Home Gazon (Plaag)dieren in of op je gazon

Plaagdieren in of op je gazon

(Plaag)dieren in of op je gazon is een slecht teken. Larven in gras, zoals emelten of engerlingen kunnen je gazon namelijk flink ruïneren. Ze tasten bijvoorbeeld graswortels aan, waardoor het gras afsterft. Het gevolg? Kale of verkleurde plekken.

Andere plaagdieren graven tunnels onder je gazon, waardoor zandhoopjes het gras verstikken. Door al die tunnels kan je gazon ook verzakken. Het is dus nodig om plaagdieren snel aan te pakken!

Dr. Botani | Engerling
Bekijk alle plaagdieren
Dr. Botani | Engerling
 • Voorkom grote schade aan je gazon door plaagdieren

 • Plaagdieren gaan niet vanzelf weg

 • Houd je gazon gezond en voorkom zo een plaag

 • Voorkom grote schade aan je gazon door plaagdieren

 • Plaagdieren gaan niet vanzelf weg

 • Houd je gazon gezond en voorkom zo een plaag

Verschillende plaagdieren, zoals larven in gras

Bij het ontdekken van (plaag)dieren, zoals larven in gras, zouden alle alarmbellen af moeten gaan. Plaagdieren kunnen in korte tijd flinke schade aan je gazon toebrengen. Een enkel plaagdier kan helemaal geen kwaad. Maar zie je bijvoorbeeld veel larven in je gras? Dan is het verstandig om te controleren wat er aan de hand is.

De aanwezigheid van bepaalde dieren kan ook een teken zijn dat je last hebben van een onderliggende plaag. Vogels en mollen leven namelijk van plaagdieren en kunnen je gazon kapot pikken of lelijk omwoelen op zoek naar hun favoriete snack. Wil je je gazon behouden, is het absoluut noodzakelijk om op tijd in te grijpen en de plaagdieren te bestrijden.

Hieronder geven we je een overzicht van (plaag)dieren die gazonschade veroorzaken.

Voorkom plaagdieren en houd je gazon gezond!

Een gezond gazon is weerbaarder tegen ziektes en plaagdieren. Gebruik daarom regelmatig een organische gazonmest die je gazon voedt met alle nodige voedingsstoffen. Dit bevordert de wortelgroei, een mooie groene kleur en voedt de bodem voor een lange periode. Zo is de kans op een plaag veel kleiner!

 • Bevordert wortelgroei
 • Zorgt voor een goede weerstand
 • Beschermt het gazon tegen ziektes, plaagdieren en weersomstandigheden
larven in gras, engerlingen bestrijden | Dr. Botani

Larven in gras, engerlingen

Gele en kale plekken door engerlingen

Engerlingen zijn larven in het gras van verschillende bladsprietkevers en leven van de wortels van het gras. Hierdoor ontstaan er snel dorre, gele of zelfs kale plekken in het gazon. Vogels komen ook nog eens op engerlingen af en halen het hele gazon overhoop.

Engerlingen bestrijden

Gelukkig kun je engerlingen makkelijk op een biologische manier bestrijden met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de engerlingen doden. Ook vermenigvuldigen de aaltjes zichzelf, waardoor alle engerlingen in no time bestreden zijn.

Bestel aaltjes tegen engerlingen Lees meer over engerlingen en hoe je ze bestrijdt
Emelten gazon, larven in gras, bestrijden | Dr. Botani

Larven in gras, emelten

Bruine, kale plekken of losliggend gras door emelten

Emelten zijn de larven van de langpootmug en eten aan de jonge uitlopers van het gras. Je gazon krijgt hierdoor bruine of kale plekken. Het gras kan zelfs afsterven en los komen te liggen. Ook zijn emelten een favoriet maaltje van vogels. Zie je veel vogels op je gazon? Check dan even op larven in het gras.

Emelten bestrijden

Emelten bestrijd je net zoals engerlingen met aaltjes. Alleen wel met een ander soort, dus kijk even goed welke larven in jouw gras zitten. De aaltjes gaan zelf in de bodem op zoek naar de emelten en bestrijden ze. Aaltjes gaan net zo lang door totdat alle plaagdieren verdwenen zijn.

Bestel aaltjes tegen emelten Lees meer over emelten en hoe je ze bestrijdt
Hoopjes zand door wormen in gras | Dr. Botani

Hoopjes zand in gazon door wormen

Heb je last van kleine hoopjes zand in het gazon? Die worden waarschijnlijk veroorzaakt door wormen die zand naar de oppervlakte duwen als ze vanuit de bodem naar boven komen. Wormen zijn in principe niet schadelijk voor je gazon en bestrijden is dan ook niet nodig. De zandhoopjes kun je eenvoudig verwijderen door regelmatig te harken.

Het kan zijn dat je het gazon wel moet herstellen. Lees meer over het herstellen van je gazon door gras bij te zaaien

Lees meer over wormen in het gazon
gaten in gazon door woelmuis of woelrat

Gaten in je gazon door (woel)muizen of woelratten

Woelmuizen eten de wortels van gras en graven gangen onder je gazon om daarbij te komen. Niet alleen sterft het gras af, maar de muizen veroorzaken ook gaten en gangen, waardoor het gazon kan verzakken.

(Woel)muizen bestrijden

Je kunt woelmuizen vangen en bestrijden met een speciale woelmuizenklem die je plaatst in het gangenstelsel. Het is ook mogelijk om de muizen te verjagen met geurzuilen met een sterke geur waar muizen niet tegen kunnen.

Lees meer over woelmuizen hoe je ze bestrijdt en verjaagt
molshopen, bestrijd mol met mollenval pro

Molshopen in het gazon door mollen

Mollen eten verschillende soorten insecten in de bodem, zoals larven in je gras, wormen en soms een slak. Om hierbij te komen graven ze gangen en ontstaan er hopen met zand op je gazon (molshopen). Door de gangen kan je gazon bovendien verzakken.

Mollen bestrijden

Mollen vang je het beste met een speciale mollenklem. Je kunt een mollenplaag ook voorkomen door geurpalen neer te zetten in je tuin. Mollen hebben een hekel aan de geur die de paal afgeeft en zullen jouw gazon dus vermijden.

Lees meer over mollen en hoe je ze bestrijdt
Dr. Botani | Varenrouwmug op gras.

Gele plekken in het gazon door rouwvliegjes

Rouwvliegjes, ook wel bekend als varenrouwmug, zijn hele kleine vliegjes. Ze lijken een beetje op een fruitvliegje maar dan zijn ze wat ranker en zwart. Varenrouwmuggen leggen hun eitjes in het gazon waar de larven in het gras erge schade aan kunnen richten. Zij eten aan de graswortels, waardoor het gras slecht groeit, verkleurt en zelfs kan afsterven.

Rouwvliegjes bestrijden

De meest effectieve manier om rouwvliegjes te bestrijden, is met hun natuurlijke vijanden aaltjes. Aaltjes bestrijden de larven van de rouwvliegjes in de bodem, waardoor ze geen schade meer aan kunnen richten en zichzelf niet meer kunnen voortplanten.

Bestel aaltjes tegen rouwvliegjes Lees meer over rouwvliegjes in het gazon en hoe je ze bestrijdt
Dr. Botani | Langpootmug in het gras. Larve langpootmug bestrijden om schade te voorkomen.

Langpootmuggen bij je gazon

Langpootmuggen richten zelf geen schade aan en je hoeft deze beestjes dus ook niet te bestrijden. Toch moet je zeker oppassen wanneer je veel langpootmuggen in je tuin ziet.

Larven in gras, emelten bestrijden

Langpootmuggen leggen hun eitjes namelijk in het gras. En dit worden vervolgens larven in je gras. Deze larven leven in de bodem en richten wel flinke schade aan. Zij trekken namelijk vanuit hun holletjes jonge grasscheuten naar beneden en eten dit op.

Pak dit probleem aan door de larven in je gras te bestrijden met aaltjes tegen emelten.

Bestel aaltjes tegen emelten Lees meer over langpootmuggen en hoe je ze bestrijdt
Mierenhoop in gazon, mieren bestrijden met aaltjes | Dr. Botani

Zandhoopjes door mieren

Iedereen heeft wel eens last van mieren in het gazon, en dat kan meestal helemaal geen kwaad. Mieren zijn namelijk nuttige insecten. Het zijn echte ‘opruimers’ die leven van dode plantenresten, onkruid en plaagdieren.

Mieren worden wél schadelijk wanneer er sprake is van een mierenplaag in je gazon. Er ontstaan zandhoopjes die lastig zijn bij te maaien en ze kunnen de wortels van het gras blootleggen.

Mieren bestrijden

Mieren bestrijd je met behulp van aaltjes, hun natuurlijke vijanden. De aaltjes zoeken de mieren op in de bodem en bestrijden ze meteen. Deze natuurlijke bestrijders vermenigvuldigen zichzelf net zolang totdat ze alle mieren bestreden hebben.

Bestel aaltjes tegen mieren Lees meer over mieren in het gazon en hoe je ze bestrijdt

Gebruik je een robot grasmaaier?

Dan is het belangrijk om ook speciale, organische gazonmest te gebruiken om jouw gazon gezond te houden. RoboGazonMix is van hovenierskwaliteit, verbetert het gras én lost veel voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door robotmaaiers.

Organische gazonmest voor een robotmaaier:

 • Bestrijdt vervilting en vervetting
 • Bevordert beworteling en bodemleven
 • Creëert hogere droogtetolerantie
 • Verhoogt weerstand van het gras

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

vanaf 39.95
Extra graszaad voor dichte grasmat
vanaf 44.95