Home Gazon Gazon herstellen Gazononderhoud per seizoen

Gras onderhoud per seizoen

Bij het gazononderhoud komt van alles kijken en het is een klus die het hele jaar doorgaat. Maar in welk seizoen pak je welke klussen aan? Wanneer kun je het beste bemesten? En hoe vaak is sproeien in de zomer ook alweer nodig?

Wij hebben een gazononderhoud kalender voor je samengesteld met tips voor het onderhoud per seizoen. Zo heb je het hele jaar door een sterk, vol en groen gazon!

Gazon Jaarkalender
Gras onderhoud | Dr. Botani
 • Voorkom dorre, gele of kale plekken

 • Geniet het hele jaar van een donkergroen en sterk gazon

 • Een gezond en vol gazon voorkomt onkruid

 • Voorkom dorre, gele of kale plekken

 • Geniet het hele jaar van een donkergroen en sterk gazon

 • Een gezond en vol gazon voorkomt onkruid

Gazon onderhoud gedurende het jaar

Het gras onderhouden is belangrijk voor een gezond, sterk en vol gazon. Onkruid krijgt namelijk minder kans op een gazon dat heel dicht begroeid is met gras. Onkruid zal altijd de concurrentie aan gaan met gras. Zorg dus dat je grasmat goed dicht is door om de drie maanden te mesten en na het verticuteren bij te zaaien. Zo geef je onkruid geen kans!

Gazon onderhoud schema: in het kort

Lente Zomer
De eerste maaibeurt Regelmatig sproeien, afhankelijk van temp en droogte
Bemest je gazon voor het eerst in maart Bemest het gazon nogmaals in juni
Verticuteren in maart/april Regelmatig maaien
Kale plekken herstellen / gras bijzaaien  
   
Herfst Winter
Maak het gazon winterklaar met een speciale najaarsmest Laat het gazon zo veel mogelijk met rust!
Maai voor de laatste keer in oktober/november Kalken kan al vanaf januari, als er geen sneeuw ligt
Download jaarkalender, alles in 1 handig overzicht
5 gazonproducten

Totaal jaar gazonpakket

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het herstellen van je gazon, voor een heel jaar. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 5 productenpakket herstel gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Graszó organische gazonmest tbv voorjaar
 • Graszaad voor een diepgroen, dichtbegroeide grasmat
 • Graszó organische gazonmest tbv zomer
 • Najaarsmest

Al onze tips & tricks over het gazon lezen?

Download het gratis e-boek met alles over gazononderhoud, herstel en plaagbestrijding!

Download het gazon e-boek

Naam(Vereist)

Gras onderhoud in de lente

Gras onderhoud door gras maaien | Dr. Botani

Regelmatig gazon onderhoud: gras maaien

In de lente begint het gras weer te groeien, en dat betekent maaien! Het grasmaaien zorgt niet alleen voor een strak gazon, maar zorgt ook dat nieuw gras meer ruimte krijgt om te groeien.

Je kunt beginnen met maaien als er geen vorst meer in de bodem zit en als de temperatuur hoger is dan 10 graden. In maart maai je ongeveer om de 2 weken en in mei en juni 1 tot 2 keer per week.

Lees meer over gras maaien voor een dichtbegroeid en gezond gazon

Jaarlijks gras onderhoud: verticuteren

Tijdens het verticuteren haal je met een speciale hark of machine mos en ander dood organisch materiaal tussen je gazon vandaan. Doe je dit niet, dan zal er een viltlaag ontstaan waardoor je gazon verstikt en het gras niet meer goed kan groeien.

De lente is de ideale tijd om te verticuteren omdat het gras in deze periode goed groeit. Het gras heeft zo de meeste kans om te herstellen. Gebruik een speciale mest na het verticuteren. Deze organische meststof bevordert de groei van jong gras, waardoor je al heel snel weer een volle grasmat hebt. 

Lees meer over gras verticuteren
Gazon organisch bemesten | Dr. Botani

Essentieel gras onderhoud: bemesten

Om je gazon alle nodige voedingstoffen te geven tijdens het groeiseizoen is bemesten noodzakelijk. Je kunt voor de eerste keer bemesten als het warmer is dan 5 graden.

Onze organische meststof Snelmix bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur

Naast deze praktische voordelen ziet je gras ook gewoon veel beter uit, het gras is voller, groener en heeft minder onkruid en mossen. 

Een gazon met veel mos
Gebruik een speciale mest als je een gazon hebt met uitdagingen. Heb je erg veel last van mos in je gazon? Gebruik dan onze organische Mosvrij Gazonmest van hovenierskwaliteit, een speciale mest tegen mos. Deze mest bevat bacteriën die het mos bestrijden, laat de wortels van het gras sneller groeien en verbetert de kleur van het gras.

Lees meer over bemesten voor een gezond en sterk gazon
vanaf 39.95

Voorjaar gazonpakket: kalk, mest en graszaad in de perfecte balans

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het opstarten van je gazon in het voorjaar. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket voorjaar gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Graszó organische gazonmest
 • Graszaad voor een snel herstel, voor een dichtbegroeide grasmat
gras bijzaaien | Dr. Botani

Gras onderhoud door gras zaaien

Gras zaaien voor het herstellen van kale plekken
Heeft je gazon na de winter last van kale of dorre plekken? Dit kun je makkelijk herstellen door nieuw gras te zaaien. Doe dit als de bodemtemperatuur iets hoger is, ongeveer vanaf april. Gebruik voor het snelste resultaat een speciaal graszaad voor herstel van Dr. Botani.

Gras bijzaaien om onkruid te voorkomen
Een andere goede reden om gras bij te zaaien is het voorkomen van onkruid. Als je er namelijk voor zorgt dat je grasmat heel dichtbegroeid is, dan is er minder ruimte voor onkruid. Op kale en dun begroeide plekken is er meer ruimte voor mos en ander onkruid om uit te dijen. Je kunt hiervoor hetzelfde gras gebruiken als het graszaad om kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.

Lees alles over het zaaien van gras

Gebruik je een robot grasmaaier?

Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.

Organische gazonmest voor een robotmaaier:

 • Bestrijdt vervilting en vervetting
 • Bevordert beworteling en bodemleven
 • Creëert hogere droogtetolerantie
 • Verhoogt weerstand van het gras

Persoonlijk advies voor jouw gazon

Gras onderhoud in de zomer

De zomer is de warmste periode van het jaar. Je tuin wordt waarschijnlijk dus veel gebruikt en om het gazon tiptop te houden wil je het juist in deze periode goed verzorgen.

Gras onderhoud door gras sproeien met tuinslang | Dr. Botani

Gazon besproeien

De zomer is vaak droog en warm. Het is dus belangrijk om het gazon regelmatig te besproeien. Is het boven de 20 graden? Dan kun je het beste 2 tot 3 keer per week het gras sproeien. Onder de twintig graden is 1 tot 2 keer per week genoeg, afhankelijk van de droogte en neerslag.

Tip!
Besproei het gazon nooit in de volle zon op een warme dag. Het water verdampt dan snel, waardoor je gras er weinig aanheeft. Ook kan het gras verbranden doordat de waterdruppels als een soort vergrootglas fungeren. Sproei dus in de ochtend of op het begin van de avond.

Lees meer over het gazon besproeien
Waarom gras maaien | Dr. Botani

Maaien en bemesten in de zomer

Ook in de zomer blijft het gras goed doorgroeien. Maai het gazon daarom iedere week.

Gras mesten in de zomer
Heb je in het voorjaar bemest? Dan wil je dit in juni nog een keer doen. Zo heeft je gazon alle voedingstoffen om de zomer goed door te komen. Gebruik in de zomer onze organische meststof Graszó. Deze mest geeft alle nodige voedingsstoffen af aan de bodem, waardoor het gras beter groeit en je gazon beter beschermd is tegen plaagdieren, schimmels en ziektes. Door onze organische mest is je gazon is ook beter bestand tegen weersomstandigheden, zoals extreme droogte en regenval. 

Bemesten voor een diepgroen, dichtbegroeid gazon

Innogreen GrasZó organische gazonmest van hoveniers kwaliteit geeft voeding aan de bodem, beschermt het gazon tegen plaagdieren én verbetert de wortelgroei.

Innogreen GrasZó gazonmest van Dr. Botani:

 • Groen, gezond en vol gazon
 • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
 • Geeft een langdurige voeding aan de bodem
 • Biologische meststof

Gras onderhoud in de herfst

Tijdens de herfst wil je het gazon zoveel mogelijk klaar maken voor de winter en eventuele schade herstellen door graszaad te zaaien.

Gras onderhoud door verwijderen bladeren van je gazon | Dr. Botani

Maaien, blad verwijderen en mesten

De herfst is natuurlijk het seizoen van de vallende bladeren! Nu mag je dus aan de gang met de bladerhark. Verwijder al het dode organische materiaal van je gazon. Zo voorkom je schade en schimmels en ziektes in je gras. 

Maaien
Eind oktober – begin november wil je het gazon voor de laatste keer maaien. Laat het gras iets langer dan normaal, ongeveer 5 cm. Dit beschermt beter tegen de vorst.

Najaarsmest
In het najaar gebruik je een speciale najaarsmest die het gazon beschermt tijdens de koudere maanden. De najaarsmest van Dr. Botani geeft je gazon genoeg voedingstoffen mee voor de winter. Het bevat ook een hoger stikstof- en kaliumgehalte. Dit bevordert een rustige groei en beschermt het gazon tegen weersomstandigheden, ziektes en plaagdieren.

Najaarsmest voor het gazon

 • Beschermt je gras en planten in de winter
 • Zorgt voor mooie kleur en rustige groei
 • Bevordert ook bodemleven
 • Lost kaliumtekorten op en zorgt voor afharding in de winter
 • Heeft een lange werking
 • Gemakkelijk zuinig doseren door kleine korrel
 • Veilig, geheel organisch

Gras onderhoud in de winter

De winter is een rustige periode voor gazononderhoud. Het gras gaat als het ware in een winterslaap en groeit dus niet tot nauwelijks. Laat je gazon dus vooral met rust!

Dr. Botani | Kalk op het gazon.

Kalken

In de winter kan de zuurtegraad van je gazon flink aangetast worden. Een zure grond kun je herkennen aan veel mos. Je herstelt de zuurtegraad (PH-waarde) van je gazon door kalk te strooien.

Als de zuurtegraad weer op peil is, kan het gazon tevens  beter voedingsstoffen opnemen uit de bodem. Je kunt voor de eerste keer kalk strooien als de vorst uit de bodem is. Dat kan al in januari zijn. 

Korrelkalk

 • Verhoogt de pH-waarde van je gazon tegen bijvoorbeeld mos
 • Zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen
 • Kan het hele jaar worden ingezet om de pH-waarde te verbeteren
 • Is door de kleine korrel goed strooibaar en valt gemakkelijk uiteen
 • Natuurlijke oorsprong vanuit de oceaan
Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

5 gazonproducten
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95