Home Gazon Gazon herstellen Gazon bemesten

Gazon bemesten voor een gezond en groen gazon

Waarom, wanneer en hoe?

Veel mensen denken dat het bemesten van hun gazon overbodig is, terwijl het juist erg belangrijk is. Bemesting maakt je gras gezonder, weerbaarder tegen ziektes, schimmels en plaagdieren én beter bestand tegen onkruid en droogte.

Organische meststoffen worden in de bodem omgezet naar voeding voor de wortels van gras. Dit gebeurt door het toegevoegde bodemleven zoals bacteriën en schimmels. Met een organische meststof voed je dus vooral de bodem, waardoor deze mest ook lekker lang doorwerkt.

Hoe vaak, wanneer en hoe bemest je het gazon? Wij leggen het je uit!

Wanneer gazon bemesten
Dr. Botani | Schaduw van een boom op een gazon.
 • Voorkom een dor en geel gazon

 • Voorkom ziektes, schimmels en plaagdieren in je gazon

 • Bescherm je gazon tegen onkruid

 • Voorkom een dor en geel gazon

 • Voorkom ziektes, schimmels en plaagdieren in je gazon

 • Bescherm je gazon tegen onkruid

Waarom gazon bemesten?

Is je gazon niet meer zo mooi groen, dan zie je gele grassprieten, veel onkruid of heb je misschien zelfs last van plaagdieren in je gazon? Oorzaak is dat je gazon essentiële voedingsstoffen mist.

Gazon organisch bemesten | Dr. Botani

Voordelen bemesten

Door de toegevoegde voedingstoffen heeft je gazon veel baat bij bemesting:

 • Je gazon is gezonder;
 • Je gazon is beter bestand tegen plaaginsecten zoals engerlingen en emelten;
 • Je gras is voller;
 • Je gazon is groener;
 • Je gazon is beter bestand tegen weersomstandigheden, zoals extreme droogte en regenval
 • Je gazon krijgt minder snel last van schimmels en ziektes
 • Je gazon heeft minder onkruid en mossen
Ontvang direct een persoonlijk gazon advies

Gebruik je een robot grasmaaier?

Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.

Organische gazonmest voor een robotmaaier:

 • Bestrijdt vervilting en vervetting
 • Bevordert beworteling en bodemleven
 • Creëert hogere droogtetolerantie
 • Verhoogt weerstand van het gras

Wanneer gazon bemesten?

Je kunt het beste je gazon 3 keer per jaar bemesten. Dit doe je dus ieder seizoen, met uitzondering van de winter. Er wordt vaak gesproken over winterbemesting, maar dit is de bemesting die je in het najaar strooit zodat je gazon de winter goed door komt.

Koop totaal jaar gazonpakket: alles wat je het hele jaar nodig hebt in de perfecte verhouding

Lente mest

Zomer mest

Hoe bemest ik mijn gazon?

Bij een groter gazon is het het makkelijkst om je gazon te bemesten met een strooiwagen. Hierdoor wordt de mest gelijkmatig verdeeld.  Maar ook vanuit de hand is het goed mogelijk om je gazon te bemesten.

Bij voorkeur bemest je ’s avonds en besproei je het gazon daarna goed. Herhaal het sproeien na 30 minuten nog een keer. Zorg ervoor dat er minimaal 24 uur niet gelopen wordt op het gras.

Hovenierskwaliteit graszaad voor dicht gras

Waarom organische gazonmest gebruiken?

Organische mest is beter voor het milieu én jouw gazon dan kunstmest. Organische mest bestaat uit natuurlijke voedingstoffen die een langdurige werking hebben. Dit zorgt voor gezond gras met een sterke wortel. Organische mest bevordert het bodemleven en bodemstructuur. Hierdoor kan water beter opgenomen waardoor je minder last hebt van droogte. 

Kunstmest is daarentegen goedkoper dan organische mest. Op korte termijn en voor je portemonnee lijkt dit misschien de beste keus. Op langere termijn zul je echter het verschil merken aan de kwaliteit van je gazon. Aan kunstmest worden namelijk schadelijke zouten toegevoegd die de bodem verzuurt en het nuttige bodemleven laat verdwijnen. Dit alles resulteert in een zwakker gazon dat vatbaar is voor diverse ziektes, schimmels en plagen.

Meer weten over organische mest en kunstmest? Dat lees je in deze blog!

Problemen in je gazon, zoals onkruid, schimmels of plagen

Heeft jouw gazon veel last van klaver, mos of ander onkruid? Hier hebben we allerlei tips en oplossingen voor, zoals een speciale mest tegen mos

Heb jij last van plaagdieren in je gras, zoals een mol, emelten of engerlingen? Geen zorg, voor iedere plaag hebben wij een oplossing!

Dr. Botani | Kalk op het gazon.

Wanneer kalk strooien op mijn gazon?

Je bekalkt je gazon bij voorkeur 1 keer per jaar. Dit doe je voordat je het gazon gaat bemesten. Voor het beste resultaat hou je 3 weken tussen de kalk en mest. Je kunt al kalk strooien in januari, mits het niet gevroren heeft en er geen sneeuw ligt. 

Waarom kalk strooien op je gras?
Kalk strooien op je gazon is nodig om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. Door zure regen wordt de bodem namelijk al snel te zuur. Hierdoor kan het gras de voedingsstoffen maar moeilijk opnemen uit de grond en kan er mos ontstaan.

Kalk zorgt ervoor dat de pH-waarde van de bodem op peil blijft. Zo kan jouw gras alle voedingsstoffen opnemen, met een mooi vol en groen gazon zonder mos tot gevolg. 

Korrelkalk voor gazon, border en moestuin

Herstel de PH-waarde van de grond en ga mosvorming tegen met deze biologische korrelkalk van Dr. Botani. Door de kleine korrel is het goed strooibaar en valt het gemakkelijk uit elkaar.

Organische korrelkalk:

 • Verhoogt de pH-waarde van de grond
 • Zorgt voor een betere opnamen van voedingsstoffen
 • Natuurlijke oorsprong vanuit de oceaan en rijk aan sporenlementen

Wat betekent NPK op de verpakking van mest?

Op de verpakking van mest vind je meestal de letters NPK met 3 cijfers, bijvoorbeeld NPK 12-10-18. De N staat voor stikstof, P voor fosfor en de K voor kalium. De getallen geven de verhouding van deze stoffen aan. In ons voorbeeld van de NPK betekent dit dat de mest bestaat uit 12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium. 

Heb je bijvoorbeeld een gazon met veel klaver? Gebruik dan een mest met een hoog N (stikstof) gehalte, zoals onze organische gazonmest snelmix. Klaver ontstaat namelijk door een gebrek aan stikstof in het gazon. 

Ontdek al onze pagina's over gazononderhoud

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

Bekijk ook: