Home Gazon Gazon herstellen Verticuteren

Gras verticuteren voor gezond en sterk gras

Hoe, waarom en wanneer het gras verticuteren?

Gras verticuteren doe je voor een gazon in topconditie. Voor een strakke grasmat is regelmatig onderhoud belangrijk. Een van de onderhoudstaken die daarbij komt kijken, is het verticuteren van het gazon. Door te verticuteren geef je het gras genoeg ruimte om te kunnen groeien en worden voedingstoffen beter opgenomen.

Waarom, wanneer, hoe vaak en hoe verticuteer je het gazon? Lees verder! Wij leggen het je uit.

Stappenplan gazon verticuteren
Gras verticuteren | Dr. Botani
 • Voorkom dat je gras niet goed groeit

 • Zonder verticuteren verstikt je gras

 • Voorkom dat je gazon geen nieuwe voedingsstoffen meer kan opnemen

 • Voorkom dat het gras niet goed groeit

 • Zonder verticuteren verstikt je gras

 • Voorkom dat je gazon geen nieuwe voedingsstoffen meer op kan nemen

Wat is gras verticuteren?

Met verticuteren haal je mos en dood organisch materiaal uit je gazon. Je harkt dit als het ware tussen het gras uit. Dit kun je doen met een speciale verticuteerhark of een verticuteermachine.

Waarom moet je het gras verticuteren?

Waarom is verticuteren nu zo belangrijk? Resten dood organisch materiaal zoals oud gras worden niet goed afgebroken en hopen zich op tussen het gras.

Viltlaag
Deze verstikkende laag wordt ook wel een viltlaag genoemd. Een dunne viltlaag kan helemaal geen kwaad. Deze laag beschermt je gazon zelfs tegen extreme warmte en uitdroging. Het wordt echter wel een probleem als de viltlaag te dik wordt of als er veel mos in het gazon zit. De wortels krijgen dan te weinig licht, lucht en water. 

Betere opname van water en voedingsstoffen
De nieuwe scheuten van het gras komen dan niet door de viltlaag heen en je gras wordt dus dunner. En waar je gras dun is, is er weer meer ruimte voor onkruidzaadjes om te kiemen. Door het verticuteren krijgt je gras weer ruimte om goed te groeien. Water en voedingsstoffen worden dan ook beter opgenomen.

Heb je veel mos in je gazon?

Heeft je gazon last van veel mos? Gebruik dan twee tot drie weken voordat je gaat verticuteren een speciale meststof tegen mos.

Door het gebruik van Mosvrij Gazonmix wordt het mos na ongeveer 2 weken bruin en gaat dood. Door het verticuteren verwijder je de restanten van het mos. De mix aan ingrediënten in Mosvrij gazonmix zal ook de beworteling van het gras en het bodemleven stimuleren. En dat helpt je grasmat weer sneller herstellen!

Voordelen wanneer je het gazon verticuteert:

 • Verwijdert mos en ander dood organisch materiaal dat het gazon verstikt
 • Het gezonde gras krijgt alle ruimte om te groeien
 • Het gezonde gras kan weer al het water, licht en de nodige voedingsstoffen opnemen;
 • Met een gezond, vol en groen gazon als resultaat
Koop verticuteerpakket: alles wat je nodig hebt in de perfecte verhouding

Wanneer moet je gras verticuteren?

Het moment wanneer je gaat verticuteren is niet geheel onbelangrijk. Verticuteren is goed voor je gazon, maar je gazon krijgt er ook een opdonder van. Daarom kun je het beste verticuteren op het moment dat gras goed groeit. Zo geef je het gras de grootste kans om goed te herstellen.

Verticuteren in het voorjaar of najaar
Kies daarom voor verticuteren in het voorjaar (maart t/m mei) of najaar (eind augustus t/m oktober). De bodemtemperatuur is dan wat hoger waardoor het gras zich snel kan herstellen.

Dr. Botani | Verticuteerhark in het gras.

Hoe vaak moet je het gras verticuteren?

Je verticuteert je gazon ongeveer 1 keer per jaar, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid mos en dood organisch materiaal in je gazon. Ziet je gazon er goed uit, zonder mos en groeit het gras goed? Dan kun je het verticuteren ook een jaar uitstellen. 

Dikke viltlaag of mos
Is de viltlaag tussen je graspollen 2 cm of dikker? Dan is het nodig om één keer per jaar te verticuteren. Zo voorkom je dat de viltlaag te dik wordt. Of heb je veel mos in je gazon? Dan kun je ook het beste 1 maal per jaar verticuteren. 

Hoe dik de viltlaag is, heb je deels zelf in de hand. Laat je na het grasmaaien het maaisel liggen? Dan zal de laag met organisch materiaal sneller groeien en zul je dus ook vaker moeten verticuteren.

Verticuteren met een verticuteermachine | Dr. Botani

Verticuteerhark of verticuteermachine gebruiken?

Bij gras verticuteren heb je twee opties: het gebruik van een verticuteerhark of een verticuteermachine. Beide mogelijkheden zijn prima, alleen is verticuteren met een hark een ontzettend arbeidsintensieve taak. Verticuteren met een hark is wel goed te doen bij kleine gazons.

Bij grote gazons groter is het echter handiger en sneller om een verticuteermachine te gebruiken. Er bestaan 2 soorten verticuteermachines. Een elektrisch aangedreven machine en een verticuteermachine op benzine.

Tip!

Wil je zelf geen verticuteermachine aanschaffen? Je kunt ook een verticuteermachine huren bij een tuincentrum of bouwmarkt. 

How to, filmpje!

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je het gazon kunt verticuteren. Alle producten die gebruikt zijn in dit filmpje, kun je gemakkelijk in één keer aanschaffen met ons voordelig verticuteer gazonpakket.

In dit pakket zit ook de juiste hoeveelheid aan korrelkalk. Kalk strooi je minimaal 3 weken voordat je gaat mesten. Je verhoogt hiermee de PH-waarde van je gazon om mos te voorkomen. Je zorgt ook gelijk voor een betere opname van voedingsstoffen.

Extra graszaad voor dichte grasmat

Verticuteerpakket: kalk, mest en graszaad in de perfecte balans

Dit voordelig combinatiepakket bevat alles voor het verticuteren en zaaien. Met als resultaat een gezond, sterk en dichtbegroeid gazon. Al onze producten zijn organisch en van hovenierskwaliteit.

Ons 3 productenpakket verticuteer gazonpakket bevat:

 • Korrelkalk
 • Graszó organische gazonmest
 • Graszaad voor een snel herstel, in extra hoge dosering.  Voor het herstel van kale plekken én een dichtbegroeide grasmat

Verticuteren in 6 stappen

Om mos te bestrijden én voorkomen, is het essentieel om de gezondheid van je gazon zo goed mogelijk op peil te houden. Op een gezond gazon maakt onkruid minder kans.

Mosvrij gazon

Organische mest

Graszaad

Tip: kalk strooien voor of na verticuteren?

Verticuteren kan je pas gaan doen vanaf maart/april, als de temperatuur het toelaat. Kalk kun je echter al strooien vanaf januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit.  Dan heb je mooi een voorsprong op bijvoorbeeld mos!

Mos houdt van een zure bodem en kalk helpt heeft invloed op de PH waarde (zuurgraad) van de bodem. Door het strooien van korrelkalk wordt de PH onderhouden of verhoogd (afhankelijk van de dosering).

Een tweede functie van deze kalk is dat er calcium aan de bodem wordt toegevoegd en de structuur wordt verbeterd. Dat is mooi meegenomen!

Koop verticuteerpakket: alles wat je nodig hebt in de perfecte verhouding

Organische mest versus ijzersulfaat

Mos neemt zwakke plekken in je gazon direct in. Noodzakelijk dus om ervoor te zorgen dat mos weinig kans krijgt op jouw grasmat. Veel mensen kiezen voor ijzersulfaat als snelle oplossing. IJzersulfaat doodt mos, maar is slechts een tijdelijke oplossing en doodt tevens het complete bodemleven wat weer noodzakelijk is voor een mooie en gezonde grasmat. De kern van het probleem wordt met ijzersulfaat niet aangepakt waardoor mos snel weer terug groeit. Gebruik liever een organische mest zoals Mosvrij gazonmix.

Mos voorkomen: jaarplan

Januari, februari of maart  Kalk op het gazon strooien
Juni of juli Bemesten met organische mosvrij gazonmest
September

Bemesten met najaarsmest vanaf september

Lees meer over mos in je gazon

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.