Onderhoud groendak? 4 Tips voor een groen groendak

Groendaken (of sedumdaken) zijn ideaal! Niet alleen ziet het er mooi uit, maar het verbetert de isolatie van je woning én bevordert de biodiversiteit. Nog een groot voordeel: sedum kan wel tegen een stootje! Het onderhoud van een groendak is zelfs voor de mensen zonder groene vingers goed te doen.

Een gezond groen sedumdak | Dr. Botani

De 4 tips voor onderhoud van je groendak

Sedumdak aanleggen en er niet meer naar omkijken? Zo makkelijk kom je er helaas niet vanaf. Zoals elk plantje heeft sedum ook verzorging nodig. Geen zorgen, met deze 4 supermakkelijke tips ben je het hele jaar voorzien, en voorkom je vervelende problemen zoals mos en onkruid.

1.    Onkruid weghalen

Heb je het sedumdak aan laten leggen, maar er verder niks mee gedaan? Dan bestaat de kans dat er hier en daar wat onkruid of mos op het dak gegroeid is. Geen reden tot paniek! Verwijder het onkruid op tijd en er is niks aan de hand.

Doe dit minimaal 2 keer per jaar, in het voor- én najaar. Onkruid verspreidt zich ontzettend snel. Voordat je het weet zit het hele dak onder, en ben je nóg langer bezig.

 

2.    Bemesten

Dan nu dé tip om het sedumdak vrij te houden van mos en onrkuid. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; bemesten, bemesten en bemesten. Kleine moeite, maar met groot resultaat.

Net zoals alle planten en gewassen heeft sedum voedingsstoffen nodig. Planten halen voedingsstoffen uit de bodem, maar na een tijdje is die uitgeput. Om te kunnen groeien en mooi groen te blijven, hebben ze af en toe een extra boost nodig.

GreenRoof van Dr. Botani is een mest speciaal ontwikkeld voor het versterken en herstellen van sedumdaken. Naast alle nodige voedingstoffen voor sterke wortels en een rustige groei zit er ook extra kali in, wat de vorming van mos tegengaat.

Bemest je groendak 2 keer per jaar, in het voorjaar en najaar. Zo geef je de planten extra kracht in het groeiseizoen en een voorraadje voor de koudere maanden.

 

3.    Bemesten met zonnepanelen

Heb je naast je groendak zonnepanelen? Dan raden wij aan om een vloeibare mest te gebruiken.

GreenRoof is beschikbaar in een korrel en in vloeibare vorm. Het voordeel van de vloeibare variant is dat het niet stoft. Zo komt er geen stof op je zonnepanelen terecht, en hoef je ze ook niet schoon te maken.

Heb je zonnepanelen? Gebruik dan Greenroof Subfeed! 

 

4.    Sproeien

Sedum heeft over het algemeen niet heel veel water nodig omdat de plantjes veel water vast kunnen houden. Toch is sproeien is sommige gevallen een must.  

Regent het weinig, en zijn de temperaturen hoog? Dan mag het groendak minimaal 1 keer per week besproeid worden.

Merk je dat de sedumplanten rood beginnen te kleuren? Dat is ook een teken dat ze wel wat water lusten.

 

Met deze tips onderhoud jij je groendak als een pro! En heb je hopelijk het hele jaar een groen en bloeiend groendak, zonder onkruid of mos.

Lees verder

Onderhoud tuin

Onderhoud groendak? 4 Tips voor een groen groendak

Zoals elk plantje heeft sedum ook verzorging nodig. Geen zorgen,..

Lees meer

Kamerplanten

Kamerplanten verpotten doe je zo!

Of je hele huis al vol staat met kamerplanten, of..

Lees meer

Kamerplanten

Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie? 6 tips!

De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin veel..

Lees meer

Gazon

Organische mest vs. kunstmest. Wat zijn de voor- en nadelen?

Planten groeien niet uit zichzelf, ze hebben voeding nodig. Je..

Lees meer

Instagram

Dr.Botani

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *