Kamerplanten verpotten doe je zo!

Kamerplanten verpotten, lees alles over het hoe, waarom en wanneer. Of je hele huis al vol staat met kamerplanten, of je net pas de eerste gekocht hebt; verzorging blijft ontzettend belangrijk. Geef je ze af en toe water? Goed bezig!

Maar wist je dat bij de verzorging van kamerplanten nog meer komt kijken? Denk bijvoorbeeld aan je kamerplanten verpotten. Klinkt misschien allemaal lastig. Is het niet. Wij leggen het je uit!

Waarom moet je je kamerplanten verpotten?

Bij het verpotten van een plant ververs je de potgrond en plaats je de plant eventueel in een nieuwe pot. Je hoort misschien vaker dat dit belangrijk is, maar waarom eigenlijk? Dit zijn de belangrijkste redenen:

Geef je plant de ruimte om te groeien

Als je een nieuwe kamerplant koopt, zit deze vaak nog in een plastic potje. In het begin is dit prima, maar als de plant begint te groeien, wordt dit potje al snel te klein. De wortels hebben namelijk geen ruimte meer om zich te ontwikkelen, waardoor de plant ook niet meer groeit. In een grotere pot krijgen de wortels weer meer ruimte.

Controleer de gezondheid van de wortels

Nu we het toch over de wortels hebben… Tijdens het verpotten krijg je ook de kans om de gezondheid van de wortels te controleren. Gezonde wortels herken je aan een witte of bruine kleur. Ook moeten ze stevig aanvoelen. Merk je dat er wortels bijzitten die slap, verkleurd of verrot zijn? Haal deze dan voorzichtig weg voordat je de plant verpot.

Verse voeding

Goede potgrond is goud waard! In de potgrond waar je plant instaat, zitten veel belangrijke voedingstoffen die nodig zijn om te groeien. Na verloop van tijd raken deze voedingstoffen op. Dan is het dus tijd om je kamerplanten te verpotten. Verse potgrond zit ook boordevol nieuwe voedingsstoffen, waardoor je plant weer kan groeien

Tussendoor kun je de plant ook extra voeding geven met een biologische plantenvoeding. Heel handig, maar het blijft belangrijk om de potgrond af en toe te verwisselen. Het is namelijk niet goed om je plant eindeloos in dezelfde potgrond te laten zitten.

Een sterke structuur

Hoe langer je potgrond in de plantenpot laat staan, hoe slechter de structuur wordt. Doordat je de plant water blijft geven, wordt de grond steeds dichter en vaster. Niet goed, want zo kan er nog maar moeilijk zuurstof bij de wortels komen, wat essentieel is voor de groei van de plant. Ook is er zo kans dat de wortels gaan rotten.

De enige manier om de potgrond weer lekker luchtig te krijgen is door de kamerplanten te verpotten en de potgrond te vervangen!

Wanneer je kamerplanten verpotten?

Kamerplanten verpotten doe je het beste tijdens de groeiperiode, in het voorjaar. Een verpotting is niet niks voor een plant. Tijdens de groeiperiode kunnen ze dan ook sneller opkrabbelen. 

Heb je nu een plant die uit z’n voegen springt buiten het groeiseizoen? Dan mag je deze ook gewoon verpotten. Doe dit wel extra voorzichtig. Als de wortels beschadigd raken, kunnen deze zich in de winter minder makkelijk herstellen. Dit kan helaas invloed hebben op de groei van de hele plant.

Stappenplan kamerplanten verpotten

Dr. Botani stap 1 bestrijden

Als eerste wil je een iets grotere pot uitkiezen, waardoor je kamerplant weer lekker veel ruimte heeft en kan groeien. Kies een pot die ongeveer een kwart groter is dan je oude pot.Vind jij jouw plant nu eigenlijk groot genoeg en wil je dat hij niet verder groeit? Dan kun je hem ook gewoon ‘verpotten’ in dezelfde pot. Je ververst dan eigenlijk gewoon de oude potgrond.

Dr. Botani stap 2 bestrijden

Maak een mengsel van een (biologische) potgrond en een bodemverbeteraar. De potgrond bevat de voeding en de bodemverbeteraar zorgt er voor dat de bodem beter van structuur is en de voeding beter op kan nemen.

Vul de pot met een laagje van dit mengsel en voeg meteen een scheutje water toe.

Dr. Botani stap 3 bestrijden

Haal de plant met kluit voorzichtig uit de oude pot en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond. Soms gaat de plant moeilijk uit de pot. Geef hem dan even geen water. Als de grond droger is, komen de randjes los van de pot en gaat de kluit er gemakkelijk uit.

Dr. Botani stap 4 bestrijden

Plaats de kluit in het midden van de nieuwe pot op het laagje potgrond.

Dr. Botani stap 5 bestrijden

Vul de rest van de pot op met aarde. Gebruik hiervoor een organische potgrond. Deze bevat micro-organismen en organische voedingstoffen die zorgen voor langdurige voeding, goede beworteling en een fijne, losse structuur. Vul de pot niet tot de rand met potgrond, maar laat ongeveer een centimeter vrij. Zo voorkom je dat water en modder de pot uitstromen als je de plant water geeft.

Dr. Botani stap 6 bestrijden

Verwen je plant meteen met een plons lauw water en biologische voedingstabletten voor een sterke basis!

Tada! Een succesvolle verpotting en blije planten.

Tip voor extra gezonde planten

Daarnaast is het dus belangrijk om je planten genoeg voeding te geven. Een paar maanden na het verpotten is de meeste voeding weer uit de grond. Gelukkig kun je makkelijk voeding bijgeven met voedingstabletten, waar alle nodige voedingsstoffen inzetten. Ze geven de voeding langzaam af aan de bodem, waardoor je ze slechts 2 keer per jaar hoeft te gebruiken. Super makkelijk dus!

100 tabletten, nu voor € 28,95

Organische voedingstabletten

Geef je kamerplanten een boost met deze voedingstabletten! Deze plantenvoeding zit boordevol organische stoffen en bevat ook micro-organismen. Jouw kamerplanten blijven zo het hele jaar lang mooi, maar ook sterk en gezond. 

Biologische plantenvoeding:

  • Versterkt gezondheid van kamerplanten
  • In handige tabletvorm
  • Volledig biologisch, organische stoffen NPK 8-3-9 + 2 MgO met micro-organismen

Wanneer je kamerplanten verpotten?

Kamerplanten verpotten doe je het beste tijdens de groeiperiode, in het voorjaar. Een verpotting is niet niks voor een plant. Tijdens de groeiperiode kunnen ze dan ook sneller opkrabbelen. 

Heb je nu een plant die uit z’n voegen springt buiten het groeiseizoen? Dan mag je deze ook gewoon verpotten. Doe dit wel extra voorzichtig. Als de wortels beschadigd raken, kunnen deze zich in de winter minder makkelijk herstellen. Dit kan helaas invloed hebben op de groei van de hele plant.

 

Lees meer over kamerplanten verzorgen

Lees verder

Onderhoud tuin

Onderhoud groendak? 4 Tips voor een groen groendak

Zoals elk plantje heeft sedum ook verzorging nodig. Geen zorgen,..

Lees meer

Kamerplanten

Kamerplanten verpotten doe je zo!

Of je hele huis al vol staat met kamerplanten, of..

Lees meer

Kamerplanten

Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie? 6 tips!

De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin veel..

Lees meer

Gazon

Organische mest vs. kunstmest. Wat zijn de voor- en nadelen?

Planten groeien niet uit zichzelf, ze hebben voeding nodig. Je..

Lees meer

Instagram

Dr.Botani

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *