Home Moestuin

Moestuin onderhouden

Niks is lekkerder en verser dan eten uit eigen moestuin. Een moestuin onderhouden vraagt veel tijd, geduld en aandacht. Maar geeft vaak ook veel ontspanning en geniet momenten. Alleen, wat doe je als je moestuinplanten verkleuren? Als de vruchten worden aangevreten? En als er plaagdieren in je moestuin blijken te zitten? 

Wij weten raad! We leggen je alles uit over het onderhouden van de moestuin en het bestrijden van plagen. 

Tips voor een gezonde moestuin
Moestuin beginnen, grond voorbereiden | Dr. Botani
  • Goede verzorging zorgt voor goede planten

  • Voorkom dat je planten doodgaan of aangevreten worden door plaagdieren

  • Ongezonde moestuinplanten trekken sneller plaagdieren aan

  • Goede verzorging zorgt voor gezonde planten

  • Voorkom dat je planten doodgaan of aangevreten worden door plaagdieren

  • Ongezonde moestuinplanten trekken sneller plaagdieren aan

Moestuin onderhouden: voorkom moestuinproblemen

Een gezonde moestuin zonder ziektes en plagen begint bij een gezonde bodem. Op een gezonde bodem vol voedingsstoffen en nuttig bodemleven kunnen jouw moestuinplanten extra goed groeien.

En bovendien hebben gezonde moestuinplanten een goede weerstand én zijn ze weerbaarder tegen ziektes en plaagdieren. 

vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 16.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

BioBodem: organische bodemverbeteraar

BioBodem is een bodemverbeteraar vol micro-organismen en organische voedingstoffen, speciaal voor jouw moestuin. Meng BioBodem met de aarde voor een optimale bodem!

  • Zorgt voor optimale structuur, beworteling en groei
  • Bevordert nuttig bodemleven
  • Planten kunnen voedingsstoffen beter opnemen

Organische moestuinmest

Gebruik onze organische moestuinmest 2 keer per jaar om de bodem extra voeding te geven zodat jouw moestuinplanten optimaal kunnen groeien en aansterken.

  • Voor sterke planten en een voorspoedige oogst
  • Bomvol voedingsstoffen die je planten een boost geven

Overzicht van moestuinproblemen

In je moestuin kunnen verschillende problemen voorkomen. Om de problemen snel en effectief op te lossen, is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaak te achterhalen. Zo wil je weten welke plaagdieren jouw moestuin terroriseren, zodat je de juiste natuurlijke bestrijding in kunt zetten.

Dr. Botani | Naaktslakken

Plaagdieren in je moestuin

Plaagdieren in je gewassen en moestuinplanten. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Het is allereerst geen fijn idee dat er allerlei beestjes krioelen tussen de plantjes waar je van wilt eten. Daarnaast kunnen plaagdieren behoorlijk verwoestend zijn voor je oogst.

Sommige plaagdieren zijn goed te herkennen, zoals muizen, mieren, witte vlieg en slakken. Anderen zijn lastiger te zien met het blote oog, zoals trips, spint en fruitmotten.

Met welke plaagdiersoort je ook te maken hebt, als het een plaag is dan is het biologisch evenwicht zoek. Met natuurlijke bestrijding kun je het weer herstellen.

Bekijk hier een overzicht van plaagdieren in je moestuin
Dr. Botani | Rups gaten in moestuin.

Aangevreten moestuinplanten

Plaagdieren kunnen je gewassen aanvreten. Ineens zie je bladeren vol gaatjes of aangevreten sla. Plaagdieren zoals slakken en rupsen laten soms niks meer over van je oogst! Om je oogst te redden, is het van groot belang de plaagdieren te bestrijden. Plaagdieren gaan zelden uit zichzelf weg en kunnen soms zelfs overwinteren.

Het is dus noodzakelijk om natuurlijke vijanden in te zetten. Een overzicht van veelvoorkomende plaagdieren in de moestuin en welke natuurlijke vijanden de plaag aan kunnen pakken, vind je hier. 

Dr. Botani | Geel verkleurd blad moestuin plant.

Moestuinplanten en gewassen met verkleurde bladeren

Eén van de eerste dingen die je ziet als er iets mis is met je moestuinplanten, zijn verkleurde bladeren. Ze kleuren bijvoorbeeld geel, bruin of krijgen gele randen. Heb je last van trips, dan kunnen de bladeren zelfs grijs kleuren.

Verkleurde bladeren kunnen dus liggen aan ongewenste plaagdieren. Plaagdieren zoals trips en spint zuigen voedingsstoffen uit de bladeren, waardoor de bladeren verkleuren.

Verkleurde bladeren kunnen ook veroorzaakt worden door een beschadiging van de zon of een tekort aan water of voedingsstoffen. Daarom raden wij aan twee keer per jaar de moestuin te bemesten met een organische moestuinmest. Doe dit bij de aanplant en dan ongeveer 3 maanden later.

Onze biologische mest verbetert beworteling en groei en het verhoogt de weerstand tegen ziektes en plagen. Toegevoegde micro organismen zorgen voor gezonde en sterke planten. Met als resultaat een goede oogst!

Dr. Botani | Honingdauw op blad plant.

Plakkerige en zwarte bladeren

Honingdauw

Honingdauw is een grote ergernis van moestuineigenaren. Dit nectar-achtige goedje wordt veroorzaakt door plaagdieren zoals bladluis, wolluis en witte vliegen. Honingdauw zorgt voor plakkerige bladeren en een vies uiterlijk. Zie je plakkerige bladeren in je moestuin? Ga dan op onderzoek uit om te ontdekken welke plaagdieren dit veroorzaken.

Roetdauw

Ook is honingdauw een voedingsbron voor zwarte schimmels. Schimmel die voortkomt uit honingdauw wordt ook wel roetdauw genoemd. Deze roetdauw zorgt op zijn beurt voor vuile bladeren. Het nadeel is dat het vuil de fotosynthese tegenhoudt en de plant dus minder energie uit het zonlicht kan halen.

Overzicht plaagdieren in je moestuin en de bestrijding
Meeldauw, witte schimmel op plant in moestuin | Dr. Botani

Schimmel op je moestuin planten

Echte meeldauw

Meeldauwheb je in verschillende vormen. Echte meeldauw is snel te herkennen aan een witte laag op de bladeren van je planten. Vooral courgette, komkommer en pompoen zijn gevoelig voor echte meeldauw.

Valse meeldauw

Valse meeldauw herken je aan geel/oranje plekken op de bladeren. Dit is het gevolg van de schimmel die zich aan het onderzijde van het blad bevindt. Valse meeldauw komt vaak voor op aardappelplanten, tomaten en druiven.

Lees meer over meeldauw

4 tips voor een gezonde moestuin

  1. Gebruik bij het aanleggen van de moestuin een aanplantgrond en mix dit met een bodemverbeteraar zoals BioBodem. Zo heeft jouw moestuin een bodem vol voedingsstoffen en bodemleven.
  2. Gebruik achtereenvolgens een organische moestuinmest die de voeding langdurig afgeeft aan de bodem. 
  3. Controleer regelmatig op plagen in je moestuin, zoals slakken, rupsen of trips! Heb je een plaag ontdekt? Zet dan zo snel mogelijk natuurlijke vijanden in om de plaagdieren te bestrijden. 
  4. Heb je planten die gevoelig zijn voor schimmels, zoals courgette, komkommer, tomaat en pompoen? Gebruik dan op tijd een bladmeststof om schimmels te voorkomen. Daarnaast is het een fantastische meststof op basis van 5 verschillende werkzame componenten. Je planten zullen er sowieso blij van worden, en jij van de oogst. 

Producten voor een gezonde moestuin

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.

vanaf 199.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 12.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
100 tabletten, nu voor € 28,95
vanaf 5.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
vanaf 17.95
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina