Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Klaver in gazon

Klaver bestrijden en voorkomen in je gazon

Heb je last van klaver in je gazon? Dat wijst op een stikstoftekort, en is dus een teken dat je gazon belangrijke voedingsstoffen mist. Daarnaast zijn klavers in het gras een grote ergernis voor tuineigenaren omdat ze continu terug lijken te komen.

Omdat klaver erg sterk is, en met gemak de winter overleeft, kan het je gazon helemaal overwoekeren. Hieronder leggen we je uit hoe klaver in je gazon ontstaat en hoe je het kunt bestrijden en voorkomen.

Dr. Botani | Klavertje vier.
Stappenplan klaver bestrijden
Home Gazon Onkruid of schimmels in gazon Klaver in gazon

 

Klaver bestrijden en voorkomen in je gazon

Heb je last van klaver in je gazon? Dat wijst op een stikstoftekort, en is dus een teken dat je gazon belangrijke voedingsstoffen mist. Daarnaast zijn klavers in het gras een grote ergernis voor tuineigenaren omdat ze continu terug lijken te komen.

Omdat klaver erg sterk is, en met gemak de winter overleeft, kan het je gazon helemaal overwoekeren. Hieronder leggen we je uit hoe klaver in je gazon ontstaat en hoe je het kunt bestrijden en voorkomen.

Stappenplan klaver bestrijden
  • Voorkom onkruid in je gazon

  • Voorkom snelle verspreiding van klaver

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

  • Voorkom onkruid in je gazon

  • Voorkom snelle verspreiding van klaver

  • Een diepgroene, dichte grasmat voorkomt onkruid

Klaver in je gazon

Klaver is een eenjarige of vaste plant en komt uit de familie van vlinderbloemen. Planten uit deze familie kunnen stikstof uit de lucht halen en opslaan in hun wortels. Heb je klaver in je gazon? Dan duidt dat op een stikstof tekort in je bodem.

Het is daarom belangrijk om de gezondheid van je gazon goed in de gaten te houden. Op een gezonde, dichtbegroeide grasmat maken onkruid, schimmels en plagen minder kans. 

Zorg voor een gezonde, dichtbegroeide grasmat

Klaver verspreidt zich door kruipende uitlopers en verdringt verzwakt gras. Het groeit eigenlijk alleen op een ongezond gazon. Om klaver te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om het gazon weer gezond en sterk te maken. Want wanneer gras gezond is en goed groeit, heeft onkruid zoals klaver minder kans.

Onderhoud van je gazon bestaat uit verticuterenkalk strooien en mesten. Door extra gras bij te zaaien, zorg je voor een dichte grasmat. Dan is er minder plaats voor onkruid en ‘overwint’ het gras. Met een organische mest met extra stikstof hef je het stikstoftekort op. 

Verwijder en bestrijd de klaver plaatselijk eens en voor altijd met Klavervrij Gazon.

Dr. Botani - Klaver in je gazon.

Klaver herkennen

Iedereen kent wel een klavertje vier als gelukssymbool. Normaal gesproken bevat een klaver maar drie blaadjes. Dat zijn dus doorgaans de klavers die je tegenkomt in je gazon. Klaver groeit werkelijk overal: in tuinen, gazons, bermen, akkers en aan de waterkant.

Rode klaver in gazon, eenvoudig voorkomen en bestrijden | Dr. Botani

Rode klaver

Rode klaver kun je herkennen aan de roze bloemetjes. De blaadjes lopen wat spits toe waarbij het bloemetje in het midden zit.

Het is een vaste plant, dus als je er niets aan doet zal de klaver steeds meer plaats in je gazon innemen. De rode klaver bloeit van mei tot oktober.

Direct klaver bestrijden
witte klaver in gazon voorkomen en bestrijden | Dr botani

Witte klaver

Deze klaver is toch wel de meest bekende klaver. De witte klaver kun je herkennen aan de witte bloemetjes op een stengeltje. De blaadjes zijn wat rond en zitten lager dan het bloemetje.

Dit is ook een vaste plant, maar deze kruipt over de grond. Super vervelend want zo kan hij door je hele gazon kruipen. De witte klaver bloeit van mei tot oktober.

rode klaver | Dr. Botani

Springklaver

Springklaver dankt zijn naam aan de zaadlijstjes. Als je deze heel licht aanraakt dan springen de zaadjes al weg. Springklaver wordt ook wel gehoornde klaverzuring genoemd. Je kunt springklaver herkennen aan de roodbruine blaadjes en de kleine gele bloemkelkjes. Probeer hem echter weg te halen voordat hij bloeit en dus weer kans krijgt om zich verder voort te planten.

Je ziet dit plantje overal in je tuin, in de border maar ook vaak tussen de stoeptegels. De springklaver bloeit van april tot oktober.

klaver in gras bestrijden met organische mest

Oorzaak klaver in gras

Klaver ontstaat door een gebrek aan stikstof in het gazon. Het is dus eigenlijk een teken dat je gazon voedingsstoffen mist. Omdat klaver zelf stikstof uit de lucht kan halen, kan het tóch groeien op een stikstofarme bodem. Ook kan klaver wijzen op een vochttekort in de bodem. Klaver heeft namelijk bijna geen water nodig om te kunnen groeien.

Wanneer het gras door het stikstof- en/of watertekort uitgeput raakt, zal de klaver op den duur het gras helemaal overwoekeren. Klaver is namelijk erg sterk en overleeft met gemak de koude winter.

 

Koop Klavervrij bio: directe plaatselijke bestrijding
Dr. Botani | Klaver op gras.

Klaver in gazon bestrijden en voorkomen

De meeste klaver verspreidt zich door kruipende uitlopers en verdringt verzwakt gras. Klaver groeit eigenlijk alleen op een ongezond gazon.

Om klaver te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om het gazon weer gezond en sterk te maken. Want wanneer gras gezond is en goed groeit, heeft onkruid zoals klaver minder kans.

Snelmix organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur. Door het hoge stikstofgehalte is deze organische gazonmest ook effectief voor de bestrijding van klaver. Het voordeel van een organische mest is dat je direct de bodem verbetert. En een gezonde bodem zorgt weer voor gezonde planten. Een win-win situatie dus die lang doorwerkt.

Om snel van klaver af te komen kun je het ook heel goed plaatselijk bestrijden met met KlaverVrij Gazon. Deze meststof werkt o.a. op basis van een hoge concentratie stikstof. Hierdoor verliest klaver zijn functie en zal afsterven. Hieronder laten we in een filmpje zien hoe makkelijk je dit kunt gebruiken.

Plaatselijk klaver verwijderen en bestrijden

Klaver in je gazon is een doorn in het oog. Dit vervelende onkruid verspreidt zich over je hele gazon en lijkt steeds maar terug te komen. Gelukkig pak je klaver nu snel en pleksgewijs aan met KlaverVrij gazon: een organische meststof die klaver voor eens en altijd aanpakt!

  • Bestrijdt klaver met stikstof en kalium
  • Voor plaatselijk gebruik
  • 100% organisch en goed voor je gazon
  • Effect al na 2 dagen zichtbaar

Klaver in gazon, plaatselijke bestrijding

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je super gemakkelijk van die plekken klaver in je gazon afkomt. Klaver verspreidt zich snel en met KlaverVrij gazon pak je dit snel aan. 

Is klaver gezond?

Wist je dat rode klaver gebruikt wordt als geneeskrachtig kruid bij bijvoorbeeld hoesten, exceem, kramp en overgangsklachten? Ook bijen en vlinders zijn dol op de bloemetjes van bijvoorbeeld de rode klaver en witte klaver. 

Toch best een nuttig plantje, alleen zien we hem eerlijk gezegd liever in de berm dan in ons gazon.

Stappenplan klaver bestrijden en voorkomen

Om klaver te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden én te zorgen voor een dichtbegroeide grasmat. Vooral het stikstofgehalte is belangrijk bij klaver.

Volg onderstaand stappenplan om klaver te voorkomen en bestrijden. 

Let op met chemische bestrijdingsmiddelen. Het haalt misschien het onkruid weg, maar beschadigt ook het gezonde gras. Kies daarom liever voor bovenstaande stappen en een organische mestsoort voor een duurzame verbetering van je gazon.

Gazonmest tegen klaver

Graszaad

Klaver direct bestrijden

Veelgestelde vragen over klaver in het gazon

De aanwezigheid van klaver is een teken dat je gazon een tekort aan stikstof heeft, en dus voedingsstoffen tekort komt. Klaver is zelf niet schadelijk voor je gazon, maar dus wel een teken dat je gazon niet gezond is.

Het beste middel om plaatselijk klaver in het gazon te bestrijden, is KlaverVrij gazon. Deze meststof bevat veel stikstof, waardoor klaver zal afsterven. Je ziet na enkele dagen al resultaat!

Om klaver te voorkomen is het belangrijk om het gazon gezond te houden, bijvoorbeeld door een organische meststof te gebruiken. Klaver groeit namelijk alleen maar op gazons met een tekort aan voedingsstoffen.

Klaver in het gazon ontstaat alleen wanneer er sprake is van een stikstoftekort. Ook hebben bodems waar klaver op groeit vaak een tekort aan water. Klaver heeft namelijk maar weinig water nodig om te groeien. 

Klaver heeft een hekel aan stikstof. Klaver groeit namelijk alleen op bodems met een tekort aan stikstof. Voeg je extra stikstof toe? Dan zal de klaver snel verdwijnen!

Klaver bestrijden

De enige manier om klaver te bestrijden, is door de bodem te verbeteren. Klaver kan niet groeien op een bodem met veel stikstof. Voeg daarom extra stikstof toe met een organische mest! Zo houd je de bodem gezond en voorkom je klaver. 

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.