Home Gazon

Gazon verzorgen

Het is de droom van iedere tuinliefhebber: een gezond, vol en groen gazon. Diezelfde tuinliefhebbers weten ook dat er ontzettend veel werk gaat zitten in het verzorgen van een mooi gazon. Zo kun je last krijgen van gazonproblemen, zoals gele plekken, onkruid, mos, schimmel of een plaag. Deze problemen wil je snel aanpakken, maar natuurlijk nog veel liever voorkomen.

Dr. Botani helpt je met kwalitatief en volledig advies voor het gazon onderhoud en het gazon verzorgen.

Vol en gezond gazon in 4 stappen
Onderhoud gazon | Dr. Botani
 • Goede verzorging zorgt voor een diepgroen, dichtbegroeid en sterk gazon

 • Voorkom onkruid door een gezond gazon

 • Ziektes, schimmels en plaagdieren voorkom je met een sterk gazon

 • Goede verzorging zorgt voor een diepgroen, dichtbegroeid en sterk gazon

 • Voorkom onkruid door een gezond gazon

 • Ziektes, schimmels en plaagdieren voorkom je met een sterk gazon

Gazon verzorgen: voorkom gazonproblemen

Je gazon verzorgen is belangrijk voor een vol, gezond gazon. Veel gazonproblemen worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Een ongezond gazon heeft tevens ook meer kans op ziektes, schimmels of plaagdieren. Voorkom deze problemen door 3 keer per jaar het gazon te bemesten met een organische gazonmest van Dr. Botani. Deze werkt langdurig, verzorgt het gras én houdt je gazon groen, vol en gezond!

Snelmix gazonmest, snelle start voor het voorjaar

 • Organische meststof met bacteriën en hoger stikstof percentage
 • Zorgt voor snelle groei, groene kleur en stimuleert het bodemleven
 • Door het hoge stikstofgehalte in de zomer ook effectief tegen klaver en rooddraad

Graszó algemene organische gazonmest

 • Geeft een langdurige voeding aan de bodem
 • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
 • Beschermt het gazon tegen plaagdieren én verbetert de wortelgroei
Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Overzicht van problemen in het gazon

Je gazon kan last krijgen van verschillende problemen. Om je gazonprobleem effectief op te lossen, is het van groot belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Zo kun je het probleem niet alleen daadkrachtig aanpakken, maar kun je het in de toekomst ook voorkomen.

Hieronder verdelen wij de meest voorkomende problemen op in 3 hoofdcategorieën.

Voorkom onkruid in je gras | Dr. Botani

1. Gazon verzorgen: onkruid of schimmels

Onkruid in je gras

Veel gazons hebben last van onkruid als paardenbloem, weegbree, mos en / of klaver. Onkruid kan duiden op een voedings- en/of stikstof tekort of een te hoge PH waarde.

Je kunt al veel onkruid voorkomen door een dichtbegroeide grasmat. Dat betekent namelijk dat er geen plaats is voor onkruid om te settelen. Gras gaat namelijk de concurrentie aan met het onkruid.

Ziektes en schimmels in je gazon

Ook schimmels komen regelmatig voor, vooral in natte seizoenen. Schimmels wijzen vaak op een voedings- of stikstoftekort. Het is belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken, anders zullen de problemen hoogstwaarschijnlijk weer terugkomen. Met het goed verzorgen van het gras kom je vaak al een heel eind!

Lees meer over onkruid en schimmels

Gazon onderhoud: de 4 stappen naar een dichtbegroeide grasmat!

 1. Start met het strooien van Kalk als de vorst uit de grond is.
 2. Dan ga je in het voorjaar verticuteren en gras bijzaaien.
 3. Vervolgens ieder seizoen te mesten, met uitzondering van de winter. Dat betekent dus mest strooien in de lente, zomer en najaar.
 4. Tenslotte niet vergeten: regelmatig maaien en sproeien

Met ons totaal jaar gazonpakket heb je gelijk alles wat je nodig hebt voor een gezond gazon. Precies in de juiste verhouding, alles organisch, én van hovenierskwaliteit.

Dr. Botani | Engerlingen

2. Gazon verzorgen: plaagdieren in het gazon

Plaaginsecten en plaagdieren in de bodem
Plaagdieren zoals engerlingen, emelten, mollen, wormen, woelmuizen en vogels zijn een oorzaak van veel verschillende problemen. Ze kunnen veel schade aanbrengen onder je gazon of je grasveld flink overhoop halen. Plaaginsecten in de bodem eten bijvoorbeeld aan graswortels of de nieuwe scheuten van het gras. Gevolg? Het gras sterft af en je gazon krijgt gele, bruine of kale plekken.

Gevolgen van de plaag in je gazon
Vogels zijn dol op larven zoals engerlingen en emelten, dus pikken deze uit je gras. Met alle gevolgen van dien! Want vogels kunnen je hele gazon overhoop pikken. Door een plaag in het gras kan je gazon bovendien verzakken door de vele tunnels die de plaagdieren graven.

Biologische oplossing
Iedere plaag vraagt om een eigen benadering. De enige, langdurige oplossing? Biologische bestrijding en een goede gazon verzorging!

Lees meer over plaagdieren in je gazon

Let op!

Wees alert als je vreemde plekken in je gras ziet of veel vogels die in het gras pikken. Dit kan duiden op een plaag onder de grond. Om grote schade te voorkomen, kun je het beste snel achterhalen met welke plaag je te maken hebt. En vervolgens starten met biologische bestrijding.

3. Gazon verzorgen: tekorten

Vaak zijn gazonproblemen toe te kennen aan een tekort aan zonlicht, voeding, water of stikstof. Zonder deze onderdelen kan gras namelijk niet groeien. Een tekort hieraan leidt tot verkleuringen en kale en dorre plekken.

Dr. Botani | Gazon in de schaduw.

Tekort aan zonlicht

Gras heeft veel zonlicht nodig om te groeien en om groen en gezond te blijven. Veel Nederlandse gazons liggen echter (gedeeltelijk) in de schaduw. Hierdoor kunnen er verkleuringen optreden in het gazon en kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Ook is gras in de schaduw gevoeliger voor onkruid zoals mos. Een gazon in de schaduw vraagt dan ook om extra verzorging in de vorm van speciale bemesting voor gras met veel mos in de schaduw. Maar ook door speciaal graszaad te gebruiken voor dicht gras in de schaduw.

Lees meer over tekort aan zonlicht
Gazon met voedingstekort, alles over gras voeding bij | Dr. Botani

Tekort aan voeding

Gras haalt zijn voeding uit water en mest. Je gazon bemesten is dus net zo belangrijk als regelmatig besproeien met water. Krijgt je gazon niet voldoende mest? Dan zal het al snel aan een voedingstekort lijden.

Bij een voedingstekort is het gras kwetsbaarder voor ziekten, plagen en uitdroging. Gras kan dan gele punten krijgen of dor en geel worden. Of zelfs resulteren in kale plekken in je gazon. Door je gazon regelmatig te bemesten met een organische mest zorg je ervoor dat de wortels sterk blijven. Met als resultaat een volle, groene grasmat.  

Lees meer over tekort aan voeding
Gras onderhoud door gras sproeien met tuinslang | Dr. Botani

Tekort aan water

Extreme warmte en periodes van droogte komen ook in Nederland steeds vaker voor. Bij langdurige warme temperaturen en veel zon kan je gazon uitdrogen. Het gras is droog, er ontstaan gele of zelfs kale plekken. Met een beetje pech lijkt je gazon wel op stro. Met de juiste voorbereidingen kun je je gazon echter prima voorbereiden op een hete zomer. Graszó, onze organische mest van hovenierskwaliteit:

 • Voedt de bodem nog lang na gebruik
 • Zorgt voor een rustige groei en mooie diep groene kleur
 • Vergroot de opnamecapaciteit van water en voedingsstoffen
 • En je gras is ook beter bestand tegen droogte
Lees meer over tekort aan water
klaver in gras bestrijden met organische mest

Tekort aan stikstof

Staat je gazon plots vol klaver? Of kleurt je gras geel? Dat wijst op een stikstoftekort in je gazon. Gras heeft stikstof hard nodig voor de fotosynthese en dus bladvorming. Daarom is het essentieel om je gras weer van voldoende stikstof te voorzien. Gebruik hiervoor Snelmix, dit is speciale mest met een extra hoog stifstofgehalte: 

 • Voor een snelle groei en groene kleur
 • Bevordert ook het bodemleven en beworteling
 • Bevat een hoog stikstofgehalte
 • En is effectief tegen klaver en rooddraad
Lees meer over tekort aan stikstof

Gazononderhoud en herstel

Nadat alle problemen in je gazon aangepakt zijn, wil je het gazon natuurlijk gezond houden. Zo blijft je gazon niet alleen mooi, vol en groen, maar voorkom je ook dat de problemen in de toekomst terugkomen. Als je gazon veel te verduren heeft gehad, wil je het gazon waarschijnlijk ook herstellen. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je het gazon herstelt én onderhoudt.

We hebben zelfs een speciaal combinatiepakket samengesteld voor het herstel van je gazon. Hierin zit alles wat je nodig hebt voor een snel herstel, met een extra hoge dosering graszaad.

Lees meer over onderhoud en herstel

Al onze tips & tricks over het gazon lezen?

Download het gratis e-boek met alles over gazononderhoud, herstel en plaagbestrijding!

Download het gazon e-boek

Naam(Vereist)

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.