Home Gazon Gazon herstellen Gras sproeien

Gras sproeien voor een groen gazon zonder dorre plekken

Zonder water kan gras niet groeien. In Nederland regent het regelmatig, maar alleen regenwater is niet frequent genoeg voor een mooi en vol gazon.

Daarom is het belangrijk om het gazon te besproeien, vooral in droge en warme periodes. Wij leggen je uit waarom, wanneer en hoe je gras besproeit!

Wanneer en hoe vaak gras sproeien
Gras sproeien | Dr. Botani
  • Voorkom gele en kale plekken

  • Een gazon met kale plekken krijgt snel last van onkruid

  • Niet sproeien = een droog en dor gazon

  • Voorkom gele en kale plekken

  • Een gazon met kale plekken krijgt snel last van onkruid

  • Niet sproeien = een droog en dor gazon

Waarom moet je gras sproeien?

Gras heeft water nodig om te groeien en om de wortels sterk en gezond te houden.

Voorkom onkruid in je gras | Dr. Botani

Bescherm je gazon tegen ziektes en onkruid

Gezonde wortels zorgen weer voor gezonde grassprieten. Daarnaast zijn gezonde en sterke wortels van belang om je gazon te beschermen tegen ziektes en plaagdieren.

Geef je het gazon niet voldoende water? Dan kan het gras ook niet goed groeien. Grassprieten worden dan geel en kunnen zelfs afsterven met kale plekken als gevolg. In een kaal gazon krijgt onkruid ook nog eens alle ruimte om te groeien. Voorkom dit door je gazon voldoende water te geven.

Ontvang direct een persoonlijk gazon advies!

Dorre en kale plekken voorkomen met organische gazonmest

Voor een groen gazon zonder dorre en kale plekken is naast sproeien ook bemesten van belang.

Innogreen GrasZó gazonmest van Dr. Botani:

  • Groen, gezond en vol gazon
  • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
  • Geeft een langdurige voeding aan de bodem
  • Organische meststof: voedt de bodem langdurig waardoor de graswortels goede voeding uit de bodem kunnen halen

We hebben ook een combinatiepakket met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel gezond, dicht en diepgroen te maken. Handig, alles gelijk in de perfecte verhouding.

Wanneer gras sproeien | Dr. Botani

Wanneer moet je je gras sproeien?

Je gazon heeft het hele jaar door water nodig om mooi groen te blijven, maar je hoeft niet altijd te sproeien. Je kunt het beste beginnen met sproeien als het warmer dan 15 graden is of als de eerste symptomen van droogte zich voordoen. Wanneer het gras bijvoorbeeld dof of geel wordt. Hoe warmer het wordt, hoe meer water je gazon nodig heeft.

Het moment op de dag wanneer je sproeit is ook erg belangrijk. Zo wil je nooit op een warme dag in de volle zon het gazon sproeien. Het water verdampt dan snel, waardoor het de bodem vaak niet eens bereikt. Ook werken de druppels op het gras als een soort vergrootglas waardoor het gras verbrandt. Sproei het gazon dus vroeg in de ochtend óf in het begin van de avond. Je wilt het gazon ook genoeg tijd geven om te drogen. Een gazon dat te lang nat blijft heeft sneller kans op schimmels.

Hoe vaak moet je je gras sproeien?

Hoe hoger de temperatuur is, hoe meer water je gazon nodig heeft. Tijdens de zomer regent het vaak ook minder, waardoor vaker sproeien dus noodzakelijk is. Wij raden aan om boven de 20 graden 2 tot 3 keer per week te sproeien. Onder de 20 graden is 1 tot 2 keer per week genoeg, afhankelijk van de neerslag en de droogte van het gazon

Hoe lang kun je het beste je gras sproeien?

Hoe lang moet je het gazon nu iedere keer sproeien? Dat hangt in de eerste plaats af van de soort grond.

Onderhoud gazon | Dr. Botani

Zandgrond

Zandgrond herken je aan de losse vorm en lichte kleur. Het heeft de neiging om sneller uit te drogen. Het water zakt namelijk snel weg en wordt niet makkelijk door de grond vastgehouden. Is het warmer dan 20 graden? Dan moet je bij een zandgrond meerdere malen per week een uur sproeien. Een handig ezelsbruggetje is dat bij een temperatuursverhoging van 5 graden de sproeitijd verdubbelt. Is er een hittegolf? Sproei dan om de dag, 3 uur lang.

Kleigrond

Kleigrond heeft een vaste structuur en is een stuk donkerder. Het droogt veel minder snel uit omdat het water langer vasthoudt. Bij een tempratuur rond de 20 graden moet je ongeveer een half uur sproeien. Boven de 25 graden is dat zo’n 80 minuten. Is er een hittegolf? Sproei je gras dan gedurende 2 uur.

Tip!

Sproei ook na het bemesten, zaaien of aanleggen van een nieuw gazon of na het uitzetten van aaltjes tegen engerlingen of aaltjes tegen emelten. Aaltjes, de natuurlijke vijand van engerlingen / emelten, bewegen zich het beste door de grond als deze vochtig is.

Gras onderhoud door gras sproeien met tuinslang | Dr. Botani

Manieren om het gazon te besproeien

Het gazon kun je besproeien met een tuinslang of met sproeiers.

Handmatig met een tuinslang
Besproeien met een tuinslang is een tijdrovend klusje, vooral op warme dagen waarbij je gazon veel water nodig heeft. Als je een klein gazon hebt, is een tuinslang vaak een prima oplossing. Het nadeel is dat het lastig is om het hele gazon gelijkmatig te besproeien.

Gras besproeien met sproeiers
Geen zin om steeds handmatig met een tuinslang te sproeien? Dan kun je het beste sproeiers gebruiken. Als je de slangen ingraaft, hoef je het systeem alleen maar aan te zetten en het besproeit je gazon heel gelijkmatig. Je kunt er ook een klok op aansluiten of zelfs op afstand bedienen via een app. Handig als je niet thuis bent!

Koop totaal jaar gazonpakket: alles wat je het hele jaar nodig hebt in de perfecte verhouding

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.