Home Moestuin onderhoud Grondvoorbereiding

Moestuin beginnen, bodem voorbereiden

Een moestuin beginnen, start met een goede bodemvoorbereiding

Niks is lekkerder dan vers groente en fruit uit je eigen moestuin. Maar waar moet je beginnen bij het aanleggen van een moestuin? Het aanleggen van een moestuin lijkt misschien veel werk, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn!

Met onze tips voor het voorbereiden van de grond van je moestuin, ben je in no time klaar om je eigen gewassen te kweken. Een goede voorbereiding zorgt voor gezonde planten, een goede oogst en… minder onkruid.

Stappenplan moestuin aanleggen
Bodem voorbereiden moestuin | Dr. Botani
 • Een gezonde bodem zorgt ervoor dat planten hun voeding op kunnen nemen

 • Voorkom ziektes en plagen

 • Gezonde bodem = gezonde plant = goede oogst

 • Een gezonde bodem zorgt ervoor dat planten hun voeding op kunnen nemen

 • Voorkom ziektes en plagen in je moestuin

 • Gezonde bodem = gezonde plant = goede oogst

De bodem is goud

De bodem is het belangrijkste in de moestuin, het zorgt voor een goede basis voor je planten. En je planten zorgen voor een goede oogst.

Bodemvoorbereiding

Structuur Actief, aanplantgrond

 • Ideaal voor aanplanten of verplanten
 • Rijke samenstelling organische stoffen
 • Zorgt voor goede beworteling en aanslaan van je gewas

BioBodem, bodemverbeteraar:

 • Stimuleert het bodemleven met zinvolle bacteriën en schimmels
 • Zorgt voor optimale structuur en beworteling
 • Zorgt voor betere voedingsopnamen en daardoor sterke, gezonde planten
 •  
de voordelen en nadelen van moestuin omspitten | Dr. Botani

Moestuin beginnen: spitten of niet spitten?

Bij het voorbereiden van een stuk grond denk je misschien al snel aan spitten. Tijdens het omspitten keer je de grond om. Dit wordt gedaan om de bodem luchtig te houden. Er wordt ook vaak gezegd dat spitten werkt tegen onkruid, omdat je het onkruid dieper de grond in werkt.

Sommige moestuinliefhebbers spitten de grond al jaren en zweren hierbij, maar spitten is niet per se nodig om een succesvolle moestuin te beginnen. En wel hierom: spitten tast het gezonde bodemleven nogal aan. Door de grond om te spitten, breng je het bodemleven dieper in de bodem, waar veel organismen niet kunnen overleven. Terwijl bodemleven juist essentieel is voor een goede structuur en gezonde planten.

Spitten is geen wondermiddel tegen onkruid

Het onkruid wordt dan wel dieper de bodem ingewerkt, maar kan nog steeds naar boven komen. Ook kun je tijdens het spitten onkruidzaden die diep in de bodem zitten juist naar de oppervlakte brengen.

Kas in moestuin, bodem voorbereiden | Dr. Botani

‘No dig’ methode

Hoe zit het dan met die luchtigheid en de structuur van de grond? Wanneer je de natuur en het bodemleven zijn werk laat doen, komt dat vanzelf! Zo graven wormen gangen in de bodem, wat de grond automatisch luchtig maakt en zorgt voor een betere doorlating van water. Door de grond te spitten, maak je deze gangen juist kapot.

Het niet omspitten van de bodem wordt ook wel de no dig methode genoemd. Hierbij plaats je boven op de ondergrond een nieuwe laag, zonder de grond aan te tasten. Door de bodem niet te veel te verstoren, zal het bodemleven opleven en kunnen jouw gewassen optimaal groeien.

Daarnaast is deze methode en stuk makkelijker en minder arbeidsintensief. Daarom maken wij hier graag gebruik van!

Zorg voor een gezonde bodem en gezonde planten

Gezonde planten zijn weerbaarder tegen ziektes en plagen. En een gezonde plant begint bij een gezonde bodem, met veel bodemleven. Een bodemverbeteraar voor je moestuin zorgt voor een goede bodemstructuur waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden door de planten.

Het toevoegen van voedingsstoffen voor je moestuinplanten doe je 2x per jaar (in het voorjaar en juli) met een organische mest. Dit verbetert de beworteling en groei en maakt je planten weerbaarder tegen ziektes en plagen. 

Met deze combinatie zullen je gezonder, sterker en vitaler worden!

Moestuin beginnen, grond voorbereiden | Dr. Botani

Wanneer een moestuin aanleggen?

De lente en de zomer zijn natuurlijk dé moestuinseizoenen. Wil je een moestuin aanleggen? Begin dan vroeg in het voorjaar. Het is wel belangrijk dat de vorst uit de bodem is.

Het is ideaal om in deze periode de moestuin aan te leggen, omdat je dan meteen kunt beginnen met inzaaien of planten. 

Stappenplan moestuin beginnen, grond voorbereiden

Een moestuin beginnen , zonder te hoeven spitten, doe je in deze 4 stappen:

Aanplantgrond

Bodemverbeteraar

Moestuin mest

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.