Home Kamerplant verzorgen (Plaag)dieren in je kamerplant Springstaartjes in je kamerplant

Springstaartjes bestrijden met roofmijt voor een mooie gezonde plant

Springstaartjes in potgrond bestrijden, is dat nou wel of geen goed plan? Hoewel springstaartjes in eerste instantie erg nuttig zijn voor je plant, kunnen ze in grote aantallen je plant wel degelijk aantasten. Bestrijding is in dat geval noodzakelijk. En eerlijk is eerlijk, wil je deze springende beestje wel in je huis?

Zie je kleine witte beestjes in de potgrond van je kamerplant? Helaas je hebt last van springstaartjes. Springstaartjes leven in de potgrond bij je plant, dus je zult ze maar zelden op de bladeren van je kamerplant vinden. Maar de naam zegt het al, springstaartjes kunnen heel goed springen en dus ook snel verspreiden.

 

Koop roofmijt tegen springstaartjes
Spingstaartjes in potgrond bestrijden | Dr. Botani
  • Voorkom een plaag van springende beestjes in je huis

  • Voorkom dat de springstaartjes over springen naar andere planten

  • Voorkom dat je plant aangetast wordt en dood gaat

  • Voorkom een plaag van springende beestjes in je huis

  • Voorkom dat de springstaartjes over springen naar andere planten

  • Voorkom dat je plant aangetast wordt en dood gaat

Wat zijn springstaartjes?

Springstaartjes bestrijden kan het beste met zijn natuurlijke vijand, de bodemroofmijt. Springstaartjes zijn kleine witte beestjes die leven in de potgrond van je kamerplant. Ze leven dus net als de bodemroofmijt, de natuurlijke bestrijder, in de bodem. Springstaarten zijn geen insecten, maar vallen onder de zespotigen. Er bestaan wel 8700 verschillende soorten! Zoals hun naam al zegt hebben ze een soort staartje onder hun lijfje waar ze sprongen mee kunnen maken. En best nog ver, want ze overbruggen wel 7 tot 10 cm.  

vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Springstaartjes bestrijden en voorkomen met bodemroofmijt

Springstaartjes bestrijden in de potgrond die de wortels van je plant eten? Of wil je juist voorkomen dat je plant aangetast wordt?

De roofmijt maakt snel korte metten met de springstaartjes in de potgrond. Mooi meegenomen, de roofmijt eet niet alleen springstaarten maar ook de larven van de varenrouwmug, wortelluis, miljoenpoten en tripspoppen. De bodemroofmijt is de natuurlijke vijand van deze plaaginsecten en bestrijdt deze indringers dus op een natuurlijke en effectieve manier. 

Springstaartjes herkennen

Springstaartjes leven in de grond

Springstaarten zijn er in verschillende kleuren, zilver met bruin, zwart, blauw/paars. Ze worden niet groter dan 6 mm. Een springstaart heeft een kop met monddelen, een lang buisvormig lichaam en een gevorkte staart waarmee ze ver kunnen springen als er gevaar dreigt.

Springstaartjes komen vooral in tuinen voor, maar kunnen ook voorkomen in kamerplanten. Springstaartjes leven in de bovenste laag van de potgrond. Daarom zul je ze vrijwel nooit op de bladeren van je plant tegenkomen.

De natuurlijke habitat van springstaarten

De leeftijd van springstaartjes varieert van enkele maanden tot een jaar oud. Ze houden van vochtige en warme omstandigheden. Vooral als het warm is kan de populatie flink groeien. In een handje aarde kunnen wel tussen de 100 en 500 springstaarten zitten. Hoewel ze geen kwaad doen, zijn ze toch geen graag geziene gasten in huis. Ze springen immers rond, een beetje als een vlo.  

Dr. Botani | springstaartjes

Oorzaken springstaartjes

Springstaartjes zijn dol op schimmels, algen, dode plantenresten én een hoge luchtvochtigheid. Geef jij je kamerplant vaak water en staan de wortels in natte potgrond, dan is de kans op springstaartjes groter. Je kunt een plant het beste van onder af water geven. Wortels hebben naast voeding en water namelijk ook zuurstof nodig. En daarom moeten de wortels niet te nat staan. 

Schade aan je plant door springstaartjes

De vraag is of springstaartjes bestrijden nodig is. In kleine aantallen zijn springstaartjes namelijk nuttig voor planten. Ze voeden zich met organisch afval, dode plantenresten, schimmels en algen. Ze helpen je als het ware met opruimen.

Het wordt een ander verhaal wanneer springstaartjes eitjes leggen in de potgrond. Hierdoor zijn ze al snel in grote aantallen aanwezig. Het organische afval is dan natuurlijk binnen de kortste keren opgegeten, waardoor ze beginnen te knagen aan de wortels van je plant. Wil je voorkomen dat je plant afsterft? Dan is bestrijding van de springstaartjes in potgrond noodzakelijk!

Een plaag springstaarten is snel geboren

Een springstaartje legt maar één eitje per keer, maar kan daarentegen wel 100 tot 150 keer eitjes leggen. Daarnaast kan een springstaart na 5 dagen al eitjes leggen, hoewel het ook 3 maanden kan duren. Hoe dan ook, een plaag is snel geboren en dan is het noodzakelijk om te starten met springstaartjes bestrijden.

Springstaartjes bestrijden

Springstaartjes bestrijden met een spray of poedertje wordt lastig want deze beestjes zijn resistent tegen chemische bestrijding. Omdat springstaartjes zich ontwikkelen in de potgrond (en de meeste bestrijdingsmiddelen niet zo ver reiken) komen er een dag na de bestrijding alweer nieuwe springstaartjes uit de potgrond gekropen. Het resultaat is dat veel mensen de bestrijding blijven herhalen, waardoor de springstaartjes op den duur resistent worden tegen de stoffen.

Biologische bestrijding springstaartjes
Een biologische bestrijding van springstaartjes is vele malen effectiever. De bodemroofmijt is de natuurlijke vijand van de springstaart en maakt binnen no time korte metten met deze plaag. 

vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Springstaartjes in potgrond bestrijden en voorkomen met bodemroofmijt

Springstaartjes bestrijden die de wortels van je plant eten? Of wil je juist voorkomen dat je plant aangetast wordt?

De roofmijt eet niet alleen springstaarten maar ook: larven van de varenrouwmug, wortelluis, miljoenpoten en tripspoppen. De bodemroofmijt is de natuurlijke vijand van deze plaaginsecten en bestrijdt deze indringers dus op een natuurlijke en effectieve manier. 

Stappenplan voor een effectieve en biologische bestrijding van springstaartjes

Heb je geconstateerd dat je kamerplanten last hebben van springstaarten? Dan kun je gelijk de springstaartjes bestrijden met de bodemroofmijt Hypoaspis. Roofmijten eten namelijk zowel volwassen springstaartjes als hun eitjes en larven. Iedere roofmijt eet 1-5 prooien per dag.

Een volwassen Hypoaspis roofmijt leeft zo’n 6 weken. Ze zijn actief bij een temperatuur tussen de 10 en 28 graden. Ook roofmijtvrouwtjes leggen hun eitjes in de potgrond. Binnen 2-3 dagen komen die eitjes uit, waarna de pasgeboren roofmijten direct springstaartjes eten.

vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Extra beestjes in je huis?

Veel mensen vinden het geen prettig idee om roofmijten uit te zetten in hun kamerplant. Je haalt er immers extra beestjes mee in huis. Toch is dit niets om je zorgen over te maken. Roofmijten leven enkel en alleen van hun prooi en organisch afval. Zij zullen de plant waarin je ze uitzet dus niet verlaten, omdat daar een hoop lekkers te halen valt. Hebben de roofmijten alle springstaarten opgegeten? Dan voeden ze zich met algen en plantenresten. Is er geen voeding meer? Dan sterven de bodemroofmijten vanzelf uit. 

Veelgestelde vragen over springstaartjes

Springstaartjes leven in de bovenste laag van de potgrond. De beste manier om ze te bestrijden is met bodemroofmijt. Roofmijten gaan in de bodem op zoek naar plaagdieren en bestrijden ze. Ze planten zichzelf voort en gaan net zolang door totdat alle plaagdieren bestreden zijn. De meest effectieve vorm van bestrijding. 

Springstaartjes zijn dol op schimmels, algen, dode plantenresten én een hoge luchtvochtigheid. Ze komen vaak af op planten met een te natte potgrond. Daar leggen ze het liefst hun eitjes in. 

Zitten de springstaartjes eenmaal in één plant? Dan springen ze snel over daar andere planten. Voordat je het weet zitten ze door je hele huis heen. 

 

 

Springstaartjes eten vooral dode plantenresten die in de bodem te vinden zijn. Zitten er echter veel springstaartjes in de grond? Dan zijn de dode organische resten al snel op en zullen ze beginnen aan de wortels van je planten. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Daarom is het belangrijk om springstaartjes te bestrijden.

 

Springstaartjes zijn niet schadelijk voor mensen! Wel kunnen ze schade aanbrengen aan je planten. In kleine hoeveelheden zijn springstaartjes juist nuttig. Ze eten dood organisch materialen en ruimen de bodem zo op. Zijn ze echter met heel veel? Dan gaan ze ook van je plantenwortels eten, met het resultaat dat je planten afsterven.

Bodemroofmijt tegen springstaartjes

De enige manier om van springstaartjes af te komen, is met roofmijt. Deze natuurlijke vijanden bestrijden de springstaartjes in de bodem en gaan net zolang door totdat alle beestjes bestreden zijn! Wil je jouw planten gezond houden na een plaag? Of een plaag voorkomen? Geef je planten dan een boost met de organische kamerplant tabletten. 

vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Producten voor gezonde kamerplanten

Je kamerplanten verzorgen wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten, zoals potgrond, voedings- en meststoffen. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in plant- en gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten en bestrijdingsmiddelen voor jouw planten. Altijd natuurlijk en milieuvriendelijk.

vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 11.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Beste keuze
vanaf 34.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Plaagdieren in je kamerplanten