Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Weegbree bestrijden

Weegbree bestrijden en voorkomen in je gazon

Weegbree is een onkruidsoort die je gazon lelijk kan ontsieren. Met zijn grote, leerachtige bladeren is hij een doorn in het oog van tuinliefhebbers en -eigenaren. Er is een verschil tussen smalle, brede en ruige weegbree, maar de aanpak van weegbree in het gazon is hetzelfde.

Omdat het zaad van de weegbree wordt verspreid via de wind kan het een fikse klus zijn om dit onkruid uit je tuin te weren.

Stappenplan weegbree bestrijden
 • Voorkom onkruid in je gazon

 • Voorkom snelle verspreiding van weegbree

 • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

 • Voorkom onkruid in je gazon

 • Voorkom snelle verspreiding van weegbree

 • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

Oorzaken van weegbree in je gazon

Om weegbree te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden én te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat. Onkruid zoals weegbree zal altijd de concurrentie opzoeken met gras. Wanneer het gras dicht is, zal je gazon terrein winnen. Op kale plekken in je gazon zal juist de weegbree uitdijen.

Zorg voor een dichtbegroeide grasmat

Geef onkruid minder kans door er voor te zorgen dat je een dichte grasmat hebt van het juiste gras. Zaai daarom nieuw gras en onderhoud je gazon goed. Een gezond gazon is namelijk minder vatbaar voor ziektes en plagen. Onderhoud je gazon door te verticuterenkalk te strooien en mesten.

Gebruik graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog sneller herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale organische mest die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon!

We hebben ook een combinatiepakket met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel vol en dichtbegroeid te krijgen. Zo krijgt onkruid minder kans om te settelen en ziet je grasmat er gelijk super mooi uit. 

Dr. Botani | Weegbree

Weegbree herkennen

Weegbree is een familienaam van verschillende soorten onkruid. De meest voorkomende soorten in Nederland zijn de grote weegbree, smalle weegbree en ruige weegbree.

Weegbree is te herkennen aan leerachtige, donkergroene bladeren in rozetvorm met pieken van witte bloemen. Jonge weegbree kenmerkt zich juist door lichtgroene bladeren.

Grote weegbree

 • De grote weegbree wordt ook wel brede weegbree genoemd
 • Bloeit van juni-oktober
 • Komt vooral voor in gazons die vaak betreden, gemaaid en bemest worden
Stappenplan weegbree bestrijden

Smalle weegbree

 • De smalle weegbree bloeit van mei-september.
 • Komt vooral voor in gazons die niet vaak betreden, gemaaid of bemest worden.
Dr. Botani | Ruige weegbree

Ruige weegbree

 • Ruige weegbree bloeit van mei-augustus.
 • Bloeit vooral op droge grond, zoals weilanden, dijken en in bermen.

Oorzaken Weegbree

Weegbree komt veel voor langs langs ‘weegen’ en dankt hier ook zijn naam aan. Weegbree komt ontzettend veel voor in Nederland, en dan vooral de smalle weegbree en de grote weegbree. Helaas komt weegbree niet alleen voor in bermen maar ook in het gazon. En daar vooral de grote weegbree flinke kale plekken achterlaten omdat de bladeren zo breed en dicht in het gazon liggen. 

Weegbree heeft geen nectar, maar verspreid zich d.m.v. stuifmeel die door de wind of door schoenen wordt verplaatst. De zaden ontkiemen zeer snel, waardoor je gazon al snel vol staat met weegbree.

Zelfs na ruim 5 jaar kan weegbreezaad nog ontkiemen!

Het nut van weegbree

Weegbree is naast een ongenode gast in het gazon een geneeskrachtig kruid. Weegbree wordt vooral gebruikt voor klachten aan de longen, verkoudheid en bronchitis bijvoorbeeld. 

Weegbree groeit vaak naast brandnetels en dat is niet voor niets. Heb je last van jeuk of pijn door een brandnetel? Kneus het blad van een smalle of grote weegbree en wrijf dit over de plek waar je last van hebt. Je zult zien dat het snel beter gaat!

Stappenplan weegbree bestrijden en voorkomen

Onkruid, zoals weegbree, maakt meer kans op een ongezond gazon en dun begroeide grasmat. Als er kale en dun begroeide plekken zijn, dan zal de weegbree toenemen. 

Volg onderstaand stappenplan om onkruid minder kans te geven.

Gebruik speciale mest bij een robotmaaier

Een robot grasmaaier ruimt het gemaaide gras niet op, maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden is dit nuttig, want hier kan het gras voedingsstoffen uit halen. Maar na een bepaalde periode zal er een viltlaag ontstaan. Een viltlaag is een dikke laag organisch afval in de wortellaag van het gazon. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Water, zuurstof en voedingsstoffen kunnen niet goed doordringen naar de bodem en het groeit niet goed. De wortels van je gras kunnen zelfs gaan rotten. 

Gebruik daarom een speciale organische meststof voor robotmaaiers, ook preventief om problemen te voorkomen.

Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Organische mest

Graszaad voor snel herstel

Najaarsbemest

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.