Home Moestuin (Plaag)dieren in je moestuin Rupsen bestrijden

Rupsen biologisch bestrijden in de moestuin

De nachtmerrie van iedere moestuinliefhebber: rupsen. Deze veelvraten eten namelijk je hele moestuin kaal, zowel de bladeren als de vruchten. Er zijn vele soorten rupsen, die allemaal dol zijn op hun eigen favoriete plant. Met een beetje pech blijft er dus weinig van je moestuin over. Gelukkig zijn rupsen prima biologisch te bestrijden. Wij vertellen je hoe!

Stappenplan rupsen bestrijden
 • Voorkom dat je plant dood gaat

 • Voorkom dat de trips over springen naar andere planten

 • Voorkom een plaag in je huis

 • Voorkom dat rupsen je hele oogst opeten

 • Voorkom aangegeten en ongezonde moestuinplanten

 • Een rupsenplaag gaat niet vanzelf over

Wat zijn rupsen?

Rupsen zijn de larven van vlinders. Zodra zij uit hun ei komen, moeten ze zoveel mogelijk eten om zo snel mogelijk te kunnen groeien. Over het algemeen zijn rupsen hele nuttige beestjes, maar bij een ware plaag zijn jouw (moestuin)planten niet veilig. 

Dit proces van eten duurt gemiddeld 13-24 dagen, waarna zij verpoppen. Tijdens het poppen en ontpoppen ontwikkelen rupsen zich tot vlinder, die daarna weer eitjes leggen. 

Rupsen biologisch bestrijden met aaltjes

 • Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van rupsen
 • Snel en effectief
 • Niet schadelijk voor je moestuin

Lijmband / tape tegen rupsen

 • Klevende band voor bomen en planten
 • Houdt rupsen, mieren, larven en andere insecten tegen
 • Bevat geen gif; duurzaam en natuurlijk

 

Dr. Botani | Rups in moestuin.

Rupsen herkennen

Iedere soort vlinder heeft een eigen rups, waardoor er nog al wat variatie zit in het uiterlijk van de rupsen. De meeste rupsen zijn groen of bruin van kleur. Giftige rupsen hebben vaak een fellere kleur om af te schrikken en te laten weten dat ze giftig zijn. Rupsen zijn erg karakteristiek door hun manier van kruipen. Hun lijf bestaat uit 13 segmenten, tot wel 7 paar poten en een kop met voelsprieten en kaken.

Veelvoorkomende rupsen zijn de gamma-uil, de anjerbladroller, Turkse mot, koolbladroller, duponcheliamot, katoendaguil, groente-uil, kooluil, floridamot, buxusrups en eikenprocessierups 

 

Dr. Botani | Rupsen in moestuin.

Op welke planten en gewassen komen rupsen voor?

Alle planten uit de zogeheten ‘kruisbloemenfamilie’ zijn vatbaar voor rupsen. Het is een familienaam voor planten die eetbaar zijn. Denk aan koolsoorten, radijs, waterkers en broccoli.

Iedere soort rups heeft wel een favoriete plant of favoriet gewas. Ze zijn heel selectief welke planten ze op hun menu hebben staan. Deze planten noemen we hun waardplanten. Zo is het koolwitje verzot op kool, de koninginnepage op pastinaak en de koningspage smult het liefste van allerlei fruitbomen, zoals appel, abrikoos en pruim.

En natuurlijk heel bekend, de buxusrups is bijna altijd terug te vinden op de buxus en de eikenprocessierups in eikenbomen.

Aaltjes kopen tegen rupsen
Dr. Botani | Rups gaten in moestuin.

Moestuinschade door rupsen

De grootste moestuinschade wordt natuurlijk veroorzaakt door de vraatzucht van rupsen. Ze moeten ontzettend veel eten om te kunnen groeien en uiteindelijk te verpoppen tot vlinder. Ze eten bladeren vaak op tot de nerf. Jonge rupsen eten vooral van de onderkant van bladeren en laten de bovenkant gespaard. Grotere rupsen beschadigen echter ook de bloemen, vruchten en jonge scheuten van je planten en gewassen. Doordat rupsen heel veel eten en zichzelf snel voortplanten, blijft er soms nog maar weinig over van je moestuinplanten. 

Er zijn tevens rupssoorten die zich een weg bijten door een stengel, wortel, vrucht, bloemen of zaaddoos. Hierdoor zijn ze soms lastig te zien.

Vieze gewassen door uitwerpselen

Al dat eten zorgt natuurlijk ook voor de nodige ontlasting. Rupsen laten korrelvormige uitwerpselen achter op de bladeren en vruchten van planten. 

Rupsen op fruitbomen

Ook fruitbomen worden vaak getroffen door rupsenplagen, bijvoorbeeld de appelboom, abrikoos, kers en pruim. Ook hier werken de aaltjes ontzettend goed als biologische bestrijding. Voor larven en rupsen op de bladeren van de boom en boomstam gebruik je de bladtoepassing. Dit kan met behulp van een plantenspuit of drukspuit

vanaf 31.95

Rupsen biologisch bestrijden met aaltjes

Een zeer effectieve manier van rupsen bestrijden is met aaltjes (nematoden). Deze microscopisch kleine wormpjes dringen de rups binnen en verspreiden hier een bacterie. Deze bacteriën doden de rups binnen 24-48 uur. De aaltjes vermenigvuldigen zich vervolgens in het kadaver van de rups, verlaten deze en gaan op zoek naar andere plaaginsecten. Ze gaan net zo lang door totdat alle rupsen bestreden zijn. Kunnen de aaltjes geen prooi meer vinden? Dan sterven ze vanzelf uit. 

Aaltjes helpen ook tegen fruitmot, langpootmug, veenmol en oevervlieg. Ze vormen een langdurige bescherming in de bodem en zijn veilig voor mens en milieu.

Biologische bestrijding met aaltjes is effectief in groenteteelt, fruitteelt (vooral kleinfruit), boomgaarden en sierteelt.

Rupsen chemisch bestrijden

Het gebruik van chemische middelen, gif of pesticiden is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor jouw moestuinplanten. Ze doden namelijk niet alleen de rupsen, maar ook andere nuttige beestjes die jouw tuin juist hard nodig heeft. Daarom raden wij het gebruik van chemische producten af.

Rupsen biologische bestrijden | Dr. Botani

Rupsen voorkomen

Zoals al hierboven uitgelegd heeft iedere vlinder / rups een plant waar hij zich het beste thuis voelt, de waardplant. De vlinder legt de eitjes op deze plant, zodat de rupsen gelijk kunnen beginnen met eten.

Zo is de zwart gele rups van een koolwitje dol op kool en de vlinder legt daarom graag zijn eitjes op kool. Maar het koolwitje houdt ook van oostindische kers. Plant deze daarom in de buurt van de kolen zodat de vlinder afgeleid wordt van de kool.

Ook kun je je gewassen en moestuinplanten beschermen met een net of vliesdoek. Zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen in je moestuin. En daarmee voorkom je dus de rupsen!

 

Zorg voor gezonde planten

Een gezonde plant kan zichzelf beter beschermen tegen plaagdieren, zoals rupsen. Zorg dus dat je al start om vanuit de bodem voeding te geven. Dit bevordert beworteling en zorgt voor een sterke groei. Je kunt de planten zelf ook eenvoudig bijvoeden met een organische bladmeststof

Stappenplan natuurlijke bestrijding rupsen

Heb je een rupsenplaag ontdekt in je moestuin? Dan wil je deze snel bestrijden voordat ze al jouw gewassen aanvreten. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit doet!

vanaf 31.95

Rupsen bestrijden

vanaf 31.95

Lijmband tegen rupsen

Veelgestelde vragen over rupsen

 

Rupsen groeien ontzettend snel en hebben daarom veel voedsel nodig. Ze eten vooral bladeren, bloemen, zaaddozen, wortels en vruchten van planten. Bij een plaag kunnen hele gewassen opgevreten worden door de rupsen.

Rupsen kun je het beste op een natuurlijke manier bestrijden, bijvoorbeeld met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die de rupsen aanvallen en bestrijden. Aaltjes zijn de meest effectieve vorm van bestrijding omdat ze zichzelf snel voortplanten en net zo lang doorgaan totdat alle rupsen bestreden zijn. 

Rupsen komen voor in tuinen en moestuinen. Rupsen eten in principe alle soorten planten en vruchten. De verschillende rupsen hebben een specifieke voorkeur voor een plant of gewas (de waardplant).

Rupsen helemaal voorkomen is bijna onmogelijk, en bovendien ook niet nodig. Rupsen zijn in kleine hoeveelheden namelijk erg nuttig. Je kunt wel een plaag voorkomen door andere waardplanten in je tuin te plaatsen. Ook kun je aaltjes preventief inzetten. 

Azijn wordt vaak aangeraden als bestrijdingsmiddel tegen rupsen. Azijn doodt de rupsen, maar wij raden het af om azijn in je (moes)tuin te gebruiken. Azijn is namelijk heel slecht voor de bodem en voor je planten. Uiteindelijk doe je hier meer kwaad dan goed mee. 

Het gebruik van chemische middelen, gif of pesticiden is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor jouw moestuinplanten. Ze doden namelijk niet alleen de rupsen, maar ook andere nuttige beestjes die jouw tuin juist hard nodig heeft. Daarom raden wij het gebruik van chemische producten af.

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.