg. Zolang de temperatuur niet daalt onder 6℃, blijven deze vliegjes in leven. De eitjes kunnen zelfs een aantal dagen een milde vorst overleven. Dat betekent dat witte vlieg in een kas een goede kans heeft om de winter te overleven. 

Witte vlieg bestrijden in de moestuin met sluipwesp

Sluipwespen zijn de natuurlijke vijand van de witte vlieg en bestrijden ze dus op een biologische manier! Dit is belangrijk omdat witte vliegen behoorlijk resistent zijn tegen insecticiden. De sluipwespen zoeken zelf de vliegenplaag op en bestrijden daar wel 150 vliegen. Deze natuurlijke oplossing is effectief én niet schadelijk voor de natuur.

 • Gemakkelijke en effectieve manier om witte vlieg te bestrijden
 • Zorgen voor een langdurige bescherming van jouw planten
 • Veilig en biologisch, oplossing uit de natuur

Stappenplan witte vlieg bestrijden in de moestuin

Heb je witte vlieg ontdekt in de moestuin? Dan is snel bestrijden essentieel! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt. 

Witte vlieg voorkomen

Helaas kun je witte vlieg niet voorkomen. Doordat ze zich vliegend verspreiden, raken andere planten al snel geïnfecteerd.

Zorg voor gezonde planten

Echter, een gezonde plant kan zichzelf beter beschermen tegen plaagdieren, zoals witte vlieg. Zorg dus dat je al start om vanuit de bodem voeding te geven. Dit bevordert beworteling en zorgt voor een sterke groei. Je kunt de planten zelf ook eenvoudig bijvoeden met een organische bladmeststof

Daarnaast kun je het beste al vroeg in het seizoen gele vangplaten in je moestuin hangen. Zo kun je je planten goed monitoren op plaagdieren.

Vangplaten

Natuurlijke vijand

Moestuinmest

Alle natuurlijke vijanden van witte vlieg op een rij

Witte vlieg is inmiddels een plaag die veel voorkomt. Vandaar dat er ook meerdere natuurlijke vijanden zijn. Naast de sluipwespen kun je ook kiezen voor roofmijt en roofwants. Bij grote plagen kun je de verschillende vijanden heel goed combineren. Deze bestrijders worden ook vaak ingezet bij grote moestuinen of bijvoorbeeld in kassen. 

Witte vlieg bestrijden met roofmijt

Swirskii roofmijten zijn vraatzuchtige roofmijten die zowel kas- en tabakswittevliegen eten als trips. De volwassen roofmijten zijn beige van kleur en de nimfen crème wit. Roofmijten eten zowel de larven als eitjes van de witte vlieg: zo’n 5-10 per dag.

Het voordeel van deze roofmijten is dat ze zich eenvoudig aanpassen aan hoge temperaturen en dat ze ook overleven op stuifmeel.

Biologische bestrijding met roofmijten is het meest effectief in:

 • Sierteelt zoals rozen en gerbera 
 • Groenteteelt zoals komkommers, aubergines en paprika’s.
 • Kas-teelt
129.95 incl. btw

Witte vlieg bestrijden met roofwantsen

De Macrolophus roofwants is een felgroene bestrijder van witte vliegen. Ze eten tot wel 50 eitjes en larven van de witte vlieg per dag. Bovendien werken ze ook preventief en beschermen ze je gewassen tegen andere plagen zoals spint, bladluizen en mineermot.  

Biologische bestrijding met roofwantsen is het meest effectief bij:

 • Groenteteelt zoals tomaten, aubergines en paprika’s en courgette
 • Siertuin

 

Witte vlieg bestrijden met sluipwespen

Sluipwespen bestrijden zowel de kaswittevlieg als de tabakswittevlieg. Vrouwelijke sluipwespen zijn citroengeel van kleur met groene ogen en 5 antennesegmenten. Mannetjes zijn geelbruin van kleur en hebben 3 antennesegmenten.

Sluipwespen zijn een meester in het opsporen van verzwakte planten en de geur van honingdauw. Daar parasiteren ze tot wel 150 witte vliegen. De Eretmocerus sluipwesp is ook doeltreffend bij hoge temperaturen en zijn minder gevoelig voor pesticiden dan andere sluipwespen tegen witte vliegen.

Biologische bestrijding met sluipwespen is het meest effectief in

 • Sierteelt zoals rozen en gerbera
 • Groenteteelt zoals tomaten, aubergines en paprika’s

Tip!

Natuurlijke vijanden zoals roofmijt en roofwants kun je het beste uitzetten met een jute uitzetzakje. Zo voorkom je dat er bestrijders op de grond vallen wanneer je het op het blad zou strooien.

Veelgestelde vragen over witte vliegen

Witte vliegen zijn resistent geworden tegen de meeste pesticiden. Daarom is bestrijding met natuurlijke vijanden zoals sluipwespen, roofwantsen en roofmijten de enige echte effectieve oplossing. Om de populatie te monitoren en de kleine witte vliegjes te vangen, kun je ook gebruik maken van gele vangplaten

De witte vlieg is niet schadelijk voor mensen! De vliegen eten alleen van plantensappen, waardoor je planten flinke schade kunnen oplopen. Witte vliegen kunnen wel schimmels op je moestuinplanten veroorzaken. Als je de vruchten nog wil eten, moet je deze wel eerst goed schoonmaken.

Het is mogelijk om witte vlieg te bestrijden met een mengsel van azijn en water, maar wij raden dit niet aan. Azijn beschadigt namelijk ook je moestuinplanten en nuttige insecten die jouw moestuin juist hard nodig heeft. Bestrijding met natuurlijke vijanden is een stuk duurzamer en bovendien effectiever. 

Het is mogelijk om een natuurlijke insectenspray te maken met knoflook en water om witte vliegen in je moestuin te bestrijden. Dit middel is natuurlijk, maar niet altijd effectief. Bestrijding met natuurlijke vijanden is een stuk effectiever. 

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.