Home Gazon Gazon herstellen Grasmaaien

Grasmaaien voor een strak, sterk en dicht gazon

Zeg je gazon, dan zeg je ook grasmaaien! Dit klusje lijkt misschien simpel, maar er komt stiekem toch een hoop bij kijken. Maai je het gras te weinig, te kort of op een verkeerd tijdstip? Dan kan dit je gazon schade opleveren. Waarom, wanneer, hoe vaak en hoe dan wel? Dat leggen wij je uit. Met onze tips blijft jouw gazon niet alleen kort en strak, maar ook supergezond en sterk. 

En met ons jaarplan voor onderhoud weet je precies wat je wanneer moet doen!

Jaarplan onderhoud
Dr. Botani | Een half gemaaid gazon.
  • Gras maaien zorgt voor een dikke, volle grasmat

  • Niet / minder vaak maaien = meer kans op onkruid

  • Te kort of te vaak maaien kan leiden tot dorre en kale plekken

  • Grasmaaien zorgt voor een dikke, volle grasmat

  • Niet / minder vaak maaien = meer kans op onkruid

  • Te kort of te vaak maaien kan leiden to dorre en kale plekken

Waarom grasmaaien?

Door het gras te maaien verander je jouw wilde grasmat in een mooi, strak gazon. Maar wist je dat grasmaaien om nog meer redenen erg belangrijk is? Gras heeft namelijk zonlicht en zuurstof nodig om goed te kunnen groeien. Als het gras te lang is, bereikt het zonlicht de fijnere grassprieten niet. Hierdoor krijgen deze weinig kans om te groeien. Door het gras te regelmatig te maaien, krijgen ook de fijne sprieten genoeg licht en lucht en wordt je gazon uiteindelijk veel voller. 

Gras onderhoud door grasmaaien voor een volle grasmat | Dr. Botani

Voordelen van grasmaaien

Je gazon heeft veel voordelen wanneer je regelmatig het gras maait:

  • Strak en net gazon
  • Bevordert de groei van fijne grassprieten
  • Leidt tot een dicht en sterk gazon
  • Minder kans op onkruid en mos

Het onderhoud van je gazon bestaat uit meer dan gras maaien. Als je een dicht, sterk en mooi donkergroen gazon wilt dan is het goed om bij te zaaien en om regelmatig te mesten.

Mesten
Wanneer je in het voorjaar, zomer en najaar het gras de nodige voeding heeft zal het een mooie dikke grasmat worden. En het voordeel daarvan?
Naast dat het er super mooi uit ziet, heb je ook nog eens minder kans op onkruid. Gras en onkruid zal namelijk altijd met elkaar concurreren, en op een dicht grasmat maakt onkruid minder kans.

Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Een gezond gazon met organische mest

GrasZó biologische gazonmest zit boordevol voedingstoffen en zorgt voor een groen gazon met een hoge weerstand.

Innogreen GrasZó gazonmest van Dr. Botani:

  • Groen, gezond en vol gazon
  • Zorgt voor een verhoogde weerstand van het gras
  • Geeft een langdurige voeding aan de bodem
  • Organische meststof: voedt de bodem langdurig waardoor de graswortels goede voeding uit de bodem kunnen halen
Ontvang direct een persoonlijk gazon advies
Waarom gras maaien | Dr. Botani

Wanneer grasmaaien?

Eerste keer gras maaien
Wanneer moet je nu het gras maaien? Je kunt het gras voor de eerste keer maaien in het voorjaar, als het gras weer begint te groeien. Hierbij is het belangrijk dat er geen vorst meer in de bodem zit en de temperatuur boven de 10 graden komt.

Tot wanneer kun je het gras maaien?
Over het algemeen maai je ongeveer tot oktober. Het wordt dan kouder, waardoor het gras stopt met groeien. Grasmaaien in de winter is in dat geval natuurlijk niet nodig. Mocht de winter heel zacht zijn (wat in Nederland steeds vaker voorkomt), dan kan het zijn dat je in de winter af en toe de grasmaaier er toch bij moet pakken.

Op welk moment op de dag grasmaaien?

Het tijdstip waarop je maait, maakt ook een groot verschil. Het is belangrijk om niet in de volle zon aan de slag te gaan. Het gras droogt hierdoor sneller uit en kan verbranden. Het is daarom aan te raden om aan het einde van de middag het gras te maaien.

Grasmaaien na een regenbui is ook niet slim. Dit is niet alleen slecht voor je gazon, maar ook voor je grasmaaier. Je grasmaaier raakt verstopt of slaat zelfs vast. 

Hoe vaak grasmaaien?

Hoe vaak je het gras moet maaien, ligt aan hoe hard het gras groeit.

Gras groeit een stuk harder in de zomer dan in het voor- of najaar. Je moet in die periode dan ook vaker maaien. Houd het onderstaande schema aan als een richtlijn: 

Maart

Iedere 2 weken

April

1x per 10 dagen

Mei t/m augustus

1x per 7 dagen

September – oktober

1x per 10 dagen

November t/m februari

Alleen bij zacht weer

 

Onderhoud gazon | Dr. Botani

Hoe hoog moet je het gras maaien?

De optimale lengte van het gras ligt ongeveer tussen de 3-3,5 cm. Gras dat heel intensief gebruikt wordt, kun je het beste iets langer laten. Ook gras dat in de schaduw ligt heeft baat bij iets langere grassprieten.

Maai je het gras te kort?
Dan droogt het gras sneller uit en kunnen er dorre plekken ontstaan. Gras dat te lang is, laat weer niet genoeg licht en zuurstof door, waardoor jonge grassprieten minder kans krijgen om te groeien.

Uitverkocht
vanaf 19.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Dorre plekken herstellen

Je gazon kun je eenvoudig herstellen door nieuw gras in te zaaien. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Voor een nog sneller herstel van de grasmat (ook bij lage temperaturen), gebruik je speciale mest die de beworteling en groei sterk stimuleert. Zo heb je snel weer een mooi dichtgroeiend gazon!

We hebben ook een combinatiepakket met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel gezond, dicht en diepgroen te maken. Handig, alles gelijk in de perfecte verhouding.

Gras onderhoud door gras maaien | Dr. Botani

Gras laten liggen na het grasmaaien?

Je kunt kiezen om het gemaaide gras op te ruimen of op het gazon te laten liggen. Dat laatste wordt ook wel mulchen genoemd. Hier zitten zowel voor- als nadelen aan.

De voordelen van gras laten liggen:

  • Je gazon haalt voedingsstoffen uit het gemaaide gras
  • Je hoeft minder afvalmateriaal op te ruimen.

De nadelen van gras laten liggen:

  • Het gras hoopt zich op waardoor er een verstikkende viltlaag kan ontstaan.
  • Door een viltlaag worden water en voedingstoffen minder goed opgenomen door de bodem
  • Hogere kans op schimmels, rottende wortels en plaagdieren.

Het is dus goed om af en toe het gemaaide gras te laten liggen, maar doe dit niet altijd. Dan ontstaat er een viltlaag en dat wil je juist voorkomen! Heb je na loop van tijd een viltlaag op je gazon? Gebruik dan een speciale mest die deze vervilting tegen gaat.

Hoe moet je grasmaaien?

Voor een mooie, strakke grasmat wil je de richting waarin je maait iedere keer afwisselen. Zo voorkom je dat het gras plat gaat liggen en houd je het gazon sterk. Zorg er ook voor dat de messen van de grasmaaier altijd scherp zijn en slijp ze op tijd. Grasmaaien met botte messen doet meer kwaad dan goed.

Dr. Botani | robotgrasmaaier

Grasmaaien met een robotmaaier

Met een robotmaaier hoef je dit arbeidsintensieve klusje zelf niet meer uit te voeren. Dit lijkt een ideale vervanging, maar je gazon kan veel schade oplopen als je niet de juiste producten gebruikt.

Viltlaag door robotmaaier 
De robotmaaier ruimt het gemaaide gras namelijk niet op. Hierdoor ontstaat er een viltlaag in het gazon, waardoor het gras verstikt. Het gras kan geen voedingsstoffen meer opnemen, de wortels kunnen gaan rotten en het gazon is vatbaarder voor ziektes en plagen.

Speciale gazonmest voor robotmaaier voorkomt problemen
Voorkom zo’n viltlaag door de robotmaaier te gebruiken in combinatie met een speciale gazonmest voor robotmaaiers. Deze organische mest breekt de viltlaag af en geeft voeding aan de bodem, waardoor het gazon sterk en gezond blijft. Je leest meer over gazonverzorging met een robotmaaier in onze blog.

Uitverkocht
vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Gazonmest voor de robotmaaier

De organische gazonmest van Dr. Botani gaat vervilting tegen, zit boordevol voeding en creëert een hogere droogtetoleratie. Deze mest lost de meest voorkomende problemen op die veroorzaakt worden door een robotmaaier en zorgt voor een groen en vol gazon.

Gazonmest robotmaaier:

  • Bestrijdt en voorkomt veelvoorkomende problemen, zoals een viltlaag
  • Rustige groei en mooie diepgroene kleur
  • Verbetert de beworteling
  • Organische meststof

We hebben ook een pakket samengesteld voor het gazon dat door een robotmaaier gemaaid wordt. Alles wat je nodig hebt én in de juiste verhouding. 

Gazon verzorgen ná het maaien

Wil je zo lang mogelijk van je strakke, groene gazon blijven genieten? Dan is een goede verzorging heel belangrijk.

Om ervoor te zorgen dat het gras alle voedingsstoffen binnenkrijgt na het maaien, gebruik je het beste een organische meststof. Dit zorgt niet alleen voor een mooi groen gazon, maar maakt het gazon ook weerbaarder tegen plagen, ziektes, schimmels en onkruid.

In onderstaand jaarplan kun je precies zien hoe je het onderhoud van je gazon het beste aan kunt pakken.

Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Organische mest van Dr. Botani

GrasZó biologische gazonmest van hoveniers kwaliteit kun je vanaf maart gebruiken. Deze organische mest geeft voeding aan de bodem, beschermt het gazon tegen plaagdieren én verbetert de wortelgroei.

Najaar
Gebruik in het najaar een speciale najaarsmest om jouw gazon in de koudere maanden te beschermen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon in de winter. Jouw gras komt zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!

Gazon jaarplan voor onderhoud

Kalk strooien

Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit. 

Mesten

Als het ’s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten

Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!

Beluchten/verticuteren

Verticuteren kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien. Alles over verticuteren lees je hier.

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

Uitverkocht
vanaf 49.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht
vanaf 15.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Uitverkocht