Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Ligt je gazon vol met kleine hoopjes zand? Dan is de kans groot dat je last hebt van regenwormen. Regenwormen zijn niet schadelijk voor je gazon. Ze verbeteren juist de bodemstructuur! Regenwormen hoef je dan ook niet te bestrijden.
Teveel wormen kunnen een probleem worden. Je krijgt een oneffen gazon door de gangen en de hoopjes zand. Vaak komt dit doordat er teveel voeding aanwezig is. Dit is een veelvoorkomend probleem bij gazons die door een robotmaaier gemaaid worden. De restanten gras veroorzaken veel organisch materiaal waar de regenwormen op af komen.
Op deze pagina:
Regenwormen komen vooral voor in vochtige, vettige grond. Ze zijn niet schadelijk voor je gazon. Integendeel: ze verbeteren juist de bodemstructuur en verteren organisch materiaal. Door de piepkleine gangenstelsels die ze maken onder je gazon wordt je gazon belucht en kan regenwater beter worden opgenomen. Omdat regenwormen bovendien organisch materiaal verteren, krijgt mos en onkruid minder kans.
Met nat en vochtig weer komen regenwormen massaal naar de oppervlakte. Ze stuwen dan kleine beetjes zand naar buiten, waardoor enkele tientallen zandhoopjes kunnen ontstaan op je gazon. Deze hoopjes zand kunnen het onderliggende gras verstikken. Hierdoor gaat de kwaliteit van je gazon achteruit.
Regenwormen bij gebruik robot maaierRegenwormen zijn moeilijk te bestrijden en dat hoeft ook eigenlijk niet want het zijn nuttige diertjes. De zandhoopjes die regenwormen achterlaten in je gazon kun je eenvoudig verwijderen door regelmatig je gras te harken met een bladhark. Zo verdeel je het zand waardoor deze het gras niet meer kan verstikken.
Het grootste nadeel van regenwormen? Mollen zijn er dol op! Heb je veel regenwormen in je gazon, dan is de kans groot dat ook mollen vroeg of laat je tuin weten te vinden. En waar regenwormen onschuldig kleine gangetjes maken in je gazon, graven mollen complete gangenstelsels, met molshopen tot gevolg.
Lees meer over mollen in je gazon en hoe je ze kunt bestrijdenGebruik je een robotmaaier voor je gazon? Ideaal want het scheelt enorm veel tijd, maar een robotmaaier heeft helaas ook nadelen. De robotmaaier ruimt het gemaaide gras niet op maar laat het liggen op je gazon. In kleine hoeveelheden kan dit nuttig zijn. Het gras haalt hier namelijk voedingsstoffen uit. Maar als het afvalmateriaal zich gedurende de jaren ophoopt, zal er een viltlaag ontstaan.
Een viltlaag is eigenlijk een dikker laag organische afval in de wortellaag van het gazon die niet meer afgebroken kan worden. Dit zorgt voor verstikking van het gazon. Een viltlaag bestaat ook nog eens uit stoffen waar wormen van smullen. Als de viltlaag te veel wormen aantrekt, dan kunnen de zandhoopjes die wormen veroorzaken weer leiden tot kale plekken in je gazon.
Om een viltlaag aan te pakken kun je het beste een speciale mest voor robotmaaier gebruiken. Dr. Botani heeft een biologische gazonmest voor de robotmaaier ontwikkeld, perfect om te gebruiken in combinatie met een robotmaaier. Deze meststof bevat micro-organismen die de (beginnende) viltlaag afbreken. Hierdoor krijgt het gazon weer lucht en kunnen voedingstoffen weer goed opgenomen worden door de bodem. Ook stimuleert de meststof het bodemleven en geeft organische voeding aan de bodem. Lees meer over het maaien met een robotmaaier in onze blog ‘Dat wat je nog niet wist over de robotmaaier’.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.