Home Kamerplant verzorgen (Plaag)dieren in je kamerplant

Beestjes op je plant

En hoe je er van af komt.

Beestjes op je plant herkennen kan best lastig zijn. Meestal zie je eerst de schade aan de plant. Als je dan beter kijkt ontdek je kleine zwarte beestje op je plant, kleine vliegjes of kleine witte beestjes in de potgrond van je kamerplant.

Dus zien jouw planten er ongezond uit? Hebben ze bijvoorbeeld gele, bruine of slappe bladeren? Controleer je planten dan eens goed op plaagdieren. 

Plaagdieren leven namelijk van de voedingsstoffen in de bladeren of eten van de wortels. Hierdoor komt de plant zelf voedingsstoffen te kort. Het gevolg? De bladeren verkleuren, hangen slap en sterven uiteindelijk af.

Beestjes op plant | Dr. Botani
Overzicht plaagdieren
Beestjes op plant | Dr. Botani
  • Voorkom dat plaagdieren overspringen naar al je andere planten

  • Voorkom dat je plant nog zwakker wordt of zelfs dood gaat

  • Zwakkere planten hebben sneller last van plaagdieren

  • Voorkom dat plaagdieren overspringen naar al je andere planten

  • Voorkom dat je plant nog zwakker wordt of zelfs dood gaat

  • Zwakkere planten hebben sneller last van plaagdieren

Beestjes op je plant herkennen

Beestjes op planten zijn soms zo klein dat ze heel lastig zijn om te herkennen. Sommige zijn met het blote oog nauwelijks te zien. Inspecteer de boven- en onderzijde van de bladeren daarom heel nauwkeurig. Zie je niets? Roer dan eens met een stokje door de potgrond? Zie je kleine witte beestjes? of vliegen er juist kleine zwarte vliegjes op?

Verschillende plaagdieren in je plant

Om je kamerplant te kunnen behouden én om te voorkomen dat de plaagdieren ook de andere planten in je huis weten te vinden, is het belangrijk om ze snel biologisch te bestrijden. Hieronder geven we een opsomming van veelvoorkomende plaagdieren in kamerplanten en hoe je ze kunt bestrijden.

Advies voor snel herstel van je plant

Wil je snel ontdekken waarom je plant gele, bruine of slappe bladeren heeft? Of denk je dat je plant last heeft van plaagdieren?Beantwoord een paar korte vragen en ontvang een persoonlijk plantadvies!

100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Voorkom beestjes op je plant; houd je plant gezond.

Planten die ongezond zijn, zijn veel vatbaarder voor plagen. Voorkom dus een plaag door je plant gezond te houden.

Kamerplant organische voeding tabletten

  • Bevordert rustige groei en hogere weerstand
  • Stimuleert wortelontwikkeling
  • Houdt kamerplanten het hele jaar door gezond

BioBodem, om de bodem te verbeteren

  • Bodemleven met nuttige bacteriën en schimmels, zoals mycorrhiza’s
  • Vitale planten met minder uitval
  • Verbetert opname voedingsstoffen
grijze vlekken op blad plant door trips | Dr. Botani

Trips in je plant

Trips zijn witte of kleine zwarte beestjes op je plant die je soms lastig met het blote oog kunt zien. Je plant krijgt gele, bruine en/of grijze vlekjes op het blad. Je kan ook zwarte puntjes op je plant zien, dit zijn de uitwerpselen van de trips. Als je dit ziet, dan weet je zeker dat je met trips te maken hebt want dit is het enige beestje dat dit achterlaat.

Trips halen voedingstoffen uit de bladeren door er gaat in te prikken. Zo ontstaan er al snel bruin/gele of grijze plekken en worden de bladeren slap.

Trips is een hardnekkige plaag die al snel alle planten in je huis besmet. 

Trips, biologische bestrijding

Trips zijn immuun voor alle bestrijdingsmiddelen. De enige oplossing is dus biologische bestrijding en dat doe je het beste met hun natuurlijke vijand, de roofwants.

Tip! Compleet pakket om trips te bestrijden.

Lees meer over trips en hoe je deze plaag bestrijdt
Dr. Botani | Spint in plant

Spint in je plant

Spint zijn beestjes op planten die je bijna niet kunt zien. Als je met een vergrootglas op de bladeren kijkt, zie je hele kleine witte, gele of oranje stipjes. Als de spintenplaag al wat groter is dan je kun deze ook herkennen aan de ragfijne spinnenwebben in je plant.

Een spintmijt prikt gaatjes aan de onderzijde van het blad om zich te voeding met de voedingsstoffen uit je plant. Hierdoor verkleurt ook de bovenzijde van het blad in gele of bruine plekjes. Na verloop van tijd kan het hele blad geel of bruin verkleuren.

Spint bestrijden

Spint bestrijd je het beste biologisch. De natuurlijke vijand van spint zijn roofmijten. Roofmijten gaan net zo lang door totdat alle spinten bestreden zijn.

Tip! Compleet pakket om spint te bestrijden.

Lees meer over spint en hoe je deze plaag bestrijdt

Heb ik dadelijk een andere plaag door het uitzetten van beestjes op mijn plant?

Veel mensen vinden het geen prettig idee om ‘beestjes’ uit te zetten in hun kamerplant om een plaag te bestrijden. Je haalt er immers extra beestjes mee in huis. Toch is dit niets om je zorgen over te maken. De natuurlijke vijanden leven enkel en alleen van hun prooi, de plaagdieren. Zij zullen de plant waarin je ze uitzet dus niet verlaten, omdat daar een hoop lekkers te halen valt. Wanneer de natuurlijke vijanden alle plaagdieren opgegeten hebben, dan sterven ze vanzelf uit.

varenrouwmug / rouwvliegje op plant | Dr. Botani

Rouwvliegjes in je plant

Rouwvliegjes – of varenrouwmuggen- zijn kleine zwarte vliegjes die graag in en rond je planten zit. De larven van de rouwvlieg zitten in de potgrond. Juist de larven brengen de schade toe aan je plant. Je ziet de schade niet gelijk maar in de potgrond eten ze aan de wortels van je plant. Je kunt wel raden dat dit flinke schade aanricht!

Wees dus alert als je een klein vliegje ziet en check onmiddellijk je plant. Controleer de potgrond, roer er bv even met een stokje door heen. Als je iets ziet bewegen, en heb je vliegjes gezien? Dan is de kans groot dat je last hebt van rouwvliegjes.

Rouwvliegjes bestrijden

De larven van de rouwvliegjes bestrijd je eenvoudig met hun natuurlijke vijand aaltjes. De aaltjes bestrijden de larven op biologische wijze en planten zichzelf snel voort. Zo ben je langdurig beschermt tegen rouwvliegjes. Met speciale vangplaten vang je de volwassen vliegjes.

Tip! Compleet pakket om rouwvliegjes te bestrijden.

Lees meer over rouwvliegjes en hoe je deze plaag bestrijdt
Schade door bladluis in je kamerplant | Dr. Botani

Bladluis in je plant

Zie je kleine groene of zwarte beestjes op je planten? En hangen de bladeren van je plant al slap of kleuren ze geel? Dan heb je waarschijnlijk last van bladluizen. Deze plaag komt vaak buiten voor, maar kan ook in je kamerplant verschijnen.

 

Bladluis bestrijden

Bladluis kun je in je kamerplant het beste bestrijden met de larven van lieveheersbeestjes. Vind je het niet prettig om nog meer beestjes in huis te hebben? Voer de bestrijding dan uit in een aparte niet-leefruimte.

Lees meer over bladluis en hoe je deze plaag bestrijdt
vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Biologisch alternatief, maak je plant top fit!

Naast bestrijding van bladluis met natuurlijke vijanden hebben we nog een super goed alternatief. Wat in onze ervaring namelijk ook heel goed werkt, is je plant top fit te maken met Leaf-Clean. Zo krijgen die vervelende beestjes geen kans. Deze organische mest geeft een boost aan je plant en zit boordevol natuurlijke voedingsstoffen en vitamines. 

Organische blad mest, Leaf-Clean:

  • Leaf-Clean verhoogt de weerstand, stimuleert nieuwe groei en beschermt tegen aantastingen.
  • Bevat o.a. zee-alg met meer dan 70 micro-elementen zoals sporenelementen, plantaardige hormonen en vitamines.
  • Het blad wordt direct gevoed en is gelijk weer stralend en diepe, volle van kleur

Resultaat: een sterke, gezonde plant zonder ziektes en plaagdieren!

Plant met wolluis schade | Dr. Botani

Wolluizen in je plant

Zie je witte beestjes op je plant? Wolluis zijn witte, bewegende pluisjes op de bladeren of stengels van je plant. Ze zijn gemakkelijk te herkennen. Wolluizen prikken gaatjes in een blad om het sap er uit te zuigen. Hierdoor raken de bladeren beschadigd, geel of vervormd. Doe je niets aan een wollluizeplaag? Dan krijgen je planten het zwaar te verduren. Een wolluis plant zich namelijk snel voort en zal ook je andere planten besmetten.

Wolluizen bestrijden

Heb je een beginnende plaag? Dan kun je wolluizen het beste bestrijden met de de larven van gaasvliegen. Deze larven maken korte metten met de wolluis.

Heb ik dan na de bestrijding allemaal gaasvliegen in mijn huis? Nee! Als de larven van de gaasvlieg alle wolluizen opgegeten hebben, dan zullen de larven of elkaar op gaan eten of sterven van de honger. De kans dat je een gaasvlieg in je huis tegen komt is dus heel erg klein.

Bij een grote plaag gebruik je het beste larven van lieveheersbeestjes. Deze natuurlijke bestrijders eten wel 70 wolluizen per dag!

Lees meer over wolluis en hoe je deze plaag bestrijdt
Dr. Botani | springstaartjes

Springstaartjes in de aarde bij je plant

Springstaartjes zijn kleine beestjes van 6mm die zilver, bruin, zwart of blauw kunnen zijn. Je komt ze vooral tegen in de potgrond, en niet op de bladeren. Springstaartjes zijn niet per se schadelijk, in tegendeel zelfs. Ze helpen je met het opruimen van organisch afval. Als ze echter in grote hoeveelheden aanwezig zijn, kunnen ze aan de wortels van je plant gaan eten en je plant flink aantasten.

 

Springstaartjes bestrijden

Springstaartjes leven in de bodem een daarom kun je ze het beste bestrijden met bodemroofmijt. Roofmijten beschermen de bodem van je kamerplant ook nog eens tegen allerlei andere plaagdieren, zoals de larven van een rouwvliegje, miljoenpoten, tripspoppen en wortelluis.

Lees meer over springstaartjes en hoe je deze plaag bestrijdt

Beestjes op plant voorkomen

Voorkomen van al deze vervelend plagen is natuurlijk beter dan bestrijden! Zorg er daarom voor dat je planten kerngezond zijn.

Dit doe je door:

  • Voeding
    Een tekort aan voedingsstoffen verhelp je gemakkelijk door je kamerplanten regelmatig voeding te geven. Onze kamerplant organische voedingstabletten werken 3 tot 6 maanden en zijn heel gemakkelijk in gebruik. Ze zorgen voor een rustige groei, een hogere weerstand, goede wortelontwikkeling én ze stimuleren het bodem eco systeem. Je plant is kerngezond en weerbaar tegen beestjes, ziektes en schimmels.
  • Verpotten

    Staat je plant al langer dan 2 jaar in dezelfde potgrond? Dan wordt de structuur van de grond vaster en krijgen de wortels onvoldoende zuurstof. Tijd om te verpotten dus met lekkere verse potgrond. Wil je echt het beste voor je plant? Gebruik dan ook Biobodem, dit is een bodemverbeteraar die nuttige schimmels en bacteriën toevoegt aan je grond voor een actief bodemleven net als in de natuur. 

Lees meer over het verpotten van je plant in ons blog hierover

Plaagdieren in je kamerplanten

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Beste keuze
vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina