Home Gazon Gazon herstellen Graszoden leggen

Graszoden leggen voor een nieuw gazon

Waarom, wanneer en hoe?

Wil je een compleet nieuw gazon aanleggen? Of wil je je gazon herstellen en zaaien duurt te lang of het zijn grote stukken?

Dan zijn graszoden een goede oplossing. Maar wanneer kun je het beste graszoden leggen? En hoe moet je graszoden verzorgen?

Wat moet je doen voor een optimaal resultaat? Wij leggen het stap voor stap uit!

Stappenplan graszoden leggen
Graszoden leggen stappenplan | Dr. Botani
 • Geen kale plekken meer in het gazon

 • Direct een dicht, groen gazon

 • Onjuiste verzorging = geen optimale resultaten

 • Geen kale plekken meer in het gazon

 • Direct een dicht, groen gazon

 • Onjuiste verzorging = geen optimaal resultaat

Wat zijn graszoden?

Graszoden zijn kant en klare rollen gras die je dus alleen nog maar hoeft uit te rollen op een geschikt stuk grond. Het gras van graszoden wordt gekweekt door een gespecialiseerd bedrijf die het gras vervolgens uitsnijdt en oprolt. Met behulp van graszoden leg je dus snel een gazon aan.  

Dr. Botani | Graszoden leggen

Waarom kiezen voor graszoden?

Je kiest voor graszoden als je een compleet nieuw gazon wilt aanleggen, of als je het oude, beschadigde gazon volledig wilt vervangen.

Met graszoden leg je binnen no time een compleet gazon aan. Het grote voordeel is dat je direct resultaat ziet en niet hoeft te wachten tot het gras gaat groeien.

Graszoden leggen is niet moeilijk, maar je moet wel een egale ondergrond maken met een goede aanplantgrond en de graszoden goed verzorgen.

De beste start met een organische aanplantgrond

De rijke samenstelling van Structuur Actief van Dr. Botani verbetert de structuur van de grond en bevordert het bodemleven. Dit maakt het een ideale aanplantgrond voor gras, die ook nog eens van hoveniers kwaliteit én volledig biologisch is.

Structuur Actief, grondverbetering

 • Ideaal voor aanplanten van bijvoorbeeld gras
 • Rijke samenstelling organische stoffen
 • Zorgt voor goede beworteling en aanslaan van je gazon
graszaad advanta hoveniers kwaliteit

Graszoden leggen vs. Gras zaaien

Bij de aanleg van een gazon kun je naast graszoden leggen ook kiezen voor gras zaaien. Wanneer kun je het beste voor welke optie kiezen?

Wanneer kies je voor gras zaaien?

 • Je hebt een klein gazon dat je aan wilt leggen
 • Wanneer je kale plekken in je gazon wilt repareren
 • Je wilt goedkoop zelf een gazon aanleggen

Wanneer kies je voor graszoden leggen?

 • Als je een compleet nieuw gazon aan wilt leggen
 • Omdat je een groot, beschadigd gazon wilt herstellen
 •  Snel resultaat en gelijk een volle grasmat

Het zaaien van gras is dus vooral geschikt voor het herstellen van kleine gazons. Het is goedkoper, maar je moet lang wachten voordat je resultaat ziet en het heeft in het begin veel onderhoud nodig. Graszoden leggen is ideaal voor de snelle aanleg van grote gazons, maar is ook iets prijziger.

Lees meer over gras zaaien voor een dicht diepgroen gazon

Wanneer je kiest voor gras zaaien

Is je gazon beschadigd of zijn er kale plekken na het verticuteren? Dan is biologisch graszaad Recover 2 dé oplossing. Dit graszaad is van hoveniers kwaliteit en kiemt en vestigt zeer snel waardoor je gazon in no time weer vol en groen is.

 • Voor renovatie en inzaaien van je gazon
 • Hoveniers kwaliteit
 • Graszaad dat snel kiemt en vestigt

We hebben ook een combinatiepakket met alles wat je nodig hebt om je gazon weer snel gezond, dicht en diepgroen te maken. Handig, alles gelijk in de perfecte verhouding.

Goede ondergrond voor graszoden | Dr. Botani

Wanneer graszoden leggen

Graszoden kun je leggen vanaf maart/april tot aan het voorjaar, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk dat de bodem al op temperatuur is en dat er geen vorst meer in de bodem zit. Sla ook de hele warme zomerdagen over. Door de hete zon kan het gras sneller uitdrogen. Het voor- of najaar is een ideale tijd.

Leg de graszoden het liefst op een bewolkte dag, zodat je meteen goed kunt sproeien.

Hoe veel graszoden heb ik nodig?

Graszoden worden meestal verkocht per m2. Door met paaltjes het stuk grond af te zetten en er een draad tussen te spannen, kun je uitrekenen (lengte x breedte) hoeveel graszoden je nodig hebt.

Stappenplan graszoden leggen

Graszoden leggen doe je eenvoudig en snel in 7 stappen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de bodem goed voor te bereiden. Wij leggen je uit hoe.

Gazon jaarplan voor onderhoud

Kalk strooien

Het is belangrijk dat de zuurgraad van je gazon op peil is. Een te zure grond herken je bijvoorbeeld aan veel mos. Dit kun je corrigeren door het strooien van kalk. Dit kun je al doen in januari, als er tenminste geen sneeuw ligt. Je kunt nog t/m maart kalk strooien. Voor het beste resultaat zorg je ervoor dat er minimaal 3 weken tussen het bekalken en de eerste bemesting zit. 

Mesten

Als het ‘s nachts warmer is dan 5 ℃, kun je vanaf maart starten met mesten. Mest werkt ongeveer 3 maanden, dus je gazon kan dan weer even vooruit. Dat betekent dat je in juni voor de tweede keer kunt mesten. 

Vanaf september kun je dan starten met een speciale najaarsmest. Deze mest beschermt je gazon gedurende de winter en heeft een extra lange werking om de winterperiode te overbruggen. Door het hoge stikstofgehalte wordt een mooie kleur en rustige groei bevorderd. Met het hoge kaliumgehalte los je daarnaast snel kaliumtekorten op. Extra kalium zorgt ook voor afharding van gazon en planten in de winter. Jouw gras en gewassen komen zo goed de winter door zonder uitdroging of schade!

Beluchten/verticuteren

Dit kun kun je het beste in april doen. Dan kun je gelijk de kale plekken die mogelijk ontstaan bijzaaien.

Koop totaal jaar gazonpakket: alles wat je het hele jaar nodig hebt in de perfecte verhouding

Aanplantgrond

Organische mest

Kalk voor het gazon

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.