Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Weegbree is een onkruidsoort die je gazon lelijk kan ontsieren. Met zijn grote, leerachtige bladeren is hij een doorn in het oog van tuinliefhebbers en -eigenaren. Er is een verschil tussen smalle, brede en ruige weegbree, maar de aanpak van weegbree in het gazon is hetzelfde.
Omdat het zaad van de weegbree wordt verspreid via de wind kan het een fikse klus zijn om dit onkruid uit je tuin te weren.
Voorkom onkruid in je gazon
Voorkom snelle verspreiding van weegbree
Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid
Op deze pagina:
Om weegbree te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden én te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat. Onkruid zoals weegbree zal altijd de concurrentie opzoeken met gras. Wanneer het gras dicht is, zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon zal juist de weegbree uitdijen.
Weegbree is een familienaam van verschillende soorten onkruid. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de grote weegbree, smalle weegbree en ruige weegbree.
Weegbree is te herkennen aan leerachtige, donkergroene bladeren in rozetvorm met pieken van witte bloemen. Jonge weegbree kenmerkt zich juist door lichtgroene bladeren.
Weegbree komt veel voor langs langs ‘weegen’ en dankt hier ook zijn naam aan. Weegbree komt ontzettend veel voor in Nederland, en dan vooral de smalle weegbree en de grote weegbree. Helaas komt weegbree niet alleen voor in bermen maar ook in het gazon. En daar vooral de grote weegbree flinke kale plekken achterlaten omdat de bladeren zo breed en dicht in het gazon liggen.
Weegbree heeft geen nectar, maar verspreid zich d.m.v. stuifmeel die door de wind of door schoenen wordt verplaatst. De zaden ontkiemen zeer snel, waardoor je gazon al snel vol staat met weegbree.
Zelfs na ruim 5 jaar kan weegbreezaad nog ontkiemen!
Weegbree is naast een ongenode gast in het gazon een geneeskrachtig kruid. Weegbree wordt vooral gebruikt voor klachten aan de longen, verkoudheid en bronchitis bijvoorbeeld.
Weegbree groeit vaak naast brandnetels en dat is niet voor niets. Heb je last van jeuk of pijn door een brandnetel? Kneus het blad van een smalle of grote weegbree en wrijf dit over de plek waar je last van hebt. Je zult zien dat het snel beter gaat!
Weegbree moet verwijderd worden als je het wilt weren uit je gazon. De weegbree heeft een stevige, diepe wortels die recht de grond in gaan. Wanneer je weegbree verwijdert, is het dan ook van groot belang dat je dat met wortel doet! Trek je alleen de bladeren eruit, dan zal uit de achtergebleven wortel weer nieuwe weegbree groeien.
Omdat de wortels zo sterk en diep zijn, is met de hand uitsteken haast niet te doen. Gebruik een speciale onkruidsteker om het werk iets makkelijker te maken.
Je gazon om de 3 maanden bemesten met een organische meststof zorgt ervoor dat het gras voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor zal je gras mooi vol groeien.
Gebruik een biologische mest in maart/april en in juni/juli. Deze gazonmest verbetert de beworteling, verhoogt de weerstand van het gras, geeft een hogere droogte tolerantie en bevordert het bodemleven. Het resultaat? Een gezonde, volle grasmat met een mooie donkergroene kleur!
Vanaf april kun je starten met verticuteren. Met verticuteren verwijder je onkruid en mos van je gazon, die het gras verstikken. Verticuteren zorgt er voor dat het gazon belucht wordt. Hierdoor kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen beter worden opgenomen door het gras. Eventuele gaten die achterblijven na het verticuteren kun je opvullen met organische mest en met nieuw graszaad.
Komt er toch her en der weegbree door? Wacht dan niet tot de plant volgroeid is, maar verwijder de weegbree meteen handmatig inclusief wortel.
Bij weegbree geldt: voorkomen is beter dan genezen. De simpelste manier om weegbree in je gazon te voorkomen is door te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat
Je gazon kun je eenvoudig herstellen door nieuw gras in te zaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog snellere groei en herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale mest die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon en heeft onkruid minder kans!
Vanaf september kun je starten met een speciale najaarsbemesting. Deze mest beschermt je gras tegen ziektes en schimmels. Daarnaast heeft deze organische najaarsmest een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen met extra voeding. Zo zorg je dat je gazon gezond blijft. En op een gezond gazon maken plaagdieren/insecten en onkruid zoals paardenbloemen minder kans.
Een robot grasmaaier ruimt het gemaaide gras niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten.
Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.