Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Muizen moestuin bestrijden

Muizen in de tuin bestrijden

Last van (woel)muizen in je (moes)tuin? Daar wil je snel vanaf! De naam zegt het al: woelmuizen woelen je hele tuin overhoop en graven gangen waardoor je tuin kan verzakken. Ook eten ze van gewassen en verspreiden ze ziektes.

Als je muizen niet snel bestrijdt, zul je binnen de kortste keren te maken krijgen met een muizenplaag. Muizen planten zich namelijk razendsnel voort. Muizen in de moestuin vang je gelukkig eenvoudig met een speciale val!

Woelmuizenval kopen
muizen in moestuin bestrijden | Dr. Botani
  • Voorkom dat muizen je gewassen aanvreten

  • Voorkom dat je (moes)tuin verzakt door gangenstelsels

  • Muizen niet bestrijden = gegarandeerd een muizenplaag

  • Voorkom dat muizen je gewassen aanvreten

  • Voorkom dat je (moes)tuin verzakt door gangenstelsels

  • Muizen niet bestrijden = gegarandeerd een muizenplaag

Muizen in de tuin bestrijden én voorkomen

Je hebt 2 opties om muizen te bestrijden.

  1. Met de Woelmuisval Pro vang je eenvoudig muizen onder de grond in hun gangenstelsels. En met de speciale accessoire set voor deze woelmuisval is het plaatsen van de val nog eenvoudiger.
  2. Wil je een plaag voorkomen of natuurlijk weren uit je tuin? Gebruik dan geurpalen die een intens bedreigende geur verspreiden waar muizen niet tegen kunnen. Muizen zullen jouw moestuin ten strengste vermijden!

Muizen in je tuin herkennen

Muizen in je tuin herken je vooral aan gaten in de grond. Tussen de gewassen graven ze hele gangenstelsels. Bij het graven kunnen er bovendien hoopjes zand ontstaan. Die hoopjes liggen dicht bij elkaar of bijna tegen elkaar aan.

Het verschil met molshopen is namelijk dat molshopen verder uit elkaar liggen. Ook kunnen je moestuinplanten losgewroet zijn.

Dr. Botani | muis in moestuin

Oorzaken van muizen in de (moes)tuin?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van muizen in je moes- of siertuin. Muizen komen bijvoorbeeld vaak voor in tuinen die aan het water grenzen. Ook (moes)tuinen waar veel schuilplaatsen zijn zoals opgestapelde spullen of pallets vormen de ideale broeiplek voor muizen. Laat je wel eens etensresten slingeren of bewaar je zaden in de buurt van de moestuin? Ook dat heeft een enorme aantrekkingskracht op muizen.

Muizen verjagen met geur

Verschil woelmuis en woelrat

Woelmuizen en woelratten lijken erg op elkaar en worden vaak door elkaar gehaald. Eén van de weinige manieren waarop je ze uit elkaar kunt houden is dat woelratten iets groter zijn dan de woelmuis. De gaten die een woelrat maakt zijn trouwens ook wat groter.

Woelmuizen zijn er overigens in verschillende soorten. Ook veldmuizen en grasmuizen behoren tot de woelmuissoort.

Dr. Botani | Woelmuis

Woelmuis

Muizen bestrijden met een val

Woelrat

Schade door de woelmuis in je tuin

Gangenstelsels

Woelmuizen graven gangenstelsels. Dit doen ze omdat ze leven van o.a. de wortels van gewassen. Hierdoor kunnen bladeren van planten geel kleuren of zelfs afsterven. Het grootste nadeel aan muizen is dat ze in groepen leven en zich bovendien razendsnel voortplanten. Kiezen ze jouw moestuin uit als territorium, dan kan er al snel een groot gangenstelsel ontstaan. Pas dus op dat de grond niet verzakt!

Aangevreten gewassen

Ook kunnen muizen knagen aan je gewassen. Ze zijn bijvoorbeeld dol op peulvruchten zoals doperwten.

Stappenplan bestrijding muizen in de tuin

Omdat muizen in grote groepen leven, is het nogal een klus om ze uit je tuin te verbannen. Een woelmuizenplaag verdwijnt echter niet vanzelf. Je zult de muizen dus zelf moeten bestrijden. Dit doe je eenvoudig met een val en/of geurpalen!

Muizen vangen

Muizen weren en voorkomen

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.