Home Kamerplant verzorgen (Plaag)dieren in je kamerplant Spint bestrijden in je plant

Spint bestrijden met roofmijt voor een gezonde plant

Spint bestrijden moeilijk? Nee hoor, we helpen je er gemakkelijk doorheen met een een eenvoudig stappenplan. Het begint allereerst met het herkennen van de spint.

Zie je hele kleine spinnenwebben in je plant? En aan de onderkant van het blad lichtkleurige bolletjes? Helaas, jouw kamerplant heeft last van spint. Spint, ook wel bekend als spintmijt, voedt zich met de voedingsstoffen uit bladeren. Als gevolg hiervan verschijnen er in eerste instantie bruine plekjes op de bladeren. Vervolgens kleuren de bladeren geel en tenslotte vallen de bladeren uit.

Gelukkig is spint in je plant prima te bestrijden met roofmijt tegen spint! Hieronder vertellen we je hoe.

Koop roofmijt tegen spint
Dr. Botani | Webjes door spint.
 • Bestrijd spint om te voorkomen dat je hele plant aangetast wordt

 • Bescherm je andere planten zodat deze niet besmet worden

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Bestrijd spint om te voorkomen dat je hele plant aangetast wordt

 • Bescherm je andere planten zodat deze niet besmet worden

 • Voorkom een plaag in je huis

Wat is spint?

Spinten zijn mijten en familie van de spin. Onder een microscoop zien ze er dan ook hetzelfde uit als minuscule spinnetjes. Ze maken zelfs ragfijne webben, die je goed ziet aan de randen van de bladeren. Spint of ook wel spintmijt genoemd kan flinke schade toebrengen aan je plant, dus het is belangrijk om spint in je plant snel te bestrijden.

vanaf 17.95

Spint bestrijden in je plant met roofmijt

De beste bestrijding tegen spintmijt in je kamerplanten is de roofmijt. Roofmijten tegen spint eten zowel volwassen spinten als hun eitjes en de larven. Iedere roofmijt eet zo’n 5-25 spinten per dag. Hebben de roofmijten alle spinten opgegeten? Goed nieuws! Je bent van de spintplaag verlost en de roofmijten sterven vanzelf uit. 

 • Supersnelle en effectieve bestrijding
 • Oplossing uit de natuur
 • De roofmijt eet zowel de spint als hun larven en spint eitjes
Dr. Botani | Spint herkennen met een vergrootglas.

Hoe kun je Spint herkennen?

Spinten zijn met het blote oog lastig te zien omdat ze zo klein zijn. Ze zijn maar ongeveer 0,5 mm groot. Vaak zie je eerder de beschadigingen aan je plant dan de spint zelf.

Een spintplaag kan zich snel ontwikkelen, vooral als het lekker warm is. De eerste tekenen van spintmijt in je plant zijn beschadigingen in het blad. Dit kunnen wit/gele plekjes zijn of bruine plekjes op de bladeren van je kamerplant. 

Als je heel goed kijkt, zou je spinten kunnen herkennen als kleine witte, gele of bruine / oranje bolletjes/stipjes aan de onderkant van het blad. Je kunt bijvoorbeeld een loepje gebruiken, om te kijken of je echt met spint te maken hebt. 

Webben in je plant

Als de spintplaag al wat groter is, dan kun je ook ragfijne webjes zien. Deze zitten vaak aan de randen van de bladeren of bij de uitloop van de stengel naar het blad. Net als een spinnenweb!

Spint bestrijden: doe de spint check

Hoe kun je spint in je plant herkennen?

Zie je nog helemaal geen webben maar al wel wat bruine plekjes? Het kan zijn dat je kamerplant een beginnende spintplaag heeft.

Om in een vroeger stadium te ontdekken of er spint in je kamerplant zit, kun je een vergrootglas gebruiken of een moderne camera met macrolens of een goede zoomfunctie. Zoom hiermee in op je bladeren en de donkere plekjes. Zie je kleine witte, gele of bruine / oranje bolletjes aan de onderkant van het blad? Helaas, je hebt spint in je plant. Gelukkig kun je spint biologisch bestrijden met Roofmijt tegen spint.

kamerplant met web van spint / spintmijt, bestrijden met roofmijt Dr Botani thuis in de natuur

Schade aan je plant door spint

Een spint voedt zich met voedingsstoffen uit de bladeren van je kamerplant. Om deze voedingsstoffen op te zuigen, prikken ze gaatjes in de onderkant van het blad. Na een tijdje resulteert dit in verkleurde plekjes aan de bovenkant van de bladeren. Je bladeren kunnen verkleuren met gele of bruine plekjes.

Wanneer je spint niet op tijd bestrijdt, worden de bladeren geel en vervolgens bruin. Het kan zijn dat je meerdere bruine bladeren / verdroogde bladeren in je plant ziet en dat komt allemaal door de spintmijt.

Als je de plaag niet bestrijdt, dan zal de plant dood gaan. Door spint op tijd te bestrijden, voorkom je ergere schade of zelfs een dode kamerplant.

Roofmijt bestellen tegen spint
webben in plant door spint | Dr. Botani

Oorzaken van spint in je plant

Spintmijten kunnen op verschillende manieren je huis binnenkomen.

 • Bijvoorbeeld via kleding, huisdieren of door tocht (een open raam of deur).
 • Spinten voelen zich prima thuis in een warme en droge omgeving.
 • Staat jouw plant in wat oudere potgrond? Dan is dit een ideale broedplek voor spinten.
 • Planten die in de tocht staan, zijn vatbaarder voor spint. Houd deze planten daarom goed in de gaten
 • Ook planten met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar voor plaagdieren, dus ook voor spintmijt.

Zorg er daarom voor dat je planten regelmatig een goede organische voeding krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een voedingstablet. En verpot je plant eens met verse potgrond. Lees hier meer over in ons blog over verpotten. Een gezonde plant is weerbaarder tegen ziektes en plagen. 

Zo bestrijd je spint in je kamerplant!

How to, filmpje!

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je snel en effectief spint kunt bestrijden. Alle producten die gebruikt zijn in dit filmpje, kun je gemakkelijk in 1x aanschaffen in ons voordelig productenpakket

Spint bestrijden in de moestuin

Doordat het steeds warmer wordt, komt spint tegenwoordig ook regelmatig voor in de tuin. Hoe warmer en droger, hoe sneller de ontwikkeling gaat van larve naar volwassen spint. Zo duurt het bij 30 graden maar 7 dagen tot een larve ontwikkeld is naar een volwassen spint, maar bij 15 graden meer dan 30 dagen. 

Een plaag is dan snel ontwikkeld. Lees hier meer over spint in de moestuin. 

Het verschil tussen spint en trips

Beestjes in je plant? Verschil herkennen tussen trips en spint | Dr. Botani

Spint en trips bestrijd je verschillend

Spint en trips zijn beide hardnekkige plagen in je planten. Het vervelende is dat de schade van de plant heel erg op elkaar lijkt. Want beide plaagdieren maken gaatjes in de plant waardoor er een bruine, wit/grijze of gele verkleuring ontstaat.

Een trips maakt daarentegen geen webben maar is wel super besmettelijk omdat ze zich snel verspreiden. Kijk dus eerst goed met welke plaag je te maken hebt, bijvoorbeeld door middel van een loep. Start vervolgens zo snel mogelijk de behandeling. Beide plagen kunnen je heel effectief bestrijden met natuurlijke vijanden. Trips bestrijd je met roofwants en spint bestrijd je met roofmijt

Lees meer over trips herkennen en trips bestrijden >

Spint bestrijden, het complete pakket

Voordelig roofmijt kopen tegen spint? Met roofmijt bestrijd je spint biologisch en in alle stadia, zowel de spint als hun larven en spint eitjes.

Ons 3 productenpakket voor bestrijding van spint bevat: 

 • 1000 roofmijten, type phytoseiulus persimilis
 • 5 uitzetdoosjes voor gemakkelijk uitzetten van de roofmijten zonder verspilling
 • 25 organische voedingstabletten om je plant weer snel sterk en gezond te krijgen

Het 4 productenpakket bevat extra:

 • 2000 roofmijten, type Californicus. Deze roofmijt vult de phytoseiulus roofmijt perfect aan voor een langdurige bescherming

Stappenplan voor effectief en biologisch spint bestrijden

Heb je spint ontdekt in je plant? Volg dan de volgende stappen voor een succesvolle bestrijding van spint.

De beste manier om een kamerplant met spinten te behandelen is met roofmijten, de natuurlijke vijand van spintmijt. Sommige mensen vinden het geen prettig idee om roofmijten uit te zetten in hun kamerplant. Je haalt er immers extra beestjes mee in huis. Toch is dit niets om je zorgen over te maken. Roofmijten leven enkel en alleen van spint. Zij zullen de plant waarin je ze uitzet dus niet verlaten, omdat daar een hoop lekkers te halen valt.

100 tabletten, nu voor € 28,95

Productenpakket
spint bestrijden

Uitzetdoosjes

Meststof voor bladeren

Voedingstabletten

100 tabletten, nu voor € 28,95
Rode spintmijt in kamerplant bestrijden | Dr. Botani

Soorten spint

Spint is een verzamelnaam voor verschillende soorten spintmijten. Iedere spintmijt komt op een andere locatie of plant voor.

 • Kasspint (of bonenspintmijt): de kasspint komt vooral in kassen voor op groenten, maar ook binnen op kamerplanten. Dit is de meest voorkomende soort spint.
 • Ligustermijt: deze soort spint komt vooral voor op ligusterhagen en is klein, plat en ovaal. 
 • Orchideeënmijt: deze spintmijt is vooral dol op orchideeën en lijkt op de ligustermijt. 
 • Palmmijt: palmmijten komen exclusief voor op palmbomen
 • Buxusspint: De buxusspintmijt komt voor op buxushagen. Deze spinten zijn vaak geel of bruin van kleur. 

Levenscyclus van Spint

De volwassen vrouwtjes leggen hun eitjes in hun eigen gespinde webben en op de bladeren. Na 1 tot 3 dagen komen de larven uit de eitjes.De larven ontwikkelen zich vervolgens in 2 nimfenstadia naar volwassen spinten.

Hoe warmer de temperaturen zijn, hoe sneller spinten zich ontwikkelen. Zo duurt het bij 30 graden maar 7 dagen tot een larve ontwikkeld is naar een volwassen spint, maar bij 15 graden meer dan 30 dagen. 

Volwassen spinten leggen weer eitjes op de bladeren en het proces begint zo weer van voor af aan. 

 

Spint bestrijden met galmug

Heb je een grote plaag? Dan kun je naast roofmijt ook galmuggen inzetten. Galmuggen zijn natuurlijke vijanden van spint. De larven van deze muggen spuiten de spinten vol gif om ze daarna makkelijk op te kunnen eten. Eén galmug kan wel 30 spinten eten! 

Galmuggen zijn vooral effectief bij minimaal 15 graden en een hoge luchtvochtigheid. De galmuggen leggen zelf eitjes bij de spintenplaag, waarna de larven direct aan de slag gaan met de bestrijding. 

Veel mensen vinden het inzetten van galmuggen in hun huis geen prettig idee. Daarom raden wij in eerste instantie roofmijten aan voor kamerplanten. Voor het gebruik van galmuggen kun je de plant het beste isoleren in een aparte ruimte of buiten zetten. 

Huis-tuin-en-keukenmiddelen tegen spint in je plant

Naast bestrijding met natuurlijke vijanden, zijn er ook nog een aantal huis-tuin-en-keukentrucjes om spint te bestrijden. 

Water en groene zeep

Er wordt wel eens groene zeep gebruikt tegen spint. Het grote nadeel hiervan is dat dit alleen de spinten bestrijdt. En dus niet de eitjes en de larven, die zich door blijven ontwikkelen tot een volwassen spint.

Dit in tegenstelling tot de roofmijt tegen spint. Roofmijten eten zowel volwassen spinten als hun eitjes en de larven. Iedere roofmijt eet zo’n 5-25 spinten per dag.

Azijn of spiritus

Bij een hardnekkige plaag zijn sommige mensen geneigd om sterke middelen zoals azijn of spiritus te gebruiken. Azijn en spiritus doden spint zeker, maar jouw plant wordt er helaas niet zo blij van. Deze middelen zijn ontzettend schadelijk voor jouw planten en de bodem. Wij raden deze middeltjes dus af!

Veelgestelde vragen over spint

Spint is een vervelende plaag die je kamerplant flink kan aantasten. Chemische producten werken niet omdat spint voor de meeste stoffen resistent is geworden. De enige manier om spint effectief te bestrijden, is met natuurlijke vijanden zoals roofmijt. De roofmijt eet de spinten, larven en eitjes en gaat net zolang door totdat er geen plaagdieren meer op de plant aanwezig zijn.

Is alle spint weg? Dan sterft de roofmijt vanzelf uit, dus je hoeft niet bang te zijn voor een andere plaag in je huis. 

Bij de bestrijding met roofmijt zet je wel nieuwe beestjes uit in je plant, maar dit is niks om je zorgen over te maken! Roofmijten en andere natuurlijke vijanden leven alleen van hun prooien. Zijn alle prooien opgegeten? Dan zullen bestrijders na een tijdje vanzelf doodgaan omdat ze niks meer te eten hebben. Je hebt er dus geen last van in huis.

Nee zeker niet, de natuurlijke bestrijders zijn alleen geïnteresseerd in de prooien die ze in de planten kunnen vinden. Wanneer de prooien zijn opgegeten, zullen de natuurlijke bestrijders vanzelf dood gaan. Het is dus volledig veilig voor mens, dier en milieu.

Spinten zijn hele kleine beestjes die je niet goed met het blote oog ziet. Je herkent spint aan de hele kleine witte stipjes op de bladeren. Vaak herken je spint echter eerder aan de schade. De bladeren verkleuren of gaan slap hangen. Ook creëren spinten webben aan de randen van bladeren en stengels. 

Spinten leven ongeveer 2 tot 4 weken. In die tijd planten ze zichzelf razendsnel voor. Voordat je het weet zitten al je planten onder de spinten. 

Spint en Trips zijn allebei plagen die in kamerplanten voorkomen en worden nog wel eens door elkaar gehaald. Logisch, want de soort schade die ze veroorzaken is hetzelfde. Bij zowel een spint- als tripsplaag zullen de bladeren geel of bruin kleuren, vlekken krijgen en soms zelfs afsterven. Toch zitten er grote verschillen tussen de twee plagen, en moet je ze ook met andere vijanden bestrijden!

Spint:

 • Hele kleine witte, gele of bruine stipjes op de plant. Je ziet ze pas echt goed met een vergrootglas
 • Webben aan de randen van bladeren en bij stengels
 • Bestrijden met roofmijt

Trips:

 • Zwart, bruine of gele beestjes 
 • Ze hebben kleine vleugels en gebruiken deze om heel ver te springen waardoor de plaag zich razendsnel verspreidt
 • Bestrijden met roofwants

Spint is gelukkig niet schadelijk voor mensen of dieren. Ze leven alleen van de sappen uit planten. Ze zijn dus wel schadelijk voor je planten. De bladeren verkleuren, gaan slap hangen en kunnen afsterven. Bij een erge plaag kan zelfs de hele plant afsterven. 

Spinten kunnen niet tegen azijn en zullen doodgaan als je ze hiermee bestrijdt. Toch is dit niet aan te raden. Azijn is namelijk ook erg schadelijk voor je planten en de bodem. Je doet hiermee waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Om een gezonde plant te behouden, kun je beter de natuurlijke vijand roofmijt inzetten. 

Een gezonde plant is weerbaarder tegen plagen. Zorg er dus voor dat je je plant regelmatig extra voeding geeft, bijvoorbeeld een organische voedingstablet voor je kamerplant. Staat je plant al wat langer in de dezelfde potgrond? Dan kan het zijn dat de structuur van de grond verhard is, en is het verstandig om je plant te verpottten. Lees hier alles over in onze blog over verpotten

Roofmijt tegen spint

De enige echte bestrijding voor spint is roofmijt! Roofmijten eten alle spinten op je kamerplant en zijn effectiever dan chemische middelen. 

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.