Home Moestuin Ziektes/schimmels moestuin Beukenhaag onderhouden

Beukenhaag onderhouden

De beukenhaag (of Fagus sylvatica) is één van de favoriete hagen in Nederland. Dat snappen we! Deze mooie haag is een perfecte tuinafscheiding. Het is zonde als er gaten in de afscheiding komen. Soms kan slechte verzorging ertoe leiden dat je de haag helemaal moet vervangen.

Het onderhoud van de beukenhaag is gelukkig helemaal niet lastig. Als je weet wanneer je moet snoeien en bemesten houd je jouw beukenhaag groen en gezond en voorkom je plagen en ziektes!

Stappenplan onderhoud beukenhaag
Beukenhaag snoeien | Dr. Botani
 • Voorkom een kale ligusterhaag met gaten.
 • Voorkom dat delen van je haag dood gaan
 • Geen onderhoud = meer kans op ziektes en plagen
 • Voorkom een kale beukenhaag

 • Voorkom dat delen van je haag dood gaan

 • Geen onderhoud = meer kans op ziektes en plagen

De beukenhaag of haagbeuk

De beuk is misschien wel de meest gebruikte haag als erfafscheiding of afscheiding in de tuin. Hij groeit dan ook lekker snel, is strak te snoeien en je kunt ook nog kiezen tussen een groene- of een rode beukenhaag.

Een volle en groene haag begint bij de bodem

BioBodem, organische bodemverbeteraar

Biobodem bevat schimmels en bacteriën + voeding voor de schimmels en bacteriën zodat ze lang doorwerken. Biobodem is een bodemverbeteraar en dus geen meststof of voeding.

 • Je voegt bodemleven toe wat in de bodem gaat groeien
 • Zorgt voor optimale beworteling en sterke, gezonde planten
 • Verbeter bodemstructuur, lucht/water huishouding

BioHaag, organische meststof

Dit is een organische mest speciaal ontwikkeld voor hagen. De mest bevat organische voedingsstoffen, gezonde schimmels en micro-organismen. 

 • Zorgt voor een goede beworteling en groei en verbetert de opname van voedingsstoffen.
 • Houd hagen gezond en beschermt tegen ziektes
Beukenhaag onderhouden | Dr.Botani

Beukenhaag planten

Voordat je de beukenhaag gaat planten, is het belangrijk om na te gaan met welke soort grond je te maken hebt. De beukenhaag is niet zo kieskeurig, maar doet het niet zo goed op een zware kleigrond. Deze grond houdt veel water vast, waardoor de wortels ‘verdrinken’. Een drogere bodem werkt beter!

Plant de haag het beste in het najaar of voorjaar, maar voorkom dat het vriest of er vorst in de bodem zit. Plant de beukenhaag dus niet in de volle zon in de zomer, dan kan hij schade oplopen.

De beukenhaag wordt blij van een beetje zon. De ideale standplaats is dus in de halfschaduw of zon.

Voor- en nadelen van een beukenhaag

Voordelen

 • Verschillende hoogtes verkrijgbaar, waardoor het een ideale afscheiding is
 • De beukenhaag is winterhard en behoudt zijn blad in de winter 
 • Of je kiest voor de haagbeuk, die wel zijn blad verliest
 • Makkelijk te onderhouden
 • In groen en rood verkrijgbaar
 • Inheemse plant in Europa
 • Voordelige haagplant

Nadeel

 • Kan niet op elke grond geplant worden
 • Het blad verkleurt in de winter

Soorten beukenhagen

Groene beukenhaag

De groene beuk (Fagus sylvatica) is de meest populaire beukenhaag. Deze beuk heeft een frisse groene kleur en verkleurt in de winter bruin.

Rode beukenhaag

De naam zegt het al: de rode beukenhaag (Fagus sylvatica Atropunicea) is rood gekleurd in plaats van groen. Deze opvallende kleur zorgt voor een unieke uitstraling.

Haagbeuk

Naast de beukenhaag heb je ook de haagbeuk (Carpinus betulus). Wat is nu precies het verschil tussen de haagbeuk en beukenhaag?

Het grootste verschil is dat de haagbeuk zijn blad volledig verliest in de winter. De beukenhaag behoudt zijn blad, maar het verkleurt wel. Wil je een haag aanleggen die dient als afscheiding? Dan is een haagbeuk dus minder geschikt. Verder kan een haagbeuk wel op een nattere grond geplaatst worden.

Qua uiterlijk heeft de haagbeuk een iets ander soort blad. Het is iets zachter. De haagbeuk is er alleen in een groene kleur.

Beukenhaag in de winter, niet bladverliezend met bruine bladeren - Dr. Botani

Beukenhaag snoeien

Voor een mooie, dichte beukenhaag kun je de haag het beste 2 keer per jaar snoeien. Door te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe vertakkingen, waardoor de haag mooi vol blijft.

De eerste keer snoei je in het voorjaar, in eind mei of juni. Dan heeft de haag nog genoeg tijd en ruimte om te groeien in de zomer.

De tweede keer snoei je in september of oktober. Hiermee maak je de beukenhaag klaar voor de winter. De haag zal in de winter niet hard meer groeien, maar door op tijd te snoeien zorg je ervoor dat de haag zo min mogelijk energie verliest.

TIP: Snoei het liefst op een bewolkte dag en niet in de hete zon. Anders kunnen de bladeren snel verbranden.

Zo snoei je een rechte haag!

Wil je de bovenkant van de beukenhaag mooi recht maken? Span dan een stuk touw op de gewenste lengte boven de haag. Zo heb je een handige leidraad tijdens het snoeien.

kale plekken in beukenhaag | Dr. Botani

Beukenhaag onderhouden en bemesten

Nadat je de beukenhaag geplant hebt, wil je dat deze jarenlang vol, sterk en gezond blijft. Dit doe je door de beukenhaag te bemesten. Doe dit in het begin van het groeiseizoen (vanaf maart) en rond juni of juli. Zo geef je de haag genoeg voedingsstoffen om goed te kunnen groeien en sterk het najaar in te gaan.

Bemest de beukenhaag met Biohaag, een organische meststof die speciaal voor hagen ontwikkeld is. Deze mest zorgt voor sterke wortels en bevat alle nodige voedingsstoffen voor beukenhagen.

Ziektes en schimmels in de beukenhaag

De beukenhaag is een weerbare plant, maar kan helaas ook te maken krijgen met ziektes of schimmels. Door de haag goed te snoeien en bemesten, is de kans op ziektes kleiner. Een gezonde plant is namelijk minder vatbaar voor ziektes (en plagen).

(Valse) meeldauw

Zit er witte schimmel op de bovenkant van bladeren, of geeloranje plekken op de onderkant? Dan kampt de beukenhaag met meeldauw of valse meeldauw. Deze schimmel kan de bladeren flink aantasten, waardoor ze verkleuren, omkrullen of zelfs afsterven. Meeldauw komt vooral voor bij hoge temperaturen en een slechte luchtcirculatie. De schimmel ontstaat namelijk bij vochtig weer, maar groeit snel wanneer de temperatuur stijgt. Snoei daarom regelmatig om de plant luchtig te houden.

bruine bladeren in beukenhaag | Dr. Botani

Meeldauw bestrijden:

 1. Haal zo snel mogelijk de aangetaste bladeren weg. Zo voorkom je dat de schimmel zich verder verspreidt. Reinig na het snoeien je gereedschap en gooi het snoeiafval niet op de mesthoop maar voer het af. 
 2. Gebruik Korect bladmeststof om schimmel te voorkomen. Deze organische bladmeststof maakt de haag weerbaarder tegen schimmels en zorgt voor een betere weerstand.

Voorkom ziektes en schimmels

Om schimmels te voorkomen, raden wij de combinatie van AgriMix mest aan met Korect bladmeststof. 

Korect, organische meststof voor de bladeren,

 • Activeert het natuurlijke afweermechanisme van de plant en verhoogt de weerstand
 • Boordevol voedingsstoffen

AgriMix, organische meststof om schimmels te voorkomen

 • Met extra kalium en magnesium
 • Bevordert groei, beworteling en kleur

Beukenhaag onderhouden: schimmel voorkomen

In dit filmpje laten we stap voor stap zien hoe je schimmels op je plant buiten voorkomt met Korect,  een organische bladmeststof.

Korect bladmeststof bestaat uit 5 verschillende werkzame componenten:

 • Yucca extract: beschermt de waslaag van je plant en zorgt voor een betere verdeling van het blad
 • Kalizouten van vetzuren: maakt het kiem klimaat voor schimmels ongunstig
 • Calcium, silicium en magnesium: verstevigen de celwanden van je plant
 • IJzer, koper, mangaan kali: zorgt voor opbouw van cellen, celmembranen en celademhaling
 • Algen en plantextracten: dit is de voeding van het blad; tegen stress en bevordert groei en activatie.

Plagen in beukenhaag

Ook plaagdieren kunnen je beukenhaag flink terroriseren. Hieronder lees je de meestvoorkomende plagen en hoe je ze op een natuurlijke manier bestrijdt. 

luizen in beukenhaag en mieren in beukenhaag | Dr. Botani

(Beuken)bladluis

De beukenbladluis is de grootste boosdoener van de beukenhaag. De luizen zitten vaak bij elkaar op de bladeren, waardoor ze goed opvallen. De beukenbladluis is meestal wit en scheidt witte draden uit. Hierdoor lijkt het alsof er wollen draden op de bladeren zitten.

Beukenbladluis bestrijden

De beukenbladluis bestrijd je op een natuurlijke en effectieve wijze met lieveheersbeestjes. Deze natuurlijke vijanden eten de larven én volwassen bladluizen. Zo is je beukenhaag binnen no time weer plaagvrij!

Wil je beukenbladluis bestrijden bij lagere temperaturen? Dan raden we gaasvliegen aan.

Witte bladluis, witte luis in beuk effectief bestrijden | Dr. Botani

Witte vlieg, wolluis of beukenbladluis?

Veel mensen zien witte beestjes op hun beukenhaag en denken dat dit wolluis of witte vlieg is. Wolluis en witte vlieg komen echter bijna nooit voor op de beukenhaag. Waarschijnlijk is het de wollige beukenbladluis, die veel kan lijken op wolluis.

mieren in beukenhaag duiden op bladluizen | Dr. Botani

Mieren

Zie je veel mieren in je beukenhaag? Dat wijst op de aanwezigheid van bladluizen. Bladluizen scheiden namelijk honingdauw uit waar mieren dol op zijn. Daarvoor kruipen de mieren maar al te graag in je haag.

Mieren bestrijden

 1. Check eerst op de aanwezigheid van bladluizen. Als je deze niet eerst bestrijdt, zullen de mieren terug blijven komen. Bladluizen bestrijd je gemakkelijk met lieveheersbeestjes
 2. De mieren kun je daarna zelf bestrijden met aaltjes.
Dr. Botani | Spint

Spint

Spint herken je aan kleine stipjes op of onder het blad. Ook creëren spintmijten fijne webben bij de vertakkingen en randen van bladeren. Spinten zuigen voedingsstoffen uit de bladeren, waardoor er geel/bruine vlekken ontstaan.

Spintmijt bestrijden

Spint bestrijd je eenvoudig met roofmijt, hun natuurlijke vijanden. Roofmijten eten snel de spinten, de larven en hun eitjes. Met deze bestrijding ben je dus snel van de plaag af!

 

Stappenplan: beukenhaag onderhouden

Wil jij jouw planten en bomen in de tuin optimaal gezond houden, waardoor ziektes, bacteriën en schimmels minder kans krijgen? Verhoog de vitaliteit van je planten met deze 4 elementen.

Het verschil tussen basaltmeel en lavameel

Basaltmeel is eigenlijk de sterke variant van lavameel. Het is dé bodemverbeteraar voor alle soorten gronden, waaronder kleigrond! Basalt is jong vulkanisch gesteente. Het verschil met lavameel is onder andere dat basaltmeel stikstof vastlegt, en dat bevordert de weerstand weer. Doordat basaltmeel de verbinding van je (klei)grond verbreekt, wordt zware grond beter bewerkbaar. 

Meststof

Bodemverbeteraar

Mineralen voor bodem

Veelgestelde vragen over de ligusterhaag

De liguster snoei je idealiter twee keer per jaar, eens in het voorjaar en eens in het najaar. 

Wil  je graag een bloeiende haag? Dan kun je in het voorjaar het beste de uitstekende takken voorzichtig terugsnoeien en de grotere snoei bewaren voor het begin van de herfst.

De liguster mag het hele jaar door geplant worden! We raden aan om het op een bewolkte dag te doen, niet in de hete zon of als het vriest. 

De ligusterhaag groeit snel! Maximaal zo’n 50 centimeter per jaar. Het is daarom belangrijk om de haag regelmatig te snoeien. 

Bemesten is essentieel voor een gezonde ligusterhaag. We raden aan om de haag twee keer per jaar te bemesten, een keer in het voorjaar en nog een keer in de zomer.