Biodiversiteit. Het is een term die je als plantenliefhebber de afgelopen jaren waarschijnlijk vaak gehoord hebt. Maar wat is biodiversiteit nu eigenlijk? En vooral: waarom moet jij je zorgen maken over biodiversiteit? En wat kun je zelf doen om de biodiversiteit in je eigen tuintje te verbeteren? Wij leggen het je uit!

Wat is biodiversiteit?
De betekenis van biodiversiteit is: ‘de verscheidenheid aan organismen in de wereld.’ Dit betekent eigenlijk: de hoeveelheid verschillende dieren- en plantensoorten. Maar biodiversiteit betekent eigenlijk veel meer dan dat. Het gaat ook om de genetische variatie binnen een soort en de functie van een soort binnen een ecosysteem.
Geen een dier, insect of zelfs schimmel kan namelijk alleen overleven. Alles in de natuur is met elkaar verbonden en is dus ook afhankelijk van elkaar. Zo is alles in evenwicht. Dat is de betekenis van biodiversiteit!
De natuur kan eigenlijk gezien worden als een soort blokkentoren. Als je een blokje midden in de toren weghaalt, zal de hele toren omvallen.
Het belang van biodiversiteit
De natuur kan eigenlijk gezien worden als een soort blokkentoren. Als je een blokje midden in de toren weghaalt, zal de hele toren omvallen. En dat is ook de betekenis van biodiversiteit: elk dier, insect of plantje heeft dus een eigen functie en is ook weer afhankelijk van andere dieren, insecten of planten.
Bijen zijn bijvoorbeeld een belangrijk blokje in onze natuur-blokkentoren. Bijen gaan op zoek naar nectar in planten en bloemen en nemen dan stuifmeel mee van de ene plant naar de andere. Dit zorgt ervoor dat onze planten en gewassen kunnen groeien. Zonder bijen kunnen gewassen niet meer groeien waardoor niet alleen mensen weinig eten hebben, maar ook veel dieren zonder eten komen te zitten Je snapt het: de hele blokkentoren stort in.
De natuur is gemaakt om voor zichzelf te zorgen. Wanneer er genoeg biodiversiteit is, kunnen alle planten, dieren en mensen hun eigen functie vervullen en met elkaar samenwerken waardoor alles in balans is.
Vermindering van biodiversiteit
Het gaat helaas steeds slechter met de biodiversiteit in de wereld en dit is iets om ons zorgen over te maken. Doordat er steeds meer mensen zijn, moet er ook meer plek voor ons gemaakt worden op de aarde. Natuurgebieden worden opgeofferd voor steden en er is steeds meer vervuiling. De natuur raakt hierdoor steeds meer uit balans.
Biodiversiteit in jouw tuin
We hebben het nu vooral gehad over biodiversiteit op grote schaal, maar jouw eigen tuintje is ook een ecosysteem dat in balans moet blijven. Een verscheidenheid aan planten, gewassen, nuttige beestjes en bodemleven is daarom een must. Hiermee help je niet alleen de natuur, maar ook jezelf!
Insecten zoals bijen, wormen en lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld super nuttig. Bijen bestuiven planten waardoor de planten zich weer voort kunnen planten, lieveheersbeestjes eten luizen en wormen zijn geweldig voor de bodemstructuur en waterafvoer!
Maak jouw tuin insectvriendelijk
Voordat de beestjes hun werk kunnen doen, moet je wel eerst jouw tuin aantrekkelijk genoeg maken zodat ze daar naartoe willen komen. Tijd dus om jouw tuin ‘insectvriendelijker’ te maken. Zo zijn insecten op zoek naar een geschikt onderdak. Bijen verblijven in het wild bijvoorbeeld in holle bomen. In je eigen tuin kun je dit nabootsen met speciale bijenkasten of door in een hoekje van je tuin de oude bomen gewoon eens te laten liggen. Niet alleen een plekje voor bijen, maar ook egeltjes vinden het heerlijk om zich daar te verschuilen. Dat is de ware betekenis van biodiversiteit.
Ook voeding is belangrijk. Plaats daarom bloemen en planten waar de insecten dol op zijn. Zo lok je bijvoorbeeld bijen met bloemen die veel nectar bevatten en lieveheersbeestjes met planten zoals de vlierstruik en de linde.
Vergeet de bodem niet
Om deze planten goed te laten groeien, moet de bodem wel eerst in orde zijn. In een bodem zonder voedingstoffen groeit er namelijk niks. Gebruik hiervoor dus een goede organische meststof. Organische meststoffen voeden namelijk niet alleen direct de planten, maar voeden en verbeteren ook de bodem zelf. Hier kan jouw tuin dus nog lang van genieten.
Een gezonde bodem trekt ook meer nuttige insecten aan, die op hun beurt weer de bodem, planten en gewassen helpen. Zo zie je dat alle onderdelen in jouw tuin op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn en dat je dus ook geen een onderdeel mag vergeten!
Bestrijd de natuur met de natuur
Sommige insecten eten nu eenmaal bladeren, planten of wortels. Normaal is dit geen groot probleem; nuttige insecten eten namelijk deze plaagdieren op waardoor je er weinig last van hebt. Is de biodiversiteit in jouw tuin verstoord? Dan zijn er misschien te weinig nuttige insecten om de plaagdieren te bestrijden. Het gevolg? Je raadt het al: een plaag. De gewassen waar je zo hard voor hebt gewerkt hebt worden aangevreten door slakken of jouw gazon wordt flink beschadigd door engerlingen. Deze plaagdieren wil je dus zo snel mogelijk weghebben!
Veel mensen grijpen dan naar chemische bestrijdingsmiddelen, maar dit verstoort het evenwicht in de tuin juist nog meer. Deze middelen bestrijden namelijk niet alleen de indringers, maar beschadigen ook planten en nuttige beestjes. Doordat chemische bestrijdingsmiddelen niet thuishoren in de natuur, raakt de natuur uit balans.
Natuurlijke vijanden helpen je
Het beste wapen is daarom de natuur zelf! Ieder plaagdier heeft een natuurlijke vijand. Zo kun je slakken, mieren en engerlingen bestrijden met aaltjes en bladluizen met lieveheersbeestjes. Insecten zoals aaltjes en lieveheersbeestjes doden alleen de indringers en beschadigen niks anders in jouw tuin. Grotere plaagdieren zoals woelmuizen zijn eenvoudig weg te jagen met biologische geurpalen die een geur afgeven die door muizen als bedreigend worden ervaren. Jouw voedselgewassen komen zo ook niet in aanraking met schadelijke stoffen.
Het bestrijden van plaagdieren met natuurlijke vijanden is, in tegenstelling tot chemische bestrijders, ook een langdurige oplossing. De natuurlijke vijanden gaan namelijk net zo lang door totdat alle vervelende insecten verdwenen zijn. De populatie van een natuurlijke vijand past zich aan op basis van het aanbod van voedsel. Zijn er veel plaagdieren? Dan planten ze zich snel voort. Zijn de plaagdieren bijna weg? Dan verkleint ook de populatie natuurlijke vijanden.
Dit is waar biodiversiteit om draait
De balans in jouw tuin wordt door deze aanpak niet verstoord, maar juist hersteld. De natuur heeft voor alles zelf al een oplossing bedacht. Dat is de ware betekenis van biodiversiteit en waar wij bij Dr. Botani denken dat dé oplossing ligt. Als je in jouw tuin een goede omgeving creëert waar de natuur lekker zijn werk kan doen, zul je merken dat alles opbloeit. Bij Dr. Botani vind je daarom alleen natuurlijke producten die jou een handje helpen om het evenwicht in jouw tuin te herstellen. Natuur blij, jij blij.
Werk dus samen met de natuur, en niet ertegen.
Zelf aan de slag? Bekijk ons aanbod natuurlijke vijanden, meststoffen en bodemverbeteraars, onkruid- en schimmels en plaagbestrijding.
Lees verder
Onderhoud tuin
Onderhoud groendak? 4 Tips voor een groen groendak
Zoals elk plantje heeft sedum ook verzorging nodig. Geen zorgen,..
Lees meerKamerplanten
Kamerplanten verpotten doe je zo!
Of je hele huis al vol staat met kamerplanten, of..
Lees meerKamerplanten
Hoe overleven jouw kamerplanten de zomervakantie? 6 tips!
De tijd van het jaar is weer aangebroken waarin veel..
Lees meer
Instagram