Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Ritnaalden moestuin bestrijden

Ritnaalden bestrijden in de moestuin

Op een natuurlijke manier met aaltjes

Zijn jouw aardappel of wortelplanten in de moestuin opeens afgestorven? Grote kans dat je last hebt van ritnaalden, de larven van de kniptor. Ritnaalden, ook wel koperwormen genoemd, zijn namelijk dol op de wortels van aardappelen, wortels, uien en andere groenten. De groenten vervormen en moestuinplanten verwelken, wat je hele oogst in gevaar kan brengen.

Wil je een gezonde oogst behouden? Dan is ritnaalden bestrijden noodzakelijk. Dit doe je op een biologische én effectieve manier met aaltjes, hun natuurlijke vijanden.

Stappenplan ritnaalden bestrijden
Ritnaalden bestrijden, effectief en biologisch | Dr. Botani
 • Voorkom dat moestuinplanten afsterven

 • Bestrijd ritnaalden om je oogst te redden

 • Voorkom schade aan je oogst door ritnaalden

 • Voorkom dat moestuinplanten afsterven

 • Bestrijd ritnaalden om je oogst te redden

 • Voorkom schade aan je oogst door ritnaalden

Wat zijn ritnaalden?

Ritnaalden (ook wel koperwormen genoemd) zijn de larven van kniptorren, een soort kever. Er zijn verschillende soorten ritnaalden, waarvan de meest schadelijke soorten Agriotes lineatus en Agriotes obscurus zijn.

Ritnaalden bestrijden met aaltjes

De beste manier om ritnaalden te bestrijden, is met aaltjes. Deze natuurlijke vijanden pakken ritnaalden snel, effectief en op biologische wijze aan.

 • Aaltjes zoeken ritnaalden in de bodem op en bestrijden ze
 • Ze beschermen de bodem snel, doeltreffend en voor een langere periode 
 • Bestrijding zonder gif; veilig voor je moestuin
De kniptor herkennen zodat je de larven, ritnaalden / koperworm snel kan bestrijden | Dr. Botani

Ritnaalden herkennen

Ritnaalden of koperwormen lijken op het eerste ogenblik op een dunne worm van ongeveer 2 cm groot, maar ze hebben vooraan 3 paar poten. De ritnaald is gelig van kleur met een bruine kop. Ze kunnen ook koperkleurig zijn, waar de naam koperworm vandaan komt.

Kniptor

De ritnaald is een larve van de een kniptor. Dit is een donkerbruine kever van ongeveer 1 cm.

Ritnaalden zijn vooral actief in het voorjaar en het najaar. In de koudere maanden overwinteren de larven dieper in de bodem. In het voorjaar komen ze omhoog om zich te voeden met plantenwortels. In de zomer is het voor de larven vaak te droog ten hoogte van de voedzame plantenwortels, waardoor ze weer dieper de bodem inkruipen.

Ritnaalden of emelten?

Ritnaalden worden nog wel eens door de war gehaald met emelten. Emelten komen vooral voor onder gazons en de wortels van gras. Emelten zijn net zoals ritnaalden langwerpige larven, maar emelten zijn grijs/bruin van kleur, terwijl ritnaalden geel van kleur zijn

Lees meer over emelten

Schade aan de moestuin door ritnaalden

Als de ritnaalden net uit de eitjes komen, eten ze vooral dood organisch materiaal en richten ze dus weinig schade aan aan de moestuin. Als de ritnaalden ouder worden, gaan ze zich ook voeden met de wortels van gewassen. Ze doorboren de wortels, waardoor deze geen voedingsstoffen en water meer op kunnen nemen uit de bodem. De planten verwelken hierdoor en kunnen daarna zelfs helemaal afsterven.

Ritnaalden zijn dol op vlezige wortels, van bijvoorbeeld ui, witlof, kolen en sla. Ook kunnen de larven aardappelknollen doorboren. In de gaten laten ze hun uitwerpselen achter, waardoor de oogst niet meer eetbaar is. 

Niet alleen moestuiniers hebben last van deze koperworm. Deze vervelend larve is ook een flinke plaag in de akkerbouw, denk aan mais, aardappelen en suikerbieten.

Koop aaltjes tegen ritnaalden

Ritnaalden bestrijden met chemische middelen

Er zijn verschillende chemische middelen die ritnaalden en andere plaagdieren bestrijden, maar wij raden dit ten strengste af. Bestrijdingsmiddelen zoals gif tasten namelijk niet alleen de plaagdieren, maar ook je moestuinplanten en de nuttige insecten aan.

Biologische bestrijding is dus dé oplossing. Maak hierbij gebruik van de natuurlijke vijanden van de ritnaalden: aaltjes.

Kniptor bestrijden?

De kniptor zelf is lastiger te bestrijden, omdat deze zich snel verspreidt. De kniptor is ook niet schadelijk voor je moestuin, waardoor bestrijden ook niet nodig is. Het is sneller en effectiever om de larven direct te bestrijden.

Aaltjes, de natuurlijke vijand van ritnaalden

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die zich voeden met verschillende insectenlarven, waaronder ritnaalden. Door aaltjes over de bodem te verspreiden, zullen de aaltjes zelf op zoek gaan naar de ritnaalden en ze bestrijden. Aaltjes planten zich ook snel voort en blijven dit net zolang doen totdat alle larven bestreden zijn. Zijn alle plaagdieren weg? Dan passen de aaltjes zich hierop aan en zullen ze vanzelf uitsterven.

 • Aaltjes zoeken ritnaalden in de bodem op en bestrijden ze
 • Ze beschermen je planten biologisch en effectief 
 • Bescherming werkt lang door in de bodem
 • Aaltjes zijn veilig voor mensen, huisdieren en andere nuttige insecten

Stappenplan ritnaalden/koperwormen bestrijden in de moestuin

Ritnaalden gaan niet vanzelf weg in je moestuin. De larven leven wel 3 tot 4 jaar in de bodem, waar ze jaar op jaar opnieuw schade aan kunnen richten. Bestrijden is dus noodzakelijk. Gelukkig kun je ritnaalden bestrijden op een natuurlijke en eenvoudige manier met aaltjes.

Ritnaalden in de moestuin voorkomen

Ritnaalden wil je natuurlijk liever voorkomen dan bestrijden, maar hoe doe je dit?

Heb je de vorige jaren last gehad van een ritnaaldenplaag? Dan is het slim om preventief aaltjes uit te zetten in de bodem. Zo ben je een nieuwe plaag voor.

Verder is er in een gezonde moestuin minder kans op ziektes en plagen. Hierbij is goed onderhoud van belang. Gebruik bijvoorbeeld een biologische bodemverbeteraar, die zorgt voor sterke, gezonde gewassen die beter voeding op kunnen nemen. Houd je moestuinplanten het hele jaar door gezond door extra voedingsstoffen te geven met een organische moestuinmest.

Ritnaalden bestrijden

Mesten

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.