Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon Teken bestrijden

Teken bestrijden in de tuin

Om een tekenbeet bij jezelf, kinderen en huisdieren te voorkomen!

Je hebt vast wel eens gehoord van teken: die kleine beestjes die in het bos leven en de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Maar wist je dat teken ook in je eigen achtertuin kunnen zitten, bijvoorbeeld in je gazon, tussen planten of in struiken?

Waarom het risico lopen op een gevaarlijke tekenbeet met ziektes als gevolg als je het probleem ook bij de kern aan kunt pakken? In onderstaande tekst kun je niet alleen meer lezen over een tekenbeet herkennen maar ook hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. Teken bestrijden in de tuin doe je namelijk heel eenvoudig én op een natuurlijke manier met aaltjes. 

Teken bestrijden met aaltjes
Teken in je tuin herkennen | Dr. Botani
Teken in je tuin herkennen | Dr. Botani
 • Voorkom een tekenbeet in je eigen achtertuin

 • Voorkom dat jij, je kinderen of huisdieren de ziekte van Lyme oplopen

 • Een tekenplaag kun je voorkomen

 • Voorkom een tekenbeet in je eigen achtertuin

 • Voorkom dat jij, je kinderen of huisdieren de ziekte van Lyme oplopen

 • Een tekenplaag kun je voorkomen

Wat zijn teken?

Om teken te bestrijden en een tekenbeet te herkennen, is het goed te weten wat een teek nou eigenlijk is. Teken zijn kleine achtpotige spinachtigen, verwant aan spinnen en mijten, die zich voeden met het bloed van hun gastheren. Teken zijn niet zo kieskeurig en bijten verschillende soorten dieren, zoals reptielen, vogels en zoogdieren.

Ook mensen kunnen gebeten worden door een teek. Teken leven in warme en vochtige omgevingen, zoals grasvelden of dichte struiken. Een teek heeft een levenscyclus met 4 stadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Zowel jonge teken als volwassen teken leven van het bloed van gastheren. 

Teken zijn zo gevaarlijk omdat ze ziektes kunnen overbrengen naar mensen en dieren bij een beet. Om jezelf, je kinderen en huisdieren te beschermen, is het dus essentieel om teken te bestrijden. 

vanaf 31.95

Teken bestrijden met aaltjes

Teken in je tuin zijn gevaarlijk voor mensen en dieren omdat ze ziektes overbrengen. Het is daarom belangrijk om een tekenbeet snel te herkennen en het teken probleem bij de kern aan te pakken: bestrijd teken met aaltjes. 

Aaltjes tegen teken:

 • Bestrijden gevaarlijke teken in je tuin
 • Maken je tuin weer veilig voor mensen en huisdieren
 • Voorkomen de overdracht van ziektes naar mensen en dieren
Een teek volgezogen met bloed herkennen | Dr. Botani

Hoe herken je een teek?

Teken kunnen soms lastig te herkennen zijn omdat ze zo klein zijn en opgaan in hun omgeving. Het zijn kleine ronde beestjes die meestal bruin of zwart van kleur zijn en 8 poten hebben.

Als teken zich volzuigen met bloed kunnen ze een stuk groter worden. Waar ze normaal een paar millimeter groot zijn, kunnen ze uitgroeien tot wel 1 centimeter groot. Hiernaast zie je een teek die zich al volgezogen heeft met bloed.

Een tekenbeet op tijd herkennen | Dr. Botani

Een tekenbeet herkennen

Teken klampen zich vast aan de huid van hun gastheer. Ben je gebeten door een teek? Dan zul je eerst een klein zwart puntje zien. De teek zal langzaam steeds groter worden als hij zich volzuigt met bloed. De huid rondom de tekenbeet kan rood en geïrriteerd worden. 

Waar komen teken voor?

Teken komen voor op donkere, vochtige plekken. Ze zitten dus vaak in hoog gras, tussen bladeren of in bosjes. Teken komen niet alleen in bossen voor, maar ook in het gazon of tussen de planten in je eigen achtertuin. Ze wachten hier tot mensen of dieren voorbijkomen waar ze zich aan vast kunnen klampen. 

Welke schade veroorzaken teken?

Teken zitten vaak in tuinen, maar brengen gelukkig geen schade aan aan je gazon of planten. Teken kunnen wel gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Ze kunnen namelijk ziektes overbrengen bij een beet. Bij mensen kunnen ze de ziekte van Lyme, maar ook FSME en het alfa-galsyndroom overbrengen. Slechts een klein gedeelte van alle mensen die gebeten worden door een teek loopt een ziekte op. De kans wordt wel steeds groter als de teek langer in de huid blijft zitten.

Het is dus erg belangrijk om regelmatig te controleren op teken zodat je een tekenbeet tijdig kunt herkennen en de teek kunt verwijderen. Dit doe je met een pincet of een speciale tekentang. Hierbij is het belangrijk dat je de teek niet beschadigd of kapot maakt. 

Ziekte van Lyme 

De meest voorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Bij de ziekte van Lyme ontstaat er vaak een rode ring op de huid rondom de tekenbeet. Ook kunnen er klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn of pijn in de gewrichten ontstaan. 

Heb je na een tekenbeet klachten, ontstaat er een rode vlek/cirkel, of heb je de teek er niet helemaal uit kunnen halen? Neem dan direct contact op met de huisarts. 

Tekenbeet herkennen bij huisdieren

Ook huisdieren, zoals honden of katten kunnen gebeten worden door een teek. Ook zij kunnen hier ziektes van oplopen. Een tekenbeet bij huisdieren ziet er hetzelfde uit als bij mensen, ook al kan het soms lastiger zijn om een teek of een tekenbeet te herkennen door de vacht van je huisdier.

Teken in je tuin herkennen | Dr. Botani
Koop aaltjes tegen teken

Teken bestrijden met aaltjes (nematoden)

Voorkomen is beter dan genezen! Bestrijd daarom teken in je tuin voordat ze jou, je gezin of huisdieren kunnen bijten. De beste manier om teken te bestrijden is met aaltjes (nematoden), hun natuurlijke vijand.

De aaltjes (Steinernema carpocapsae) zijn microscopisch kleine beestjes die de teken zelf opzoeken in je tuin en ze bestrijden. Ze dringen de teek binnen en verspreiden een bacterie waardoor de teek sterft. In hun prooi zullen de aaltjes zichzelf voortplanten. Daarna gaat de nieuwe generatie aaltjes op zoek naar andere teken. Dit gaat net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn. Dit resulteert in een hele effectieve én langdurige werking. Aaltjes zijn echter wel bodemdieren en kunnen geen zonlicht verdragen. Aaltjes jagen ‘s nachts op het blad in je border en gazon. Verspreid de aaltjes daarom over het blad en doe dit ‘s avonds zodat ze de meeste tijd hebben om te jagen op de teken.

De bestrijding van teken op deze manier volledig biologisch en veilig, zonder gif of andere schadelijke middelen. Hierdoor zullen je planten of je gazon niet beschadigd raken en is de tuin veilig om te gebruiken voor kinderen en huisdieren.

Wanneer teken bestrijden?

Aaltjes kunnen ingezet worden bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden. In het voorjaar kun je de teken in je tuin dus gaan bestrijden. Teken kunnen zelf het hele jaar door voorkomen. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met de behandeling en deze eventueel meerdere keren per jaar te herhalen.  

vanaf 31.95

Teken bestrijden met aaltjes

Houd je tuin veilig en voorkom een tekenbeet door teken te bestrijden met aaltjes. Deze natuurlijke vijanden pakken teken op natuurlijke wijze aan, waardoor je niet meer bang hoef te zijn voor een tekenbeet.

Aaltjes tegen teken:

 • Biologische bestrijding met natuurlijke vijanden
 • Effectieve bestrijding van teken
 • Gebruik preventief om een tekenbeet te voorkomen

Teken voorkomen

Het is helaas niet mogelijk om te voorkomen dat er teken in je tuin komen. Ze leven nu eenmaal graag in gras of in bosjes. Er zijn wel een aantal manieren waarop je een tekenbeet kunt voorkomen.

Teken bestrijden in je tuin | Dr. Botani

Tekenbeet voorkomen

 • Gebruik aaltjes tegen teken om teken in je tuin te bestrijden. Zo krijgen teken geen kans meer om mensen of dieren te bijten.
 • Draag lange kleding die je armen en benen bedekken (bijvoorbeeld dichte schoenen, een lange broek en lange sokken) als je naar een plek gaat waar teken voor kunnen komen. 
 • Loop liever niet door hoog gras of struiken heen. Op deze plekken zitten vaak teken.
 • Houd het gras in je tuin daarom ook laag.
 • Spray je kleding in met een insectenwerend middel. Teken kunnen hier niet tegen. 

Ben je in een bosrijk gebied geweest? Of hebben je kinderen of huisdieren in de tuin gespeeld? Controleer dan regelmatig op teken, zodat je een tekenbeet snel zult herkennen. En verwijder de teken vervolgens zo snel mogelijk. Zo is de kans op een ziekte zo klein mogelijk. 

Producten voor een gezonde siertuin

Je siertuin verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, meststoffen en bodemverbeteraars. Dr. Botani heeft 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.