Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Waarom, wanneer en hoe?
Veel mensen denken dat het bemesten van hun gazon overbodig is, terwijl het juist erg belangrijk is. Bemesting maakt je gras gezonder, weerbaarder tegen ziektes, schimmels en plaagdieren én beter bestand tegen onkruid en droogte.
Organische meststoffen worden in de bodem omgezet naar voeding voor de wortels van gras. Dit gebeurt door het toegevoegde bodemleven zoals bacteriën en schimmels. Met een organische meststof voed je dus vooral de bodem, waardoor deze mest ook lekker lang doorwerkt.
Hoe vaak, wanneer en hoe bemest je het gazon? Wij leggen het je uit!
Voorkom een dor en geel gazon
Voorkom ziektes, schimmels en plaagdieren in je gazon
Bescherm je gazon tegen onkruid
Op deze pagina:
Is je gazon niet meer zo mooi groen, dan zie je gele grassprieten, veel onkruid of heb je misschien zelfs last van plaagdieren in je gazon? Oorzaak is dat je gazon essentiële voedingsstoffen mist.
Door de toegevoegde voedingstoffen heeft je gazon veel baat bij bemesting:
De eerste keer bemesten doe je aan het begin van de lente (maart), als het ‘s nachts warmer is dan 5 ℃. Heb je geen gazonproblemen? Gebruik dan Graszó, onze allround organische meststof.
Wil je een super snelle start in het voorjaar? Gebruik dan onze organische meststof Snelmix. Deze mest van hovenierskwaliteit bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur. Door het hoge stikstofgehalte is deze mest in de zomer ook effectief tegen klaver en rooddraad.
De tweede keer mesten doe je in hartje zomer. Hou ongeveer 3 maanden tussen de eerste en de tweede mestronde. Heb je in maart al gemest, dan mest je in juni voor de tweede keer. Als je geen gazonproblemen hebt, kun je het beste Graszó organische mest gebruiken.
Deze mest geeft alle nodige voedingsstoffen af aan de bodem, waardoor het gras beter groeit en je gazon beter beschermd is tegen plaagdieren, schimmels en ziektes. Door onze organische mest is je gazon is ook beter bestand tegen weersomstandigheden, zoals extreme droogte en regenval.
Vanaf september kun je dan starten met de derde mestronde, een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras komt zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!
Bij een groter gazon is het het makkelijkst om je gazon te bemesten met een strooiwagen. Hierdoor wordt de mest gelijkmatig verdeeld. Maar ook vanuit de hand is het goed mogelijk om je gazon te bemesten.
Bij voorkeur bemest je ’s avonds en besproei je het gazon daarna goed. Herhaal het sproeien na 30 minuten nog een keer. Zorg ervoor dat er minimaal 24 uur niet gelopen wordt op het gras.
Organische mest is beter voor het milieu én jouw gazon dan kunstmest. Organische mest bestaat uit natuurlijke voedingstoffen die een langdurige werking hebben. Dit zorgt voor gezond gras met een sterke wortel. Organische mest bevordert het bodemleven en bodemstructuur. Hierdoor kan water beter opgenomen waardoor je minder last hebt van droogte.
Kunstmest is daarentegen goedkoper dan organische mest. Op korte termijn en voor je portemonnee lijkt dit misschien de beste keus. Op langere termijn zul je echter het verschil merken aan de kwaliteit van je gazon. Aan kunstmest worden namelijk schadelijke zouten toegevoegd die de bodem verzuurt en het nuttige bodemleven laat verdwijnen. Dit alles resulteert in een zwakker gazon dat vatbaar is voor diverse ziektes, schimmels en plagen.
Meer weten over organische mest en kunstmest? Dat lees je in deze blog!
Heeft jouw gazon veel last van klaver, mos of ander onkruid? Hier hebben we allerlei tips en oplossingen voor, zoals een speciale mest tegen mos.
Heb jij last van plaagdieren in je gras, zoals een mol, emelten of engerlingen? Geen zorg, voor iedere plaag hebben wij een oplossing!
Je bekalkt je gazon bij voorkeur 1 keer per jaar. Dit doe je voordat je het gazon gaat bemesten. Voor het beste resultaat hou je 3 weken tussen de kalk en mest. Je kunt al kalk strooien in januari, mits het niet gevroren heeft en er geen sneeuw ligt.
Waarom kalk strooien op je gras?
Kalk strooien op je gazon is nodig om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. Door zure regen wordt de bodem namelijk al snel te zuur. Hierdoor kan het gras de voedingsstoffen maar moeilijk opnemen uit de grond en kan er mos ontstaan.
Kalk zorgt ervoor dat de pH-waarde van de bodem op peil blijft. Zo kan jouw gras alle voedingsstoffen opnemen, met een mooi vol en groen gazon zonder mos tot gevolg.
Op de verpakking van mest vind je meestal de letters NPK met 3 cijfers, bijvoorbeeld NPK 12-10-18. De N staat voor stikstof, P voor fosfor en de K voor kalium. De getallen geven de verhouding van deze stoffen aan. In ons voorbeeld van de NPK betekent dit dat de mest bestaat uit 12% stikstof, 10% fosfor en 18% kalium.
Heb je bijvoorbeeld een gazon met veel klaver? Gebruik dan een mest met een hoog N (stikstof) gehalte, zoals onze organische gazonmest snelmix. Klaver ontstaat namelijk door een gebrek aan stikstof in het gazon.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.