Home Gazon Gazon herstellen

Gazon onderhoud en gazon herstellen

Gazon onderhoud is voor de meeste gazonliefhebbers geen onbekende term. Een gezond en vol gazon ontstaat niet zomaar; daar is regelmatig onderhoud en enige verzorging voor nodig. Je gazon krijgt het hele jaar door ook veel te verduren. Denk aan weersomstandigheden, spelende kinderen en misschien zelfs wel plaagdieren.

Hierna wil je jouw gazon natuurlijk weer zo snel mogelijk in ere herstellen. Hieronder leggen we je de verschillende onderdelen van gazononderhoud uit. Zo weet je precies hoe je het gazon moet onderhouden én herstellen.

Stappenplan gazon herstellen
Gras sproeien | Dr. Botani

Binnen 1 minuut een persoonlijk gazonadvies!

 • Onderhoud zorgt voor een sterk, diepgroen en gezond gazon

 • Voorkom onkruid door een gezond gazon

 • Herstel een zwak gazon om ziektes en plagen te voorkomen

 • Onderhoud zorgt voor een sterk, gezond en diepgroen gazon

 • Voorkom onkruid door een gezond gazon

 • Herstel een zwak gazon om plagen en ziektes te voorkomen

Waarom is gazon onderhoud belangrijk?

Gazon onderhoud levert je veel op. Het is niet alleen het zicht van je gazon waar je zo hard aan werkt, want:

 • Bij goed onderhoud blijft het gazon het hele jaar door gezond, groen en sterk
 • Een gezond gazon heeft minder last van plaagdieren, ziektes of onkruid
 • Door goed onderhoud voorkom je kale, dorre of gele plekke plekken

Gras onderhoud starter kit

Een must voor gras onderhoud en een gezond gazon is een goede organische mest en graszaad.

GrasZó biologische gazonmest van hovenierskwaliteit:

 • Groen, gezond en vol gazon
 • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
 • Geeft een langdurige voeding aan de bodem

Graszaad van hovenierskwaliteit:

 • Voor renovatie en inzaaien van je gazon
 • Graszaad dat snel kiemt en vestigt
 • Creëert razendsnel een mooi, groen grasveld

Al onze tips & tricks over het gazon lezen?

Download het gratis e-boek met alles over gazononderhoud, herstel en plaagbestrijding!

Download het gazon e-boek

Naam(Vereist)
Gras verticuteren | Dr. Botani

Gazon onderhoud: verticuteren

Door het gazon te verticuteren haal je mos en ander dood organisch materiaal tussen het gras uit. Je voorkomt zo dat er een verstikkende viltlaag ontstaat en het nieuwe gras krijgt weer alle ruimte om te groeien. Verticuteren zorgt voor een betere opname van water, licht en voedingsstoffen. Met een gezond, vol en groen gazon als resultaat.

Mest voor snel herstel

Na het verticuteren ziet je gazon er nog niet zo mooi uit. Maar dit komt goed! Je gazon zal zich snel herstellen, maar heeft nu wel mest nodig. Door het mesten met speciale mest voor gazon herstel zal de groei van jong gras bevorderd worden. Daarnaast wordt het bodemleven bevordert en verbetert de beworteling.

Gras herstellen

De kans is ook groot dat er kale plekken in je gazon ontstaan zijn. Je kunt dit snel en eenvoudig herstellen door nieuw gras in te zaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen.

Lees meer over verticuteren
Gazon organisch bemesten | Dr. Botani

Gazon onderhoud: bemesten

Een gezond gazon heeft de juiste voedingsstoffen nodig, anders krijgt het snel last van gele plekken, onkruid en plaagdieren. Door je gazon regelmatig te bemesten met een organische mest voed je de bodem langdurig. Dit zorgt niet alleen voor een groen, vol gazon, maar beschermt het gazon ook tegen plaagdieren, onkruid en schimmels.

Lees alles over gras bemesten
Gras onderhoud door grasmaaien voor een volle grasmat | Dr. Botani

Regelmatig gazon onderhoud: grasmaaien

Bij het gazononderhoud is grasmaaien natuurlijk onmisbaar. Grasmaaien zorgt niet alleen voor een strak en kort gazon, maar houdt het gras ook gezond.

Als het gazon te lang is, komt er namelijk niet genoeg zuurstof en zonlicht bij de jonge grassprieten, waardoor deze niet goed kunnen groeien.

De voordelen van regelmatig grasmaaien: 

 • Strak en net gazon
 • Bevordert de groei van fijne grassprieten
 • Leidt tot een dicht en sterk gazon
 • Minder kans op onkruid en mos
Lees meer over grasmaaien
Dr. Botani | Gazon herstellen gras zaaien

Gazon herstellen: gras zaaien

Kale plekken herstellen

Heeft je gazon veel te verduren gehad door bijvoorbeeld plaagdieren of intensief gebruik? En zijn ook de wortels aangetast? Dan is het nodig om het gazon te herstellen en nieuw gras te zaaien. Zo zijn de kale plekken in no time weer opgevuld.

Gras zaaien om onkruid te voorkomen

Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Op kale plekken in je gazon is juist ruimte voor mos om uit te dijen. Als je gras dun gezaaid is, dan is er ook meer ruimte voor onkruidzaadjes om te kiemen. 

Voor een snel herstel gebruik je speciaal graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.

Lees alles over gras zaaien

Graszoden leggen

Wil je snel een compleet nieuw gazon aanleggen? Of een flink beschadigd gazon herstellen? Dan is het leggen van graszoden een goede oplossing. Met deze kant en klare grasmatten zie je direct resultaat en hoef je niet te wachten tot het gras aangegroeid is.

Lees alles over graszoden leggen

gras sproeien met de hand | Dr. Botani

Gazon onderhoud: gras sproeien

Gras heeft natuurlijk water nodig om te kunnen groeien. Het gras besproeien is dan ook een belangrijk onderdeel van de verzorging van het gazon. Alleen regenwater is namelijk niet genoeg, vooral niet in droge en warme periodes.

Je kunt het beste beginnen met sproeien als het warmer dan 15 graden is of als de eerste symptomen van droogte zich voordoen. Wanneer het gras bijvoorbeeld dof of geel wordt. 

Krijgt je gazon niet genoeg water? Dan ontstaan er snel dorre plekken.

Lees meer over gras sproeien

Gazon onderhoud per seizoen

Zoals je hebt gelezen bestaat het gazononderhoud uit verschillende taken die je ook op verschillende momenten in het jaar uitvoert. Zo is grasmaaien en sproeien echt een klus voor de zomer en verticuteren juist voor het voor- of najaar.

TIP! Met een handig schema per seizoen weet je precies wanneer je welke klus moet uitvoeren. Zo heb je het hele jaar door een vol, groen en sterk gazon.

Bekijk het gazon onderhoud schema
Emelt gevonden bij onkruid steken in gazon | Dr. Botani

Problemen in je gazon?

Heeft je gazon nu last van bepaalde kwaaltjes, zoals onkruid, schimmels, verkleurde (of kale) plekken of plaagdieren?

Dan is het belangrijk om achter de oorzaak te komen en deze problemen direct aan te pakken!

Lees meer over onkruid of schimmels Lees meer over plaagdieren in het gazon Lees meer over tekorten in het gazon Lees meer over schade en verkleuringen in het gazon

Stappenplan gazon herstellen

Plaagdieren, maar ook schimmels en ziektes in je gazon kunnen flinke schade aanrichten. Vaak met lelijke, kale plekken als gevolg. Maar hoe kun je dit nu het beste herstellen?

Met ons stappenplan voor het gazon herstellen heb je binnen ‘no time’ weer een gezonde, diepgroene en dichte grasmat. 

Gazon jaarplan voor onderhoud

Kalk strooien

Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit. 

Mesten

Als het ‘s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten. 

Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!

Beluchten/verticuteren

Dit kun kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien.

Aanplantgrond

Graszaad

Organische mest

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.