Brandnetels als waardplant! En nog 5 tips voor meer vlinders

Wat hebben waardplanten voor invloed op de vlinders? Het aantal vlinders in Nederland is de afgelopen jaren namelijk sterk afgenomen en blijft naar verwachting alleen nog maar dalen. Wist je bijvoorbeeld dat er 12 vlindersoorten ernstig bedreigd worden en 15 soorten al uit Nederland verdwenen zijn? De hoogste tijd dus om de vlinders een handje te helpen. Hoe krijg je meer vlinders in de tuin? Dit zijn 5 tips!

Een koninginnepage eet van de nectar van een Verbena, maar welke waardplant hoort bij de koningingepage? | Dr. Botani

Zorg voor voldoende waardplanten voor vlinders

Een waardplant is een plant die noodzakelijk is voor insecten om te groeien of zich voort te planten. Vlinders gebruiken waardplanten om hun eitjes in te leggen. Dit doen ze niet zomaar bij iedere plant. De rupsen zijn namelijk kieskeurige eters! Vlinders leggen daarom de eitjes bij de favoriete planten van de rupsen zodat zij meteen kunnen beginnen met eten als de eitjes uitkomen.

De meeste waardplanten voor vlinders zijn inheemse planten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Dit zijn ook juist de planten die veel mensen uit hun tuin verwijderen. De beruchte brandnetel is bijvoorbeeld een waardplant voor veel populaire vlinders. We willen natuurlijk allemaal prachtige, kleurrijke, exotische planten in de tuin, maar de vlinders (en veel andere insecten) hebben hier niet zo veel aan.

Zonder waardplanten kunnen rupsen dus niet voldoende eten en groeien. Je kunt begrijpen dat de verdwijning van inheemse planten daarom rampzalig is voor het voortbestaan van de vlinders. Hoe kun je helpen? Door een waardplant voor vlinders terug te halen naar je tuin! Welke planten horen bij welke vlinders?

welke waardplant bij welke vlinders? | Dr. Botani

Een lijstje van waardplanten bij vlinders:

  • Waardplant koninginnenpage: wortel, wilde peen en venkel
  • Waardplant distelvlinder: brandnetels, kaasjeskruid en verschillende distelsoorten
  • Waardplant dagpauwoog: grote brandnetel
  • Waardplant boomblauwtje: klimop, hulst en vlinderstruik
  • Waardplant gehakkelde aurelia: hop en brandnetel
  • Waardplant oranje zandoogje: gras
  • Waardplant atalanta: grote en kleine brandnetels

Waardplanten goed voor de biodiversiteit

Het planten van waardplanten zorgt niet alleen voor meer vlinders in de tuin, maar bevordert ook de biodiversiteit in je tuin! We schreven eerder al een uitgebreide blog over dit onderwerp met nog meer tips.

Creëer beschutte plekjes met veel warmte

Wist je dat vlinders pas kunnen vliegen als hun lichaamstemperatuur hoger is dan 20 graden? Hoe hoger hoe beter zelfs! Op een warme dag als de zon schijnt, hoeft de vlinder weinig moeite te doen om op de juiste temperatuur te komen. Op koudere en bewolkte dagen gaat dit iets moeizamer. Vlinders zoeken dan vaak beschutte plekjes uit de wind op die veel warmte vasthouden.

Creëer daarom meer van dit soort plekjes voor vlinders in de tuin. Hagen en heggen zijn vaak een perfecte plek voor vlinders om even op te warmen. Plant deze bij voorkeur in zonnige gebieden

Zorg voor afwisseling in de tuin!

planten die vlinders aantrekken | Dr. Botani

Zoals in de vorige tips al uitgelegd staat, hebben vlinders waardplanten, planten met nectar en beschutte plekjes nodig. Een andere reden waarom afwisseling zo belangrijk is: vlinders gebruiken planten en bloemen namelijk als herkenningspunten. Door een variatie van hoge en lage planten in de tuin te planten, kunnen vlinders veel beter hun weg vinden. In een tuin met een strak gazon of één bloemensoort raken vlinders veel sneller verdwaald.

De hoogste planten in de tuin worden ook gebruikt als uitkijkpunt. Vooral de mannetjes maken hier gebruik van. Zij gebruiken deze post om snel vrouwtjes op te kunnen sporen.

Help vlinders de winter door

Tijdens de winter zijn vlinders extra kwetsbaar. De meeste vlinders overwinteren namelijk als rups of pop. De vlinders verstoppen zich op allerlei plekjes, ook in jouw tuin! Je vindt ze bijvoorbeeld vaak tussen losse bladeren, uitgebloeide planten en holle stengels.

Hoe verleidelijk het ook is, ruim dit afval vooral niet op in de winter! Dit zijn perfecte plekjes voor rupsen en poppen om te overwinteren. Als de vlinders in je tuin in het voorjaar weer uit hun cocon komen, kun je de tuin weer opruimen. 

Gebruik geen pesticiden of chemische middelen

Wij hebben het er regelmatig over, maar herhalen het hier toch nog een keer. Gebruik vooral geen pesticiden, gif of andere chemische middelen in de tuin. Dit doodt de vlinders in de tuin die je juist wilt beschermen en andere nuttige insecten die je hard nodig hebt. Veel insecten zijn de natuurlijke vijand van andere insecten, waardoor de natuur in balans blijft. Door het gebruik van onnatuurlijke producten verstoor je deze balans alleen maar en krijg je veel eerder last van een insectenplaag.

Hoe los je zo’n plaag dan op zonder gif? Door natuurlijke vijanden terug te brengen naar je tuin! Deze bestrijden de plaagdieren op een natuurlijke manier, zonder dat je andere insecten zoals vlinders lastigvalt.

Bekijk ons assortiment natuurlijke vijanden of bekijk de oplossingen per plaag!

Lees verder

Biodiversiteit

Brandnetels als waardplant! En nog 5 tips voor meer vlinders

Wat zijn waardplanten, inheemse planten en waarom zijn deze zo..

Lees meer

Onderhoud tuin

Duurzaam tuinieren doe je zo!

Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..

Lees meer

Kamerplanten

Van zaadje tot plant, ontdek hoe leuk kweken kan zijn!

Het kweken van je eigen plant begint bij de basisprincipes..

Lees meer

Kamerplanten

Trips of spint? Dit zijn de verschillen!

Heeft je plant bruine of gele bladeren? En zie je..

Lees meer

Instagram

Dr.Botani

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *