Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Sedum mesten: voor een groen en gezond sedumdak zonder mos en onkruid!
Sedumdaken zijn razend populair. Niet alleen zijn ze mooi en goed voor het milieu, maar een van de grootste voordelen is dat het weinig onderhoud vereist. Sedum kan wel tegen een stootje!
Om het hele jaar door een mooi en gezond sedumdak zonder mos te behouden, is af en toe wat onderhoud wel nodig zoals het bemesten van sedum. Met de juiste producten en onze tips ben je in een mum van tijd klaar. Wij leggen je alles uit over het onderhoud van sedumdaken en hoe je van de meest voorkomende problemen zoals mos afkomt.
Op deze pagina:
Sedumdaken, ook wel groendaken genoemd, zijn daken die bedekt zijn met een laagje vetplanten. Sedum kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Zowel droogte als regen is geen probleem voor deze plantjes. Daarom is het een ideale plant om als dakbedekking te gebruiken.
Het aanleggen van een sedumdak is niet alleen mooi, maar het brengt ook nog eens een heleboel voordelen met zich mee:
Sedumplanten zijn sterke, weerbare planten en hebben misschien een onverwoestbaar imago, maar toch heeft je groendak onderhoud nodig.
Gelukkig valt het onderhoud reuze mee. Door onze stappen en tips te volgen, heb je het hele jaar lang een gezond en groen dak vol sedum en voorkom je onkruid, mos of andere problemen.
Sedum verzorging bestaat uit de volgende stappen:
Om het groendak het hele jaar door mooi, groen en vol te houden, is bemesten ontzettend belangrijk. Mest bevat voedingsstoffen die jouw planten hard nodig hebben om te kunnen groeien.
In de biologische voeding voor sedumdaken van Dr. Botani zitten alleen organische stoffen die zorgen voor sterke wortels, gezond bodemleven en een groene kleur. In deze meststof zit bovendien extra kali, wat mosvorming tegengaat. Zo voorkom je een groen dak vol mos en onkruid!
De mest voor sedumdaken is verkrijgbaar in een kleine korrel en in een vloeibare variant. Deze laatste is super handig bij verticale begroeiing, (sedum) gevels. Maar kan ook goed gebruikt worden voor een sedumdak in combinatie met zonnepanelen omdat het niet stoft.
Sedum bemesten kun je het beste 2 keer per jaar doen. Doe dit onderhoud van je sedumdak in het voorjaar en najaar. In het voorjaar geef je de planten extra voedingsstoffen mee om goed te kunnen groeien. In het najaar geef je de planten een voorraadje mee om sterk de winter in te gaan. Bemest liever niet in de zomer of tijdens een hele warme periode. De mest kan dan verbranden.
Op sedumdaken waar al een tijdje geen onderhoud aan gepleegd is, ontstaat snel onkruid of mos. Onkruid kun je het beste met de hand verwijderen. Wij raden het af om chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid of mos op je sedumdak te gebruiken. Deze tasten namelijk ook de sedumplanten aan en doen uiteindelijk meer kwaad dan goed.
Dan raden wij de vloeibare sedum mest aan. Het stof van de korrels kan namelijk op de zonnepanelen waaien, waardoor je deze na het bemesten schoon moet maken. Bij de vloeibare variant heb je hier geen last van.
De larven van de taxuskever leven in de bodem en zijn niet alleen dol op de wortels van de taxus, maar ook van sedum. De aangevreten wortels kunnen geen water en voedingsstoffen opnemen, waardoor de planten zullen verwelken en uiteindelijk dood kunnen gaan.
De larven van de taxuskever zijn gelukkig op een natuurlijke manier te bestrijden met aaltjes. Aaltjes bestrijden de larven in de bodem en gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn. Het gebruik van aaltjes is daarnaast volledig veilig voor mensen, dieren en de natuur!
Larven van de taxuskever bestrijden met aaltjes
Aaltjes tegen de taxuskever zijn minuscuul kleine wormpjes die de taxuskever opzoeken, binnendringen en er zo voor zorgen dat de larven afsterven. Deze manier van bestrijden is biologisch en zeer effectief.
Sedum heeft in principe maar weinig onderhoud nodig, maar er zijn toch een aantal stappen voor een goede sedum verzorging. Zo zorg je voor een vol, diepgroen en bloeiend dak én voorkom je mosvorming en onkruid.
Gebruik in het voorjaar én najaar Greenroof: een organische mest, speciaal ontwikkeld om mosvorming op sedumdaken tegen te gaan. Deze mest bevat extra kali, wat goed werkt tegen mosvorming.
Door de toevoeging van koolstof en goede bacteriën aan deze mest wordt een rustige groei en gezond bodemleven bevordert. Bovendien bevat het alle juiste voedingsstoffen voor een sterke beworteling, groene kleur en dichte begroeiing. Hierdoor krijgt onkruid minder kans om een plaatsje te vinden om te wortelen en groeien.
Sedum verzorging betekent ook het verwijderen van onkruid. Zie je bv een paardenbloem? Haal deze gelijk weg, want deze verspreidt zich ontzettend snel.
Sedum kan wel tegen een stootje en heeft doorgaans maar weinig extra water nodig. Sedum houdt namelijk veel water vast en heeft zo voor langere tijd een voorraad. In droge periodes waarin het weinig regent kun je het groendak wel extra water geven, 1 tot 2 keer per week.
Ook als het sedumdak rood begint te kleuren of er dor uitziet, kunnen de sedumplanten wel wat extra water gebruiken.
Controleer twee keer per jaar de grintranden en afvoer op dode blaadjes en takjes. Maak het bolrooster schoon zodat water goed weg kan stromen.
Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. Om een gezond dak te houden en mos en onkruid te voorkomen is het verstandig om 2x per jaar het sedum te bemesten. Sedum mest:
Sedum verzorging houdt het volgende in:
Jazeker! Om je sedumdak gezond te houden kun je het beste 2x per jaar mesten. 1x in het voorjaar en 1x in het najaar. Zo houd je de sedum plantjes gezond, het dak diepgroen en voorkom je mos en onkruid.
De taxuskever is naast taxus ook dol op sedum planten. Deze kever kan in no time veel schade aanrichten want is dol op de vlezige wortels van sedum. Gelukkig kun je deze kever heel goed bestrijden met aaltjes, de natuurlijke vijand van de taxuskever.
Sedum heeft doorgaans maar weinig extra water nodig. In droge periodes kun je het groendak wel extra water geven, 1 tot 2 keer per week.
Ook als het sedumdak rood begint te kleuren of er dor uitziet, kunnen de sedumplanten wel wat extra water gebruiken.
Groeit er mos op je sedumdak? Of is je groendak niet meer zo groen en vol? Dan is het hoog tijd om het sedumdak te bemesten met een organische mest!
Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.