Altijd duurzaam
Professionele kwaliteit
> 40 jaar productervaring
Gratis verzending vanaf €50,-*
Geleverd binnen 1-2 werkdagen
Staat je gazon opeens vol klaver en onkruid? Of kleurt je gras geel?
Dat wijst op een tekort aan stikstof in je gras. Je gazon heeft stikstof hard nodig voor fotosynthese en dus de groei. Een stikstoftekort kan dus funest zijn voor je gazon. Wij leggen je uit wat de oorzaken zijn van een stikstoftekort, hoe je het herkent én oplost.
Voorkom klaver en onkruid in je gazon
Een stikstoftekort in je gras veroorzaakt groeiproblemen
Gele grassprieten zijn een indicatie van een stikstoftekort
Op deze pagina:
Naast water, zonlicht en zuurstof heeft gras nog meer voedingsstoffen nodig. Stikstof is één van de drie belangrijke voedingsstoffen die planten en gras nodig hebben om te kunnen groeien (naast fosfor en kalium). Het is zo belangrijk omdat het de wortelgroei en kleur van het gras bevordert. Stikstof zorgt er dus voor dat je gazon gezond en zo mooi groen is!
Een tekort aan stikstof in je gazon kan meerdere oorzaken hebben:
Stikstof voor gazon is dus een erg belangrijke voedingsstof. Een stikstoftekort in het gazon kan flinke schade opleveren als het niet op tijd behandeld wordt. Dit is hoe je een tekort aan stikstof kunt herkennen en wat de gevolgen zijn voor je gazon.
Omdat het gras niet voldoende stikstof uit de bodem kan halen, onttrekt het stikstof aan de oudste grassprieten om zo de jongste grassprieten te voeden. De oudere grassprieten hebben niet genoeg voeding meer en kleuren hierdoor geel.
Als het gras niet snel extra stikstof krijgt, kan het zelfs afsterven. Gelukkig is dit snel op te lossen door stikstof op het gras te strooien in de vorm van een speciale mest.
Bij een stikstofgebrek groeit het gras erg langzaam omdat het niet alle nodige voedingsstoffen heeft. De dichtheid van het gras neemt af.
Hierdoor krijgt onkruid en klaver alle kans om te groeien. Klaver is een van de meest herkenbare tekenen van een tekort aan stikstof. Klaver kan stikstof uit de lucht halen, waardoor het toch kan groeien op een grond met een voedingstekort.
Bij een tekort aan stikstof ontstaan er groeiproblemen en is het gras gewoon een stuk zwakker. Hierdoor is je gazon veel vatbaarder voor ziektes en plagen. Denk aan plantenziektes zoals rooddraad, dollarspot en kroonroest.
Zorg er dus voor dat het je gazon niet ontbreekt aan voedingsstoffen. Start in het voorjaar bv met een goede organische mest met extra stikstof, zoals Snelmix. Zo maakt je gras in het voorjaar meteen een goede start. Deze organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur.
Start in het voorjaar met een goede organische mest met extra toegevoegde stikstof, zoals Snelmix. Zo maakt je gras in het voorjaar meteen een goede start. Deze organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur.
Het is echter niet slim om je gazon te bemesten als het erg verkleurd of droog is. Je gazon heeft dan waarschijnlijk een groeistop, waardoor het ook geen nieuwe voedingsstoffen opneemt.
Wil je extra stikstof toevoegen in het najaar? Gebruik dan speciale najaarsmest van Dr. Botani. Deze mest heeft een hoog stikstofgehalte, waardoor het gazon rustig doorgroeit in het najaar en helemaal klaar is voor de koudere maanden.
Daarnaast bevordert de samenstelling van deze mest in het najaar de wortelgroei, een rijk bodemleven en een betere tolerantie tegen vorst. Je planten en gras zullen daardoor een betere weerstand krijgen tegen ziektes, plagen en schimmels.
Je voorkomt een stikstoftekort door je gazon regelmatig te bemesten met een stikstofhoudende mest, zoals Snelmix in het voorjaar en Najaarsmest in het najaar.
Heb je een kleigrond? Dan kun je de bodem ook verbeteren met basaltmeel. Basaltmeel zorgt ervoor dat stikstof vastgelegd wordt in de bodem, zodat het niet zo snel uitspoelt. Basaltmeel verbetert ook de structuur van kleigrond, waardoor de grond beter bewerkbaar is en voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden door planten en gras.
Kale plekken
Ligt er geen overtollige aarde? Zorg er dan wel voor dat de plekken vrij zijn van eventuele resten dood gras. Hark vaste grond wat los en strooi een dunne laag aanplantgrond over de kale plek.
Aanplantgrond
Kies hiervoor een organische grond zoals Structuur Actief. Structuur Actief bevat organische voedingsstoffen en is verrijkt met micro-organismen. Deze unieke opbouw zorgt voor optimale beworteling, verbetert structuur en bevordert het bodemleven.
Na het opvullen van de gaten en / of herstellen van de kale plekken zaai je nieuw gras in. Gebruik hiervoor graszaad dat snel ontkiemt en vestigt. Strooi het zaad gelijkmatig over de plekken heen.
Tenslotte strooi je nog een dun laagje grond over het zaad heen of je harkt het voorzichtig wat onder. Zo ontkiemen de zaadjes sneller en kunnen de vogels er wat minder goed bij.
Een gezond gazon heeft een aantal dingen nodig: water, zuurstof, licht en voeding. Geef het graszaad daarom gelijk wat extra ondersteuning in de vorm van een organische mest, Snelmix.
Deze organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur. Door het hoge stikstofgehalte is deze organische gazonmest ook effectief voor de bestrijding van klaver en rooddraad in de zomer.
Regent het niet? Dan is het belangrijk om goed te sproeien. Zorg dat de ingezaaide plekken vochtig blijven tot het kiemen van het zaad en nog 2 weken er na. Sproei met een lichte straal zodat het graszaad niet gelijk wegspoelt. Je kunt jong gras beter in kleine hoeveelheden sproeien.
Let op: dit geldt alleen voor jong gras. Bij volgroeid, ouder gras kun je geef je liever in één keer veel water. Alleen zo kan het water diep in de grond doordringen.
Wanneer je je gazon goed onderhoud is er minder kans op ziektes, schimmels en plagen. Je gazon onderhouden doe je door te beluchten / verticuteren, kalk te strooien en mesten.
Wanneer je gras goed dicht zaait, dan maakt onkruid ook minder kans. Gebruik hiervoor hetzelfde gras als je gebruikt hebt om de kale plekken te herstellen. Dit is een graszaad dat snel ontkiemt en vestigt.
Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.