Home Gazon Gazon met een tekort aan voedingsstoffen, zuurstof, zonlicht, of water Stikstoftekort gazon

Alles over stikstof voor gazon

Staat je gazon opeens vol klaver en onkruid? Of kleurt je gras geel?

Dat wijst op een tekort aan stikstof in je gras. Je gazon heeft stikstof hard nodig voor fotosynthese en dus de groei. Een stikstoftekort kan dus funest zijn voor je gazon. Wij leggen je uit wat de oorzaken zijn van een stikstoftekort, hoe je het herkent én oplost.

Stikstoftekort behandelen
klaver in gras bestrijden met organische mest
 • Voorkom klaver en onkruid in je gazon

 • Een stikstoftekort in je gras veroorzaakt groeiproblemen

 • Gele grassprieten zijn een indicatie van een stikstoftekort

 • Voorkom klaver en onkruid in je gazon

 • Een stikstoftekort in je gras veroorzaakt groeiproblemen

 • Gele grassprieten zijn een indicatie van een stikstoftekort

Wat betekent stikstof voor gazon?

Naast water, zonlicht en zuurstof heeft gras nog meer voedingsstoffen nodig. Stikstof is één van de drie belangrijke voedingsstoffen die planten en gras nodig hebben om te kunnen groeien (naast fosfor en kalium). Het is zo belangrijk omdat het de wortelgroei en kleur van het gras bevordert. Stikstof zorgt er dus voor dat je gazon gezond en zo mooi groen is!

Gele grassprieten of klaver in je gazon?

Stikstof voor gazon is dus een belangrijke voedingsstof. In een gazon met een tekort aan stikstof krijgt klaver de vrije ruimte. Pak dit probleem bij de oorzaak aan met onze speciale meststof Snelmix van Dr. Botani. Dit is een organische mest met een hoog stikstofgehalte.

Snelmix gazonmest, snelle start voor het voorjaar

 • Organische meststof met bacteriën en hoger stikstof percentage (tegen o.a. klaver)
 • Zorgt voor snelle groei, groene kleur en stimuleert het bodemleven
 • Door het hoge stikstofgehalte in de zomer ook effectief tegen klaver en rooddraad
Gazon met stikstoftekort, gele grassprieten en onkruid | Dr. Botani

Oorzaken stikstoftekort

Een tekort aan stikstof in je gazon kan meerdere oorzaken hebben:

 • Een teveel aan kalium, zink, chloride of mangaan in de bodem.
 • Te hoge pH-waarde in de wortels, waardoor stikstof niet goed kan worden opgenomen.
 • Beschadigde graswortels door bijvoorbeeld een grasziekte of lage bodemtemperatuur. Ook hierdoor kan het gras de stikstof niet opnemen.
 • Veel en langdurige regen. Stikstofnitraat lost namelijk makkelijk op en spoelt snel weg uit de bodem.

Dit betekent stikstof voor gazon, een tekort herkennen

Stikstof voor gazon is dus een erg belangrijke voedingsstof. Een stikstoftekort in het gazon kan flinke schade opleveren als het niet op tijd behandeld wordt. Dit is hoe je een tekort aan stikstof kunt herkennen en wat de gevolgen zijn voor je gazon.

Gazon met voedingstekort, alles over gras voeding bij | Dr. Botani

Gele grassprieten door stikstoftekort

Omdat het gras niet voldoende stikstof uit de bodem kan halen, onttrekt het stikstof aan de oudste grassprieten om zo de jongste grassprieten te voeden. De oudere grassprieten hebben niet genoeg voeding meer en kleuren hierdoor geel.

Als het gras niet snel extra stikstof krijgt, kan het zelfs afsterven. Gelukkig is dit snel op te lossen door stikstof op het gras te strooien in de vorm van een speciale mest

witte klaver in gazon voorkomen en bestrijden | Dr botani

Stikstof voor gazon voorkomt onkruid en klaver

Bij een stikstofgebrek groeit het gras erg langzaam omdat het niet alle nodige voedingsstoffen heeft. De dichtheid van het gras neemt af.

Hierdoor krijgt onkruid en klaver alle kans om te groeien. Klaver is een van de meest herkenbare tekenen van een tekort aan stikstof. Klaver kan stikstof uit de lucht halen, waardoor het toch kan groeien op een grond met een voedingstekort.

Plaatselijk klaver verwijderen en bestrijden

Klaver in je gazon is een doorn in het oog. Dit vervelende onkruid verspreidt zich over je hele gazon en lijkt steeds maar terug te komen. Gelukkig pak je klaver nu snel en pleksgewijs aan met KlaverVrij gazon: een organische meststof die klaver voor eens en altijd aanpakt!

 • Bestrijdt klaver met stikstof en kalium
 • Voor plaatselijk gebruik
 • 100% organisch en goed voor je gazon
 • Effect al na 2 dagen zichtbaar
Rooddraadschimmel in gazon | Dr. Botani

Kans op plantenziektes

Bij een tekort aan stikstof ontstaan er groeiproblemen en is het gras gewoon een stuk zwakker. Hierdoor is je gazon veel vatbaarder voor ziektes en plagen. Denk aan plantenziektes zoals rooddraad, dollarspot en kroonroest.

Zorg er dus voor dat het je gazon niet ontbreekt aan voedingsstoffen. Start in het voorjaar bv met een goede organische mest met extra stikstof, zoals Snelmix. Zo maakt je gras in het voorjaar meteen een goede start. Deze organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur.

Stikstof voor gazon, eenvoudig toe te voegen

Een stikstoftekort behandelen is gelukkig erg makkelijk. Je voegt eenvoudig stikstof aan je gazon toe door middel van een stikstof meststof voor het gazon. Gebruik hiervoor een organische mest met een hoge ‘N’ waarde, zoals Snelmix van Dr. Botani. Deze gazonmest bevat extra stikstof, waardoor het tekort snel opgelost is.

Deze mest is ook ideaal om te gebruiken voor de bestrijding van klaver of rooddraad.

Wanneer stikstof op het gazon toevoegen?

Stikstof toevoegen in het voorjaar

Start in het voorjaar met een goede organische mest met extra toegevoegde stikstof, zoals Snelmix. Zo maakt je gras in het voorjaar meteen een goede start. Deze organische gazonmest bevordert de beworteling, het bodemleven en de bodemstructuur. Het resultaat? Een snelle aangroei van het gazon en een mooie groene kleur.

Het is echter niet slim om je gazon te bemesten als het erg verkleurd of droog is. Je gazon heeft dan waarschijnlijk een groeistop, waardoor het ook geen nieuwe voedingsstoffen opneemt.

Stikstof toevoegen in het najaar?

Wil je extra stikstof toevoegen in het najaar? Gebruik dan speciale najaarsmest van Dr. Botani. Deze mest heeft een hoog stikstofgehalte, waardoor het gazon rustig doorgroeit in het najaar en helemaal klaar is voor de koudere maanden.

Daarnaast bevordert de samenstelling van deze mest in het najaar de wortelgroei, een rijk bodemleven en een betere tolerantie tegen vorst. Je planten en gras zullen daardoor een betere weerstand krijgen tegen ziektes, plagen en schimmels.

Stikstoftekort voorkomen

Je voorkomt een stikstoftekort door je gazon regelmatig te bemesten met een stikstofhoudende mest, zoals Snelmix in het voorjaar en Najaarsmest in het najaar.

Heb je een kleigrond? Dan kun je de bodem ook verbeteren met basaltmeel. Basaltmeel zorgt ervoor dat stikstof vastgelegd wordt in de bodem, zodat het niet zo snel uitspoelt. Basaltmeel verbetert ook de structuur van kleigrond, waardoor de grond beter bewerkbaar is en voedingstoffen beter opgenomen kunnen worden door planten en gras.

Stappenplan gazon herstellen

Is je gazon door een tekort aan stikstof erg beschadigd? Je gazon kun je eenvoudig herstellen door nieuw gras in te zaaien.

Met ons stappenplan voor het gazon herstellen heb je binnen ‘no time’ weer een gezonde, diepgroene en dichte grasmat. 

Aanplantgrond

Graszaad

Organische mest

Producten voor een gezond gazon

Je gazon onderhouden wordt een stuk eenvoudiger met de juiste producten. Dr. Botani heeft bijna 40 jaar ervaring in gazononderhoud en biedt de beste kwaliteit biologische producten voor jouw gazon. Onze producten voor gazononderhoud zijn natuurlijk en milieuvriendelijk.