Trips of spint? Dit zijn de verschillen!

Trips of spint in je plant? Als kamerplantliefhebber wil jij jouw planten natuurlijk mooi en gezond houden, maar soms kunnen ongewenste plagen, zoals trips en spint, je groene oase bedreigen. Hoewel trips en spint allebei kleine beestjes zijn die flinke schade kunnen veroorzaken, zijn ze toch écht verschillend. Maar beestjes zijn toch gewoon beestjes? Nee, zeker niet! Het is belangrijk om te weten of je te maken hebt met trips of spint omdat je ze allebei op een andere manier bestrijdt.

In deze blog vertellen we je precies wat het verschil is tussen trips en spint, en hoe je beide beestjes effectief en op natuurlijke wijze bestrijdt!

Een gezond groen sedumdak | Dr. Botani
Trips of spint? Bekijk meteen het overzicht met de verschillen

Wat zijn trips?

Trips zijn kleine insecten die voorkomen op de bladeren van kamerplanten. Ze zijn ongeveer 1-2 millimeter lang en hebben dunne, langwerpige lichamen. Tripsen komen in verschillende kleuren voor, afhankelijk van de soort, variërend van geel tot bruin of zwart. De larven van de trips zijn slechts maximaal 1 mm groot en lastig te zien met het blote oog. Deze minuscule beestjes voeden zich door voedingsstoffen op te zuigen uit de bladeren.

Doordat je plant voedingsstoffen mist, ontstaan er gele, bruine of zilverachtige vlekken op de bladeren, verkleuringen, en een mogelijke groeiachterstand. Veel van de bladeren zullen hierdoor afsterven. Als je tripsen hun gang laat gaan, dan is er een grote kans dat je plant dood gaat. Bovendien verspreiden tripsen zich snel, waardoor ook al je andere planten gevaar lopen.

Tripsen in plant herkennen, effectief deze beestje in plant bestrijden | Dr. Botani

Zo bestrijd je trips

Trips is een van de meest hardnekkige plagen in planten. Met gif of andere chemische middelen kom je niet ver; trips zijn hier namelijk resistent tegen. De enige oplossing is het inzetten van natuurlijke vijanden. Dit kun je het beste doen om definitief van tripsen af te komen:

  1. Zet je plant apart van andere planten zodat de trips niet naar je andere planten overspringen.
  2. Hang blauwe vangplaten op in de plant. Deze vangen de volwassen tripsen, zodat deze zich niet meer voort kunnen planten.
  3. Zet roofwantsen uit. Dit zijn de natuurlijke vijanden van trips, en de enige effectieve bestrijders.

Tip: Gebruik BioBox: een handig kartonnen doosje waar je de roofwantsen in doet en die je eenvoudig in je plant hangt. Zo kunnen de roofwantsen zich beter verspreiden

  1. Samen sta je sterk! En dat geldt ook voor de twee natuurlijke bestrijders, roofwantsen tegen tripsen en aaltjes tegen trips larve. Zie je al meerdere tripsen op meerdere planten lopen? Dan kun je er voor kiezen om naast de roofwants ook aaltjes uit te zetten. Aaltjes bestrijden ook de niet-mobiele fase van trips larven. Zij starten dus net iets eerder met bestrijding in de levenscyclus van trips. Larven hebben veel voeding nodig om te groeien. In deze fase van de levenscyclus richten ze dan ook veel schade aan door zich te voeden aan de plantensappen van jouw kamerplant.

In één keer van trips afkomen?

Bestel dan ons productenpakket met alle benodigdheden om trips te bestrijden en je plant gezond te houden!

Wat is spint?

In tegenstelling tot tripsen behoren spinten tot de spinachtigen en zijn ze geen insecten. Ze zijn zeer klein, meestal minder dan 1 millimeter groot, en hebben een ovale vorm. Het lijken op witte, gele, bruine of oranje bolletjes op de bladeren. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze lastig te herkennen.

Vaak herken je spint in je plant dan ook eerder aan de gele of bruine bladeren of ragfijne spinnenwebachtige draden bij de bladeren.

Spintmijten zuigen net als trips ook voedingsstoffen uit de bladeren van je plant. Dit zorgt voor de gele of bruine stippen op de bladeren. Als de plaag ernstig is, kunnen de bladeren van de kamerplant verwelken en uiteindelijk afsterven.

Dr. Botani | Spint herkennen met een vergrootglas.

Zo bestrijd je spint

Voor spint geldt ook: bestrijden met gif is geen goed idee. Niet alleen is het minder effectief, maar je planten worden er ook niet gezonder op. Dit is wat je wel moet doen:

  1. Isoleer je plant zodat de spintplaag zich niet verspreidt over al je kamerplanten.
  2. Het web van de spinten kun je voorzichtig verwijderen met een doekje of een stofzuiger (op de zachtste stand).
  3. Zet roofmijten uit. Dit zijn de natuurlijke vijanden van spint, die de spinten op een biologische en effectieve manier bestrijden.

Tip: Gebruik ook voor het uitzetten van roofmijten een BioBox

In één keer van spint afkomen?

Bestel dan ons productenpakket met alle benodigdheden om spint te bestrijden en je plant gezond te houden!

Trips of spint, de verschillen op een rij

Trips en spint zijn allebei kleine beestjes en leven allebei op je kamerplanten. En zowel trips als spint zorgen voor gele- en bruine bladeren. Logisch dat je twijfelt of je trips of spint in je plant hebt. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen trips en spint naast elkaar zodat je snel weet waar je mee te maken hebt.

Trips

Spint

Langwerpig en hebben vleugels

Rond of ovaalvormig

1-2 mm lang

Kleiner dan 1 mm, bijna niet zichtbaar voor het blote oog

Veroorzaken grijze/zilveren vlekken, en gele en bruine plekken

Veroorzaken alleen gele en bruine plekken

Geen webben

Veroorzaken kleine webben

Bestrijden met roofwantsen en aaltjes tegen tripslarven

Bestrijden met roofmijt

 

Plaagdieren check

Tip! De beestjes zijn soms zo klein dat je ze moeilijk met het blote oog kunt zien. Om zeker te weten of je te maken hebt met trips of spint kun je gebruik maken van een loep, of inzoomen met de camera van je telefoon.

Lees verder

Kamerplanten

Trips of spint? Dit zijn de verschillen!

Heeft je plant bruine of gele bladeren? En zie je..

Lees meer

Onderhoud tuin

Onderhoud groendak? 4 Tips voor een groen groendak

Zoals elk plantje heeft sedum ook verzorging nodig. Geen zorgen,..

Lees meer

Kamerplanten

Kamerplanten verpotten doe je zo!

Of je hele huis al vol staat met kamerplanten, of..

Lees meer

Kamerplanten

Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie? 6 tips!

De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin veel..

Lees meer

Instagram

Dr.Botani

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *